Už grotų siunčiamas ir Seime dirbantis V. Gapšys: koks jo likimas parlamente?

Apeliacinis teismas Darbo partijos narį, parlamentarą Vytautą Gapšį trečiadienį pripažino kaltu politinės korupcijos „MG Baltic“ byloje, skirdamas jam laisvės atėmimo bausmę. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen neatmetė, kad į kalėjimą „darbietis“ galėtų sėsti dar net turėdamas Seimo nario mandatą. Kaip tai paaiškinti ir koks likimas vis dėlto laukia V.Gapšio?

Seimo narys Vytautas Gapšys.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Seimo narys Vytautas Gapšys.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Eligijus Masiulis, Vytautas Gapšys, Raimondas Kurlianskis<br>T.Bauro nuotr.
Eligijus Masiulis, Vytautas Gapšys, Raimondas Kurlianskis<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Gapšys<br>D.Umbraso nuotr.
Vytautas Gapšys<br>D.Umbraso nuotr.
 Vytautas Gapšys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Vytautas Gapšys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vytautas Gapšys<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Gapšys<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Gapšys<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Vytautas Gapšys<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Seimo narys Vytautas Gapšys<br>Dainiaus Labučio/ELTA nuotr.
Seimo narys Vytautas Gapšys<br>Dainiaus Labučio/ELTA nuotr.
Julius Sabatauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Julius Sabatauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Nov 22, 2023, 1:52 PM, atnaujinta Nov 22, 2023, 1:53 PM

Anksčiau išteisinti buvęs koncerno „MG Baltic“ (dabar – „MG Grupė“) viceprezidentas Raimondas Kurlianskis, buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis pripažinti kaltais dėl kyšininkavimo, papirkimo, prekybos poveikiu.

Apeliacinis teismas nusprendė kaltais pripažinti ir kitus anksčiau byloje išteisintus asmenis. Darbo partijos atstovas, Seimo narys V.Gapšys pripažintas kaltu dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu.

Jam teismas skyrė 4 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, taip pat 5 metams iš V.Gapšio atimta teisė būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas bei nuspręsta iš jo išieškoti 8 tūkst. eurų.

Seimo pirmininkė V.Čmilytė-Nielsen trečiadienį tikino su teismo sprendimu dar nesusipažinusi, tačiau svarstė, kad V.Gapšio Seimo nario mandato panaikinimo klausimas gali užtrukti.

„Dėl jo mandato – matyt, sprendimai bus priklausomai nuo to, ar bus jo sprendimas skųsti teismo nuosprendį. Dabar anksti pasakyti“, – aiškino V.Čmilytė-Nielsen.

Paklausta, ar Seimas jau dabar imsis apkaltos V.Gapšiui proceso, Seimo vadovė kalbėjo, kad šias procedūras „dar reikės susižiūrėti“.

Apeliacinio teismo sprendimas įsigalioja tą pačią dieną, kai yra paskelbiamas.

„Tas procedūras tikrai reikėtų sužiūrėti. Aš dabar, šią sekundę, nesu pasiruošusi labai išsamiai atsakyti, bet, žinoma, pagal Statuto numatytas procedūras viską padarysime Seime.

Natūralu, kad kažkuriuo momentu bus klausimas dėl jo mandato naikinimo. Tik dabar negaliu pasakyti, ar tai įvyks iš karto, ar po kurio laiko“, – teigė V.Čmilytė-Nielsen.

Paklausta, ar gali būti taip, kad V.Gapšys kalėjime atsidurs dar turėdamas parlamentaro mandatą, ji tokios galimybės neatmetė.

„Gali būti ir tokia situacija“, – pažymėjo V.Čmilytė-Nielsen.

Seimo vicepirmininkas Julius Sabatauskas pritarė, kad V.Gapšys kalėjime iš tiesų galėtų atsidurti dar turėdamas Seimo nario mandatą. Tiesa, pasak jo, šiuo atveju galima būtų vykdyti ir supaprastintą apkaltos procedūrą.

„Iš tikrųjų – taip, jeigu bausmė bus pradėta vykdyti anksčiau. Prokuroro J.Lauciaus teigimu, tai turi būti pradėta per tris dienas – teismas nukreipė vykdymą Probacijos tarnybai, jie pradeda rūpintis tos bausmės vykdymo procedūra, ir tada gali būti taip, kad asmuo pradės atlikinėti bausmę dar būdamas Seimo nariu.

Klausimas toks, ar Seimas pradės procedūrą – nuosprendis tokiu atveju siunčiamas Seimo pirmininkui, jis supažindina su juo visus Seimo narius, ir sprendžiama, ar pradėti procedūrą, ar ne.

Kadangi asmens nusikaltimai padaryti prieš einant šias pareigas, vykdoma supaprastinta procedūra be Konstitucinio Teismo. Seimo posėdyje nustato datą, kada tai bus vykdoma“, – aiškino J.Sabatauskas.

Paklaustas, kada visgi Seime galėtų būti pradėtas apkaltos procesas V.Gapšiui, Seimo vicepirmininkas pažymėjo, kad pirmiausia teismo nuosprendį turės gauti parlamento vadovė V.Čmilytė-Nielsen, o tolimesnis šito klausimo kelias paaiškės vėliau.

„Seimo pirmininkė turės gauti teismo nuosprendį ir šį klausimą inicijuoti. Supaprastintu atveju nesudaroma komisija, nesikreipiama į Konstitucinį Teismą“, – nurodė J.Sabatauskas.

Tiesa, pasak parlamento vicepirmininko, jeigu tokį teismo sprendimą V.Gapšys apskųs, gali atsitikti ir taip, kad Seimas dabar apsispręs nepradėti apkaltos procedūros, o verčiau palaukti Aukščiausiojo Teismo verdikto.

„Matome, kad du teismai – skirtingi nuosprendžiai. (...) Tai ką gali žinoti, dabar dar nieko negalime pasakyti“, – aiškino jis.

Primename, kad 2022 m. balandį Vilniaus apygardos teismas buvusį koncerno „MG Baltic“ (dabar – „MG grupė“) vadovą R.Kurlianskį, buvusį Liberalų sąjūdžio vadovą E.Masiulį, eksparlamentarą Š.Gustainį, buvusį liberalą G.Steponavičių, parlamentarą V.Gapšį, taip pat koncerną „MG Baltic“, Liberalų sąjūdį ir Darbo partiją buvo išteisinęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.