M. Navickienė: „Veriantis skausmas liudyti tokią blogio pergalę prieš žmogiškumą“

Kauno klinikose šiandien užgeso dar viena nesuvokiamo smurto auka – nė pusmečio neturinčio kūdikio gyvybė. Šią akimirką išvien dalijamės skausmu su artimaisiais ir su bet kokios formos smurto netoleruojančiais visuomenės nariais.

Monika Navickienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Monika Navickienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba

Nov 22, 2023, 7:36 PM, atnaujinta Nov 24, 2023, 1:45 PM

„Tai dar viena blogio pergalė prieš žmogiškumą – beprasmiškai užgesusi bejėgio kūdikio gyvybė. Tikiu, kad teisėsauga atsakys į visus visuomenei kylančius klausimus, o kaltininkas sulauks pelnytos bausmės. Tik deja, tai nesugrąžins užgesusios vaiko gyvybės. Nedelsdami ėmėmės atvejo tyrimo ir kartu su visomis šeimai paslaugas teikusiomis institucijomis labai kruopščiai ištirsime atvejį, nes kiekviena veikianti sistema reikalauja kasdienio tobulinimo ir nuolatinės kovos už vaikų saugumą,“– sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Pasak ministrės M. Navickienės, nuolat galvojama, ką būtų galima padaryti geriau, kad tokios situacijos nepasikartotų, kaip jas užkardyti, tačiau net ir labiausiai išsivysčiusių valstybių patirtis liudija, kad tokių situacijų išvengti neįmanoma. Tačiau ties tuo nesustojame, todėl per lapkričio 20 d. inicijuotą atvejo tyrimą keliame tikslą kelti vis aukštesnius standartus apsaugant vaikus, dar stipriau įgalinti institucijas tampriau bendradarbiauti. Visuomenę sukrečiančiuose atvejuose, svarbų ir vis dažniau ne paskutinį vaidmenį vaidina tėvų priklausomybės. Tai vis dar opus klausimas, neleidžiantis kai kuriems visuomenės nariams išdrįsti kreiptis pagalbos į psichikos sveikatos specialistus, o jo artima aplinka bejėgė ir neturi įrankių, leidžiančių padėti priklausomam žmogui.

Ir toliau būtina stiprinti individualizuotos pagalbos institutą savivaldybėse – atvejo vadybą, socialinių darbuotojų, atvejo vadybininkų ir kitų specialistų pagalbą šeimai. Šiuo konkrečiu atveju – Klaipėdos savivaldybėje. Pagalba privalo apimti ne tik socialinių ar tėvystės įgūdžių ugdymą, bet ir padėti spręsti kitas sudėtingas ką tik susilaukusių vaikų šeimų problemas, bendrai kelti visų socialinių paslaugų kokybės klausimą savivaldybėse.

„Raginu visų savivaldybių merus atkreipti didesnį dėmesį tiek į socialinių paslaugų aprėptį, tiek į jos kokybę. Tik veikdami išvien ir turėdami bendrą prioritetą, galėsime pasiekti, kad saugesnė aplinka būtų užtikrinta visiems Lietuvos vaikams,“– sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė M. Navickienė.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė Ilma Skuodienė sako, kad šias dienas visi gyvenome viltimi. Įvykis Klaipėdoje, kai pro balkoną buvo išmestas 5 mėnesių kūdikis, tikriausiai labai asmeniškai palietė kiekvieną iš mūsų.

„Kiekvienas įvykis, kuris pareikalauja bent vieno vaiko gyvybės yra didelė netektis Lietuvai. Tad mūsų visų – vaiko teisių gynėjų, specialistų, dirbančių vaiko gerovės srityje, mokytojų, gydytojų, pačių šeimų, auginančių vaikus, tiek pačios visuomenės – svarbi užduotis ir atsakomybė būti sąmoningiems, empatiškiems, ieškantiems ir priimantiems pagalbą bei siekiantiems pokyčio, kuris prasideda nuo kiekvieno iš mūsų. Nes kiekvienas vaikas turi teisę augti saugus, be baimės ir smurto, tuo labiau jis turi teisę gyventi“, – sako I. Skuodienė.

Šiuo metu vaiko teisių gynėjai dalyvauja ministerijos sudarytoje darbo grupėje, kuri analizuoja įvykio aplinkybes. Šis sukrečiantis įvykis skatina ieškoti papildomų sprendimų ir priemonių, kurios didintų smurto atpažįstamumą bei visuomenės įsitraukimą pranešti apie pastebėtus neramumus, taip pat leistų specialistams pasiekti sunkumų turinčius žmones ir suteikti jiems savalaikę pagalbą.

2018 m. inicijuota vaiko teisių apsaugos sistemos pertvarka duoda rezultatą – kasmet pranešimų apie vaiko teisių pažeidimus daugėja, jei pirmaisiais po reformos metais jų buvo daugiau kaip 30 tūkst., 2022 m. šis skaičius pasiekė 45 tūkst., o šiemet, laukiama, perkops 50 tūkst. atvejų. Visuomenė tampa atsakingesnė ir neabejinga tam, kas vyksta artimoje aplinkoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.