Valdantieji teismo sprendimo „MG Baltic“ byloje nemato kaip koalicijos likimo klausimo, pasisakė ir G. Landsbergis

Valdančiajai koalicijai priklausančios partijos Apeliacinio teismo sprendimo „MG Baltic“ byloje nemato kaip koalicijos ateities klausimo. Visgi, „laisviečių“ ir konservatorių atstovai sutinka – trečiadienį paskelbtas teismo verdiktas Viktorijos Čmilytės-Nielsen vadovaujamam Liberalų sąjūdžiui į gerą neišeis.

Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 22, 2023, 1:42 PM

Konservatorių atstovas Andrius Vyšniauskas paklaustas, ar teismo sprendimas turės įtakos koalicijos darbui, sako, kad Liberalų sąjūdis per kelias pastarąsias Seimo kadencijas stipriai atsinaujino.

„Ši problema buvo žinoma – ir įtarimai, ir kaltinimai. Atkreipsiu dėmesį, kad Liberalų sąjūdis yra tikrai atsinaujinusi politinė jėga. Daugelis politikų, kurie dabar yra partijoje, atėjo po skandalo ir pareikštų įtarimų“, – Eltai teigė A. Vyšniauskas.

„Nė vienam koalicijos partneriui, kaip asmeniui, nėra pareikšti įtarimai. Jie nėra nuteisti“, – pridūrė jis, kartu pasveikindamas prokurorus už „pasiektą teisingumą“ ilgą laiką besitęsiančioje byloje.

„Sveikinu prokurorus, nes jiems pavyko apginti savo pozicijas ir pasiūlytus sprendimus. Aišku, labai stebina pirmosios instancijos teismas, kurie buvo visiškai išteisinę tiek juridinius asmenis, tiek ir fizinius“, – sakė politikas.

Savo ruožtu Laisvės frakcijos Seime seniūnas Vytautas Mitalas nurodo, kad požiūrį į kolegas koalicijoje jis jau seniai yra susidaręs. Tad, pažymi politikas, rezonansą sukėlęs teismo sprendimas nieko reikšmingai nebepakeis.

„Aš aktyvioje politikoje esu jau ilgą laiką ir rožinių akinių nebeturiu. Matau situaciją... Ryšiai yra dalykiški. Nesiryžčiau prognozuoti, kad po šios dienos naujienos jie gali pasikeisti“, – Eltai sakė V. Mitalas.

„Suprantu, kad Liberalų sąjūdžiui reputacinė žala jau padaryta ir ji bus toliau didžiulė. Jie turės spręsti tas vidines problemas pakankamai stipriai. Kaip tai paveiks bendrą koalicijos darbą ir kitus dalykus – nenorėčiau prognozuoti. Ar bus vidinių pašnekesių – kol kas sunku pasakyti“, – prognozuoti nesiėmė jis.

Visgi, abu politikai vieningai sutarė, kad šis teismo sprendimas Liberalų sąjūdžiui brangiai kainuos.

„Kolegoms tai nebus teigiamas signalas. Į pliusą tai neišeis. Tačiau reikia suprasti, kad tai jau nebe ta pati partija, kuri buvo skandalo metu“, – pakartojo A. Vyšniauskas.

„Tai didelė Liberalų sąjūdžio problema, jie turi atrasti atsakymus iš šios problemos. Žmogiškai galiu palinkėti, kad juos rastų“, – jam antrino V. Mitalas.

G.Landsbergis bendradarbiavimą tęs

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis tikina, kad nors ir „MG Baltic“ byloje kaltais pripažinti buvę Liberalų sąjūdžio nariai, bendradarbiavimas tęsis. Jis pabrėžė, kad koalicijos partneriais pasikliauja, tačiau tam, jog panašios situacijos nesikartotų, pasak jo, yra dedamos pastangos .

Viktorija Čmilytė-Nielsen, perėmusi vadovauti partijai, atvertė naują puslapį. Pasikliovėme jos lyderyste sudarydama koaliciją. Mes bendradarbiavome opozicijoje, jau tuomet buvo byla prasidėjusi. Manau bendradarbiavimą tęsime ir toliau. Kita vertus, nereikia pamiršti, kad yra aukštesnė instancija ir tą teisingumo kelią, įstatymais numatytą, jie ketina tęsti. Vis dėlto akcentuočiau, kad kaltieji yra atrasti. Atsakomybė yra prisiimta, dėtos ir dedamos pastangos, kad tai nesikartotų“, – LRT televizijai aiškino G. Landsbergis.

TS-LKD pirmininkas taip pat stebisi, kad pirmosios instancijos teismas išteisino su byla susijusius Raimondą Kurlianskį, Eligijų Masiulį, Vytautą Gapšį, Šarūną Gustainį ir Gintarą Steponavičių. Pasak jo, nors dabar aišku „kas yra kas“, ši byla turės dėmenį bendram pasitikėjimui teismų sistema.

„Šis aspektas yra stebinantis ir jis turi tą dėmenį bendrai pasitikėjimo teismais. Mes matome 180 laipsnių nuomonės pakeitimą. Matyt, ateičiai, teismų sistema turėtų rasti atsakymus, paaiškinti, kaip ir kodėl tai veikia, ne tiek politikams, kiek visuomenei“, – teigė jis.

Paskelbė kitokį sprendimą

ELTA primena, kad Apeliacinis teismas trečiadienį koncerną „MG Baltic“ (dabar – „MG Grupė“) paskelbė kaltu dėl papirkimo ir prekybos poveikiu, juridiniam asmeniui skirta 1,1 mln. eurų bauda.

Apeliacinis teismas politinės korupcijos byloje kaltais trečiadienį taip pat pripažino minėto koncerno buvusį viceprezidentą Raimondą Kurlianskį, buvusį Liberalų sąjūdžio lyderį Eligijų Masiulį, „darbietį“, Seimo narį Vytautą Gapšį. Jiems skirtos laisvės atėmimo bausmės.

Teismo sprendimu kaltais byloje pripažinti ir buvę Seimo nariai Šarūnas Gustainis, Gintaras Steponavičius, juridiniai asmenys Liberalų sąjūdis ir Darbo partija.

Vilniaus apygardos teismas 2022 m. balandį visus kaltinamuosius buvo išteisinęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.