Šiaulių savivaldybės tarybos narys S. Strelcovas pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymą

Trečiadienį Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK), apsvarsčiusi gautą pranešimą dėl Šiaulių rajono savivaldybės tarybos nario Simono Strelcovo ukrainiečių mokymams skirtos paramos panaudojimo, nustatė, kad konservatorius pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymą.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK)<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK)<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK)<br>V.Balkūno nuotr.
Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK)<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 29, 2023, 4:30 PM

Komisijos teigimu, tyrimas rugsėjį buvo pradėtas dėl to, kad S. Strelcovas, kaip VšĮ „Tekančios saulės tiltai“ direktorius, atstovaudamas šiai įstaigai, praėjusių metų birželį, būdamas Šiaulių rajono savivaldybės tarybos narys, su savivaldybe pasirašė paramos lėšų, gautų iš Japonijos rėmėjų, naudojimo sutartį Ukrainos karo pabėgėlių integracijos paslaugoms. Pripažinta, kad taip buvo pažeistas Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymas.

VTEK nustatė, kad asmuo neturi teisės atstovauti fiziniams ar juridiniams asmenims ir ginti jų interesų institucijoje ar įstaigoje, kurioje jis dirba.

Mokymams skirtos lėšos buvo pervestos į Šiaulių rajono savivaldybės sąskaitą, o savivaldybės meras Česlovas Greičius pats pareiškė abejones dėl galimai supainiotų interesų, nes mokymų paslaugas S. Strelcovas pirko iš savo žmonos ir bendrapartiečio sutuoktinės. Todėl VTEK jam taip pat nusprendė pateikti siūlymą nustatyti priežiūros tvarką, kuri veiksmingai užtikrintų Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatyme įtvirtinto draudimo atstovauti šioje savivaldybėje laikymąsi.

ELTA primena, kad S. Strelcovas ir jo viešoji įstaiga „Tekančios saulės tiltai“ praėjusių metų gegužę pradėjo dvišalį bendradarbiavimą su Japonijos Nagojos miesto Meijo universiteto prof. Inaba Chiharu.

Profesorius, siekdamas padėti Lietuvoje esantiems karo pabėgėliams iš Ukrainos, į Šiaulių rajono savivaldybės sąskaitą ukrainiečių švietimui pervedė 35 tūkst. eurų.

Rugpjūčio pabaigoje portalas delfi.lt pranešė, kad S. Strelcovas ir jo vadovaujama viešoji įstaiga pati mokymų nerengė, o paslaugas pirko iš sutuoktinės Živilės Strelcovienės, Nacionalinės regionų plėtros agentūros, bendrovės „MES 360“ ir iš kolegos taryboje konservatoriaus Vaclovo Motiejūno žmonos Renatos Motiejūnės.

Šiaulių rajono savivaldybės meras Č. Greičius pareiškė abejones dėl galimai supainiotų interesų, nes mokymų paslaugos S. Strelcovo buvo perkamos iš žmonos ir bendrapartiečio sutuoktinės. Jis portalui delfi.lt teigė abejojantis, ar S. Strelcovas ir jo vadovaujama įstaiga ukrainiečiams suorganizavo tiek paskaitų, kiek įsipareigojo.

S. Strelcovas, turėjęs už panaudotą paramą atsiskaityti tiek savivaldybei, tiek Japonijos prof. I. Chiharu, abejoms šalims pateikė raštus, pasirašytus skirtingų asmenų.

Raštą savivaldybei pasirašė tarybos narys, įstaigos „Tekančios Saulės tiltai“ direktorius S. Strelcovas, o raštą I. Chiharu – Šiaulių rajono savivaldybės Apskaitos skyriaus vadovė Violeta Murkienė. Vis dėlto, tokios darbuotojos savivaldybėje nėra, skelbė delfi.lt.

Abejones dėl įvykdytų mokymų ukrainiečiams pareiškė ir pats profesorius I. Chiharu. Šiaulių rajono savivaldybei pateiktame rašte jis teigė, kad, paprašęs S. Strelcovo išsamiai pateikti, kaip buvo panaudotos lėšos, konservatorius vengė tai daryti.

Pats S. Strelcovas portalui tvirtino, kad jam profesorius jokių abejonių dėl surengtų mokymų neišreiškė ir išsamios informacijos apie tai neprašė.

Kultūros ministerija nusprendė kreiptis į VTEK, kadangi S. Strelcovas šiuo metu vadovauja Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejui, kuris yra pavaldus ministerijai.

Rugpjūčio 25 dieną TS-LKD Šiaulių rajono skyriaus taryba nusprendė pašalinti S. Strelcovą ir V. Motiejūną iš partijos.

Šiaulių rajono savivaldybės meras Č. Greičius rugsėjį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą su prašymu pradėti ikiteisminį tyrimą dėl S. Strelcovo ir V. Motiejūno veiksmų.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) rugsėjo pabaigoje pradėjo tyrimą dėl S. Strelcovo galimo piktnaudžiavimo, dokumento suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu ir turto pasisavinimo teikiant paramą Ukrainos pabėgėliams Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.