Kariuomenės vadas V. Rupšys: nėra pagrindo abejoti NATO patikimumu

Užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui įspėjus apie galimas saugumo grėsmes Lietuvai, kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys sako, kad nėra pagrindo abejoti NATO saugumo garantijomis. Pasak jo, artimiausiu metu Rusija neturės pajėgumų pulti Aljansą.

 Valdemaras Rupšys.<br>Juliaus Kalinsko (ELTA) nuotr.
 Valdemaras Rupšys.<br>Juliaus Kalinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Raminta Majauskaitė

Nov 23, 2023, 9:59 PM

„(Rusija – ELTA) dabar nėra pasiruošusi pulti NATO. Aišku, viską gali, bet kokią avantiūrą padaryti, Rusija kartais yra nenuspėjama. Bet net nenuspėjama Rusija, kartais nenuspėjamas Putinas tikrai žino, kad NATO yra branduolinė sąjunga“, – LRT televizijai ketvirtadienį teigė V. Rupšys.

„Dabar NATO yra daugiau nei 40 tūkst. kariuomenės pačioje aukščiausioje parengtyje. Tai labai daug. Su atitinkama ginkluote, su parengtumu, su amunicija ir taip toliau“, – patikino jis.

Kariuomenės vadas akcentuoja, kad šiuo metu pagrindo jaudintis dėl karinio konflikto arba invazijos į Lietuvą nėra. Visgi, žvelgiant į ateitį, pasak jo, grėsme Rusija išliks.

„Daug priklauso, kaip baigsis karas Ukrainoje. (...) Reikia ramiai šaltai rengtis tam konfliktui. Ar jis bus, ar nebus, tikrai priklausys nuo mūsų. Jeigu mes parodysime raumenis kaip NATO, kaip valstybė, kartu ir NATO narė, faktas, kad mes esame pajėgūs atgrasyti“, – pažymėjo jis.

ELTA primena, kad užsienio reikalų ministras G. Landsbergis išskirtiniame interviu Eltai užsiminė apie būtinybę Lietuvai kuo greičiau įvertinti savo saugumo koncepciją. Pasak politiko, po Šaltojo karto sukonstruota pasaulio struktūra byra akyse, tačiau Lietuvoje apie iškilusias egzistencines grėsmes vis dar vengiama kalbėti.

„Aš negaliu pasakyti, kad mes esame šiandien pradėję diskusiją, kuri atlieptų realią geopolitinę padėtį už Lietuvos sienų. Nepaisant to, kad mes remiame Ukrainą ir tai yra vienas labiausiai valstybę vienijančių klausimų, mes nedrįsome iki galo pasakyti, kiek tiesiogiai tai yra susiję su mūsų saugumu“, – išskirtiniame interviu Eltai sakė G. Landsbergis.

„Aš manau, kad Lietuva privalo aktyviai galvoti apie saugumo koncepcijos ir saugumo piramidės, kuri pastatyta prieš 30 metų, pokyčius“, – laidoje „ELTA kampas“ akcentavo ministras.

Kalbėdamas apie Lietuvai ir rytiniam NATO flangui gręsiančias karines grėsmes, politikas pažymėjo, kad liko tik vienintelis nežinomasis – klausimas, kada tai atsitiks.

„Aš negaliu pasakyti, kada jis bus. Gal dešimtmetis, gal penkeri metai, gal keleri metai. Man yra labai sunku pasakyti. Bet laiko – tą tikrai jaučiu ir labai aiškiai suvokiu – galime turėti labai nedaug“, – teigė politikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.