Dėl Apeliacinio teismo sprendimo – V. Čmilytės-Nielsen reakcija: tai bloga žinia partijai, bet rinkimams nepakenks

Lietuvos Apeliacinio teismo sprendimas politinės korupcijos byloje Liberalų sąjūdžiui yra bloga žinia, trečiadienį teigė į tai sureagavusi šios partijos vadovė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>D. Labučio (ELTA)
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>D. Labučio (ELTA)
Eligijus Masiulis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Eligijus Masiulis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Eligijus Masiulis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eligijus Masiulis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Kurlianskis ir E.Masiulis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Kurlianskis ir E.Masiulis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>K. Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>K. Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2023-11-22 12:00, atnaujinta 2023-11-22 12:21

Apeliacinio teismo sprendimu kaltais dėl nusikalstamų veikų pripažinti ir anksčiau išteisinti juridiniai asmenys byloje. „MG Grupei“ skirta 1,1 mln. eurų, Liberalų sąjūdžiui – 376,6 tūkst. eurų, o Darbo partijai – 300 tūkst. eurų bauda.

„Suprantama, kad tai – bloga žinia. Teismo sprendimas bloga žinia partijai“, – trečiadienį sakė V.Čmilytė-Nielsen.

„Tai yra teismo sprendimas šiame etape, teismo nutarties dar nemačiau, su ja dar nesusipažinau. Reikia laiko tam.

Partijos valdyboje spręsime apie tolimesnius žingsnius“, – kalbėjo Liberalų sąjūdžio vadovė.

Paklausta, ar nuteisti liberalai toliau galės dalyvauti valdančiosios koalicijos veikloje, Seimo pirmininkė neabejojo, kad taip.

„Turint galvoje, kad nei aš, kaip partijos pirmininkė, o buvau išrinkta 2019 metais, nei partijos frakcija, kuri rinkėjų pasitikėjimą gavo 2020-aisiais, nesame susiję su šia istorija, mano vertinimu, gali“, – sakė V.Čmilytė-Nielsen.

Pasak jos, artėjantiems rinkimams toks sprendimas ir skirta didžiulė bauda nesutrukdys – pasak liberalų vedlės, partija iki šiol yra išgyvenusi sudėtingų laikotarpių, ir su jais visais pavykdavo susidoroti.

„Mes artimiausiu metu turėsime valdybos posėdį, manau, kad kitą savaitę, ir su kolegomis spręsime apie tai, ar skųsti šį teismo nuosprendį aukštesnei instancijai“, – nurodė V.Čmilytė-Nielsen.

„Baudą teks sumokėti, bet, matyt, pinigai nėra viskas. Manau, kad ieškosime sprendimų ir rasime. Taip, tai yra bloga žinia partijai, bet esame pergyvenę kur kas sudėtingesnius laikus“, – svarstė partijos lyderė.

Pasak parlamento vadovės, partija nuo Eligijaus Masiulio laikų yra „labai smarkiai pasikeitusi“.

„Aš šia organizacija tikiu, joje yra daug naujų žmonių, (...) manau, kad niekaip iš principo nesikeis tas kelias, kurį mes jau nuėjome ir kur einame“, – sakė ji.

V.Čmilytė-Nielsen svarstė, kad didysis sukrėtimas partijai buvo būtent 2016 metais, tačiau dabar organziaicja yra jau visai kita, politikai gavo rinkėjų pasitikėjimą, tad ji vylėsi, kad teismo sprendimas jų nuomonės nepakeis.

Primename, kad Apeliacinis teismas trečiadienį paskelbė keičiantis pirmos instancijos teismo sprendimą vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje. Anksčiau išteisinti buvęs koncerno „MG Baltic“ (dabar – „MG Grupė“) Raimondas Kurlianskis, buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis pripažinti kaltais dėl kyšininkavimo, papirkimo, prekybos poveikiu.

Apeliacinis teismas R.Kurlianskį pripažino kaltu dėl papirkimo ir prekybos poveikiu. Jam skirta 6 metų laisvės atėmimo bausmė, 18,8 tūkst. eurų bauda, taip pat jam 5 metams atimta teisė eiti vadovaujamas pareigas viešajame ir privačiame sektoriuose, Visuomenės informavimo įstatyme numatytose visuomenės informavimo priemonėse.

E.Masiulis teismo pripažintas kaltu dėl kyšininkavimo, prekybos poveikiu ir neteisėto praturtėjimo. Buvusiam Liberalų sąjūdžio lyderiui skirtas laisvės atėmimas 5 metams 6 mėnesiams, taip pat 5 metams atimta teisė būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas bei konfiskuota 241 tūkst. eurų.

Kaltais pripažinti ir buvęs liberalas Šarūnas Gustainis bei buvęs Seimo narys Gintaras Steponavičius. Š.Gustainis pripažintas kaltu dėl kyšininkavimo, jam skirta 18,8 tūkst. eurų bauda, taip pat 5 metams atimta teisė būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas bei nuspręsta iš jo išieškoti 4,3 tūkst. eurų.

G.Steponavičius teismo pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnyba. Jam skirta 15 tūkst. eurų bauda ir 4 metams atimta teisė būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas.

Apeliacinio teismo sprendimu kaltais dėl nusikalstamų veikų pripažinti ir anksčiau išteisinti juridiniai asmenys byloje. „MG Grupei“ skirta 1,1 mln. eurų, Liberalų sąjūdžiui – 376,6 tūkst. eurų, o Darbo partijai – 300 tūkst. eurų bauda.

Apeliacinio teismo sprendimas gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

2022 m. balandį Vilniaus apygardos teismas buvusį koncerno „MG Baltic“ (dabar – „MG grupė“) R.Kurlianskį, buvusį Liberalų sąjūdžio vadovą E.Masiulį, eksparlamentarą Š. Gustainį, buvusį liberalą G.Steponavičių, parlamentarą V.Gapšį, taip pat juridinius asmenys koncerną „MG Baltic“, dabar pakeięs pavadinimą į „MG grupė“, Liberalų sąjūdį ir Darbo partiją buvo išteisinęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.