A. Bilotaitė kreipėsi į G. Nausėdą dėl I. Liepos pilietybės netekimo

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą dėl Ilzės Liepos pilietybės panaikinimo.

 Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 24, 2023, 1:42 PM

„Lietuvos atsakingų institucijų vertinimu, I. Liepa savo veiksmais ir viešais pasisakymais kelia grėsmę Lietuvos Respublikos saugumo interesams bei viešai reiškia palaikymą valstybei agresorei – Rusijos Federacijai“, – nurodoma ministerijos pranešime.

Kaip nurodo Vidaus reikalų ministerija (VRM), įvertinus iš kitų institucijų surinktą informaciją, nustatyta, kad I. Liepa viešai ir aktyviai palaiko Rusijos Federacijos vykdomą karą prieš Ukrainą ir neteisėtą Ukrainos teritorijų okupaciją, taip pat menkina ir smerkia Lietuvos bei jos sąjungininkių vertybes, politiką.

Taip pat pažymima, I. Liepa, prisiekdama Lietuvos Respublikai, pasižadėjo būti ištikima ir laikytis Lietuvos Konstitucijos bei įstatymų, taip pat ginti Lietuvos nepriklausomybę, saugoti valstybės teritorijos vientisumą.

„Tačiau I. Liepa (...) savo veiksmais nesilaiko duotos priesaikos Lietuvos Respublikai ir, bendradarbiaudama su Lietuvos valstybei priešišku režimu, diskredituoja Lietuvos vardą bei kelia grėsmę nacionalinio saugumo interesams“, – teigia VRM.

Tarnybos: I. Liepa ištikimybę deklaruoja tik Rusijai

Kaip nurodoma VRM pranešime, Migracijos departamentas dėl I. Liepos keliamos grėsmės Lietuvos saugumo interesams ir viešo palaikymo valstybei, keliančiai grėsmę Lietuvos Respublikos ir (ar) kitų Europos Sąjungos valstybių narių ir (ar) jų sąjungininkų saugumo interesams išsiuntė paklausimus Valstybės saugumo departamentui (VSD), Policijos departamentui ir Užsienio reikalų ministerijai (URM).

„VSD savo atsakyme nurodė, kad I. Liepa, neigdama ir viešai teisindama Rusijos Federacijos vykdomą karą prieš Ukrainą, atvirai smerkia Baltijos valstybes dėl jų vykdomos politikos, kuri neatitinka Kremliaus režimo interesų. Tokiu būdu I. Liepa išreiškia akivaizdų palaikymą Rusijos Federacijos vykdomiems tarptautiniams nusikaltimams ir agresyviai užsienio politikai, keliančiai grėsmę ir Lietuvos nacionaliniam saugumui“, – skelbia VRM.

VSD taip pat nurodo, kad I. Liepa yra lojali Rusijos režimui ir gali būti išnaudota Rusijos valstybės institucijų ar žvalgybos tarnybų, kurios vykdo veiklą, nukreiptą prieš Lietuvą.

Tuo metu, URM vertinimu, I. Liepos pasisakymai ir viešai skelbiama informacija socialiniuose tinkluose stiprina Rusijos režimo galias, kadangi padeda plėtoti Rusijos kaip „pasaulio išgelbėtojos“ naratyvą, niekina Vakarų pasaulį bei jo vertybes ir pabrėžtinai iškelia Rusijos kultūros viršenybę virš Vakarų pasaulio, o tai visiškai atitinka Kremliaus skleidžiamą propagandą.

„Migracijos departamento vertinimu, savo viešuose pasisakymuose I. Liepa save laiko tik Rusijos Federacijos piliete ir savo ištikimybę deklaruoja vienai šaliai – Rusijai“, – praneša VRM.

ELTA primena, kad Rusijos balerinai I. Liepai Lietuvos pilietybė išimties tvarka suteikta 2000 m. balandžio 17 d. dekretu. Toks sprendimas priimtas, mat, Maskvos Didžiojo teatro solistė daugiau kaip 10 metų šoko su Lietuvos baleto artistu Petru Skirmantu.

Klausimai dėl I. Liepos pilietybės kilo pasirodžius balerinos interviu, kuriame ji neslepia simpatijų V. Putinui, karą Ukrainoje vadina specialiąja operacija, atvirai niekina Vakarų pasaulį ir vertybes.

„Mums be galo pasisekė, nes turime tokį lyderį, kaip Vladimiras Vladimirovičius Putinas, kuris tarnauja savo tėvynei, yra ištikimas savo pareigai“, – interviu teigė I. Liepa.

Panašiu pagrindu rugsėjį buvo priimtas sprendimas panaikinti išimties tvarka ledo šokėjai Margaritai Drobiazko suteiktą Lietuvos Respublikos pilietybę. Tokį sprendimą prezidentas Gitanas Nausėda priėmė remdamasis Pilietybės reikalų komisijos rekomendacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.