V. Mitalas: tikiuosi, koalicijos partneriai, kurie žada dėti maksimalias pastangas dėl civilinės sąjungos, jas ir dės

Seimo Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas teigia vis dar turintis vilties, kad koalicijos partneriai dės maksimalias pastangas, jog Civilinės sąjungos įstatymas būtų priimtas.

 V. Mitalas<br> M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
 V. Mitalas<br> M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Vytautas Mitalas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Mitalas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V. Mitalas<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
V. Mitalas<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Nov 22, 2023, 10:29 AM

„Mes kalbėjomės apie Civilinės sąjungos įstatymą pirmadienį. Ir gerai, kad apie jį kalbėjomės tokioje konstruktyvioje dvasioje. Aš nenoriu dalintis didelėmis detalėmis, bet kol kas likau su tam tikra viltimi, kad koalicijos partneriai, kurie žada dėti maksimalias pastangas, jas ir dės“, – „Žinių radijui“ teigė V. Mitalas.

„Matyt, artimu metu įversime, kaip tai pavyko padaryti“, – pridūrė jis.

Nepaisant lūkesčio, kad Civilinės sąjungos įstatymas bus priimtas, V. Mitalas apgailestauja, kad dalis koalicijos narių ir toliau aktyviai veikia, jog šis klausimas reikiamo palaikymo Seime nesulauktų.

„Liberalų sąjūdis jaučiasi nekomfortiškai, nes mes juos verčiame jaustis liberalais. Liberalų sąjūdis (...) nenori demaskuotis, kad jų bent 4 frakcijos nariai labai akivaizdžiai ne tik kad nebalsuoja už civilinę sąjungą, kurią jie turi savo programoje įsirašę, bet ir labai atvirai balsuoja prieš ir bando visaip kaip su „valstiečiais“, A. Širinskiene ir krikščionims demokratams suburti kažkokį anti-aljansą“, – sakė V. Mitalas.

V. Mitalas taip pat mano, kad jei koalicinės sutarties reikėtų derėtis dabar, žinant visus „laisviečiams“ kylančius iššūkius, Laisvės partija jose laikytųsi tvirčiau. Politikas pripažįsta, kad „laisviečiams“ reikėjo mažiau pasitikėti kitų koalicijos lyderių pažadais, kad reikiamą palaikymą Civilinės sąjungos įstatymui pavyks suburti.

„Manau, kad būtų buvę mažiau reikalinga pasitikėti kitų koalicijos lyderių žodžiais, kad viską mes čia sutvarkysime, neužskaityti kaip už gryną pinigą, kad Liberalų sąjūdis balsuos „už“ arba kad progresyvioji Tėvynės sąjungos dalis su Ingrida Šimonyte ir Gabrieliumi Landsbergiu priešakyje padarys maksimalų darbą, kad ne pusė jų balsuotų, o bent jau keturi penktadaliai už šį įstatymą“, – sakė V. Mitalas.

„Tai, matyt, reikėjo dar tvirčiau dėl koalicijos derėtis ir tai turbūt yra didžioji pamoka ateičiai“, – pripažino jis.

Pirmadienį susirinkusi koalicinė tarybą taip pat aptarė ir Civilinė sąjungos įstatymo perspektyvą. Po posėdžio Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė vylėsi, kad Seimui dar šios rudens sesijos metu pavyks priimti Civilinės sąjungos įstatymą.

ELTA primena, kad gegužę Seimas po svarstymo pritarė valdančiosios daugumos partijų inicijuotam Civilinės sąjungos įstatymo projektui. Tam, kad jis būtų priimtas, parlamentarai turės balsuoti dar kartą.

Įstatymą skeptiškai vertina ir jo palaikyti nesutinka dalis Seimo narių valdančiojoje daugumoje ir opozicijoje.

Savo ruožtu, Laisvės partija kritikuoja tokius politikų pasisakymų ir net svarsto blokuoti kai kurias TS-LKD iniciatyvas, nes šie, Laisvės partijos nuomone, nerodo pakankamai pastangų įtikinti abejojančius partiečius balsuoti už civilinę sąjungą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.