Siūlo numatyti Probacijos tarnybos padalinių atstumą nuo švietimo įstaigų

Kilus bendruomenės ir savivaldybės nepasitenkinimui dėl pusiaukelės namų Kauno rajone, Domeikavoje, atsiradimo, Seimo narys Petras Gražulis siūlo įstatyme aiškiai reglamentuoti tokių objektų statybą.

P. Gražulis
P. Gražulis
P. Gražulis
P. Gražulis
Petras Gražulis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Petras Gražulis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 28, 2023, 4:13 PM, atnaujinta Nov 28, 2023, 4:18 PM

Probacijos įstatymo pataisas įregistravęs parlamentaras siūlo numatyti, kad „Probacijos tarnybos padaliniai negali būti steigiami arčiau nei 5 km nuo ugdymo ir švietimo įstaigų ir įrengiamos tik gavus vietos bendruomenės ir savivaldybės tarybos sutikimą“.

P. Gražulis įregistravo ir Bausmių vykdymo kodekso pakeitimo projektą, numatantį, kad „atviro tipo bausmės atlikimo vietos negali būti steigiamos arčiau nei 3 km nuo ugdymo ir švietimo įstaigų ir įrengiamos tik gavus vietos bendruomenės ir savivaldybės tarybos sutikimą.“

Pasak jo, imtis tokios iniciatyvos paskatino planai Domeikavoje įsteigti nuteistiesiems skirtus pusiaukelės namus ir Kauno apskrities Probacijos tarnybos padalinį.

„Šios dvi įstaigos steigiamos gyvenvietės centre, prie pat švietimo ir ugdymo įstaigų. Pusiaukelės namų ir probacijos padalinys pritrauktų didžiulius kasdienius nusikaltusių asmenų srautus, kurie akivaizdžiai trikdytų gyventojų rimtį, ypač vaikų. Kodėl Kalėjimų tarnyba veržiasi tokias naujas įstaigas būtinai statyti gyvenviečių centruose? Ar nėra kitų vietų, juk Lietuva – viena rečiausiai apgyvendintų šalių Europoje“, – svarsto įstatymo pataisas parengęs Seimo narys P. Gražulis.

Jis pastebi, kad šiuo metu galiojančiuose įstatymuose pusiaukelės namų ir probacijos padalinių steigimo vietos neprivalo būti derinamos nei su savivaldybių tarybomis, nei su vietos bendruomenėmis.

Parlamentaras siūlo, kad Probacijos įstatymo ir Bausmių vykdymo kodekso pataisos įsigaliotų 2024 m. sausio 1 d.

Kaip ELTA jau skelbė, Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska sako, kad pirmąjį pusmetį pusiaukelės namuose Domeikavoje bus apgyvendinta mažiau nuteistųjų. Taip pat, pasak jos, tame pačiame pastate yra atsisakoma atidaryti Probacijos tarnybos padalinį.

„Suplanuotos projekto apimtys bus sumažintos (...), pusiaukelės namuose pirmuosius 6 mėnesius galės gyventi ne daugiau nei 10 nuteistųjų“, – pridūrė ji.

Taip pat, ministrė pažymėjo, kad bus imtasi ir papildomų saugumo priemonių.

Lapkričio viduryje pranešta apie planus statyti pusiaukelės namus Kauno rajone, Domeikavoje. Tame pačiame pastate turėjo įsikurti ir Kauno apskrities probacijos tarnybos pareigūnai. Tačiau tokiu sprendimu piktinosi vietos bendruomenė bei rajono savivaldybė. Nepritariantieji projektui sakė, kad apie kaimynystėje apsigyvensiančius nuteistuosius iš anksto informuoti nebuvo. Taip pat nerimauta dėl saugios aplinkos užtikrinimo, kadangi šalia būsimų pusiaukelės namų yra progimnazija bei vaikų darželis.

Nuo 2016 metų Lietuvoje veikia septyni pusiaukelės namai – Vilniuje, Alytuje, Marijampolėje, Pravieniškėse, Panevėžyje, Šiauliuose ir Tauragėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.