Susipyko dar net nespėję susijungti: A. Mazuronis įsižeidė dėl A. Zuoko pareiškimo, tačiau atsaką pateikė ir šis

Apeliacinio teismo verdiktas „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje, panašu, gali iškasti dar vieną karo kirvį. Teismo sprendimu pasidžiaugęs buvęs Vilniaus meras, partijos „Laisvė ir teisingumas“ narys Artūras Zuokas sulaukė nuteistos ir didžiulės baudos sulaukusios Darbo partijos vadovo Andriaus Mazuronio kirčio. Tačiau jau kurį laiką buvo brandinamas planas apie šių partijų susivienijimą prieš kitų metų Seimo rinkimus.

Teismo sprendimu apsidžiaugęs buvęs Vilniaus meras, partijos „Laisvė ir teisingumas“ narys Artūras Zuokas sulaukė nuteistos ir didžiulės baudos sulaukusios Darbo partijos vadovo Andriaus Mazuronio kirčio.<br> Lrytas.lt koliažas
Teismo sprendimu apsidžiaugęs buvęs Vilniaus meras, partijos „Laisvė ir teisingumas“ narys Artūras Zuokas sulaukė nuteistos ir didžiulės baudos sulaukusios Darbo partijos vadovo Andriaus Mazuronio kirčio.<br> Lrytas.lt koliažas
Andrius Mazuronis.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Artūras Zuokas.<br>LR archyvo nuotr.
Artūras Zuokas.<br>LR archyvo nuotr.
Artūras Zuokas, Eligijus Masiulis.<br>T.Bauro nuotr. i
Artūras Zuokas, Eligijus Masiulis.<br>T.Bauro nuotr. i
 Vytautas Gapšys.<br>T.Bauro nuotr.
 Vytautas Gapšys.<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Artūras Zuokas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Artūras Zuokas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Artūras Zuokas.<br>ELTA / A.Ufarto nuotr.
Artūras Zuokas.<br>ELTA / A.Ufarto nuotr.
Artūras Zuokas.<br>T.Bauro nuotr.
Artūras Zuokas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Nov 23, 2023, 7:37 PM

Pats A.Zuokas teigė nesuprantantis, kodėl jo žodžiai apie įvykdytą teisingumą įžeidė A.Mazuronį – pasak buvusio sostinės vadovo, apie Darbo partiją jis nieko blogo nepasakė, tad ir erdvės deryboms dar palieka.

Retorika nustebino

Trečiadienį, paaiškėjus Apeliacinio teismo sprendimui „MG Baltic“ byloje, A.Zuokas feisbuke džiaugėsi verdiktu, sakydamas, kad „teisingumas visada nugali“.

„Manęs neapėmė piktdžiuga, kai šiandien išgirdau Apeliacinio teismo sprendimą, realiomis bausmėmis nuteisus tuos, kurie tiek metų darkė visą Lietuvos politinę sistemą.

Mane apėmė pasididžiavimas savo Valstybe, kuri išlaikė labai rimtą egzaminą, leisiantį mums visiems žengti į tikros, o ne korumpuotos demokratijos etapą“, – rašė A.Zuokas.

Tokia pozicija nemaloniai nustebino Darbo partijos lyderį A.Mazuronį, kuris pareiškė, kad anksčiau svarstytas planas susijungti su „Laisvės ir teisingumo“ partija veikiausiai nebus realizuotas. Viena iš priežasčių, pasak parlamentaro, yra būtent A.Zuoko pasisakymai, komentuojant „darbiečiams“ nepalankų teismo sprendimą.

Darbo partijai teismas skyrė 300 tūkst. eurų baudą, o partijos nariui Vytautui Gapšiui skirta kiek daugiau nei puspenktų metų nelaisvės.

„A.Zuoko vertinimą situacijos, kurioje mes patys dalyvaujame, aš labai atšiauriai priėmiau. Man keista, kad tokios reputacijos žmogus pradeda apie skaidrumą kažką rašyti“, – Eltai komentavo A.Mazuronis.

Portalui lrytas.lt susisiekus su buvusiu Vilniaus meru, šis pažymėjo, kad savo pasisakymais Darbo partijos įžeisti nesiekė, o pačią situaciją vertina „realiai ir objektyviai“.

„Tikrai savo pareiškimu aš nieko negalėjau įžeisti, nes aš net neminėjau nei Darbo partijos, nei gerbiamo V.Gapšio. Nors nežinau bylos detalių, sutinku, kad jo atžvilgiu bausmė yra labai didelė, kaip ir partijos atžvilgiu.

Bet suprantama, kad aš vertinu pirmiausia Liberalų sąjūdžio ir „MG Baltic“ korupcijos bylą, ir teismo sprendimas, kuris vakar buvo priimtas, turės stiprią įtaką politiniam laukui“, – komentavo A.Zuokas.

„Laisvės ir teisingumo“ narys teigė, kad jungimosi su Darbo partija neplanavo, tačiau buvo aptartas galimas bendradarbiavimas kitais metais formuojant rinkimines koalicijas. Tačiau, pasak A.Zuoko, akivaizdu, kad dabar šis klausimas taps gerokai sudėtingesnis.

„Kita vertus, abi partijos dar turi daug laiko, nes rinkimų koalicijos formuojamos likus mėnesiui-pusantro iki rinkimų. Turint omeny, kad spalio mėnesį rinkimai, yra laiko.

Šis sprendimas veikia ir pačios Darbo partijos situaciją, ir mūsų – mes vertiname situaciją gana realiai ir objektyviai“, – svarstė jis.

 

A.Zuokas pažymėjo, kad bendradarbiavimo galimybės su Darbo partija šiandien jis visgi neatmeta.

„Jis visada yra įmanomas ir tikrai galimas. Klausimas tik koks ir kokiame formate. Be abejonės, priimti sprendimai yra tikrai labai griežti visų dalyvių atžvilgiu, nesiimsiu vertinti teismo sprendimo ir motyvų, tačiau tai turės poveikį tiek Darbo partijai, tiek Liberalų sąjūdžiui.

Man keista iš viso girdėti tokį A.Mazuronio pareiškimą – nežinau, kur jis galėjo matyti mano pasisakymus dėl Darbo partijos. O šiaip atsakysiu, kad mano byla buvo ir yra pasekmė „MG Baltic“ ir politikų, kurie dirbo su jais ir nuo jų priklausomos teisėsaugos rezultatas. Šiuo atveju net negalima lyginti aplinkybių ir situacijos.

Mano byla buvo politinė, pagrįsta interesų grupių, konkrečiai „MG Baltic“, interesais, kuriuos aptarnavo politinės partijos. VSD pažymoje parašyta, kad labiausiai nukentėjęs politikas nuo „MG Baltic“ yra būtent A.Zuokas. Manau, būtų sąžininga neužmiršti šitų aplinkybių“, – sakė jis.

V.Čmilytei-Nielsen – griežtas raginimas

Apskritai vertindamas susidariusią situaciją A.Zuokas akcentavo, kad atsakomybę privalo prisiimti ir Seimo pirmininkė, Liberalų sąjūdžio lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Jo manymu, parlamento vadovė turi trauktis iš posto, o jei to nepadarys, įsikišti turėtų ir prezidentas Gitanas Nausėda.

„Jei ji to nedaro pati, to turėtų reikalauti koalicijos partneriai, kurie pasirašė koalicinę sutartį ir numatė aukščiausius etikos ir moralės standartus politikoje. Arba to reikalauti turėtų prezidentas, nes, jei šiandien prezidentas būtų Valdas Adamkus arba ta pati Dalia Grybauskaitė, neabejotinai Lietuvos žmonės išgirstų nedviprasmišką ir aiškią poziciją.

Vakar prezidento komentaras, kad aš komentuoju, jog kiti nekomentuotų, rodo labai silpną poziciją“, – vertino A.Zuokas.

Tiesa, pasak politiko, V.Čmilytė-Nielsen Seimo pirmininko kėdės neturėjo užimti jau nuo pat pradžių, kadangi Liberalų sąjūdis vis dar figūravo teisminiame procese.

„O Seimo pirmininkas turi ypatingą įtaką skiriant, teikiant kandidatus į teisėsaugos institucijas, teismus. Natūralu, kad Seimo pirmininkė jokioje demokratinėje, civilizuotoje ES šalyje negalėtų užimti tokio posto, o konservatoriai pradeda taikyti dvigubus standartus“, – aiškino A.Zuokas.

Buvusio Vilniaus mero neįtikino ir liberalų vedlės paaiškinimas, kad tiek ji, tiek šiandieninės frakcijos Seime nariai su „MG Baltic“ byla neturi nieko bendro.

„Tai yra tik atsikalbinėjimas ir klaidinimas. 2016 metais, kai prasidėjo ši visa istorija ir Eligijus Masiulis, tuometinis Liberalų sąjūdžio partijos pirmininkas, rinko dėžutėse finansinę paramą partijai, V.Čmilytė-Nielsen taip pat buvo kandidatė į Seimą ir dalyvaudavo pasitarimuose.

Antra, ne tik partija gavo didžiulę baudą, bet ir dar tos partijos trys aukšto rango asmenys taip pat buvo nuteisti.

Tai V.Čmilytės-Nielsen pasakymai yra tik išsisukinėjimas, kuris parodo, kad partija, kurioje yra ir daug naujų narių, nieko nepasimokė iš šitos istorijos, nes nei V.Čmilytė-Nielsen, nei E.Gentvilas, kuris puikiai žino tų laikų istorijas, net neatsiprašė savo rinkėjų ir visuomenės už tai, kas yra įvykę“, – kalbėjo A.Zuokas.

Jis neabejojo, kad politinės korupcijos bylos atgarsiai koreguos ir kitais metais vyksiančius ne vienerius rinkimus.

„Neabejotinai, kad turės koreguoti, nes rinkėjas mato ir supranta. Šiandien mes turime ne kalbas apie galimą korupciją, o dvi nuteistas politines partijas ir jų lyderius“, – sakė buvęs sostinės vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.