A. Anušauską kviečiasi „ant kilimėlio“: atsakymų nori ir savi

Laisvės frakcijos seniūnas Seime Vytautas Mitalas kviečia krašto apsaugos ministrą Arvydą Anušauską „ant kilimėlio“ – šaukia Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) posėdį, kuriame būtų įvertintos Krašto apsaugos ministerijos (KAM) išlaidos gynybai.

Arvydas Anušauskas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Mindaugas Lingė.<br>Ž.Gedvilos/ELTA nuotr.
Mindaugas Lingė.<br>Ž.Gedvilos/ELTA nuotr.
Mindaugas Lingė.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Mindaugas Lingė.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
 Laurynas Kasčiūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Laurynas Kasčiūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Mitalas.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Vytautas Mitalas.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>Ž.Gedvilo (ELTA) nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>Ž.Gedvilo (ELTA) nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Vytautas Mitalas.<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Vytautas Mitalas.<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Nov 30, 2023, 12:02 PM

Tokiam sumanymui pritaria ir ministro A.Anušausko partiečiai konservatoriai, pabrėžę, kad jeigu iš tiesų būtų svarstomas naujas gynybos mokestis, Seimo nariai pirmiausiai privalo tinkamai susipažinti su krašto gynybos planais.

V.Mitalas: kuo daugiau Seimo narių turi įsitikinti, kad lėšos naudojamos efektyviai

Seimo narys, „laisvietis“ V.Mitalas trečiadienį laišku kreipėsi į Seimo Biudžeto ir finansų (BFK) komitetą, kviesdamas kolegas surengti atskirą posėdį apie KAM asignavimus ir išlaidas gynybai.

Naujienų portalui lrytas.lt V.Mitalas argumentavo, kad pagrindinė tokio posėdžio mintis yra peržiūrėti, suprasti ir susitarti, kam ir kaip yra naudojamos kitąmet numatytos rekordinės lėšos krašto gynybai – 2,75 proc. nuo BVP – ir ar tikrai šios lėšos naudojamos geriausiai, kaip įmanoma, atsižvelgiant į Lietuvos saugumo situaciją.

„BFK yra atsakingas už šalies fiskalinę politiką, mokesčius, už tai, kaip naudojamas biudžetas, bet per šią kadenciją dar nė karto BFK posėdis nebuvo rengiamas dėl išlaidų gynybai ir jų panaudojimo“, – atkreipė dėmesį V.Mitalas.

Anot jo, šiuo metu viešojoje erdvėje kyla įvairių diskusijų apie tai, kaip valstybės lėšas gynybai panaudoti geriausiai, o minčių apie tai teigė turįs ir pats V.Mitalas.

„Lietuva turi tiesiog cementiškai susitarti dėl labai aiškaus ir kuo greitesnio karinės infrastruktūros vystymo tam, kad galėtume pilnai aprūpinti ir priimti sąjungininkų kariuomenę, Vokietijos brigadą, kad galėtume turėti JAV pajėgas nebe rotaciniu pagrindu.

Labai svarbu, kad BFK ir kuo daugiau Seimo narių būtų įsitikinę, kad tos lėšos, kurios skiriamos – o jos skiriamos tikrai pakankamai didelės – yra panaudojamos efektyviai, greitai, tinkamai ir rezultatyviai“, – paaiškino Seimo narys.

„Laisvietis“ nurodė, kad į šį BFK posėdį kviestų patį ministrą A.Anušauską.

„Tikrai ministras būtų iškviestas, nes kai šių metų pirmoje pusėje parlamentinių partijų formate diskutavome apie šauktinių reformos niuansus, ministras turėjo padaryti namų darbus – nesu tikras, kaip tie namų darbai sekasi“, – nurodė jis.

V.Mitalas neatmetė, kad BFK posėdyje būtų aptariamas ir įvairiai visuomenėje vertinimas tankų įsigijimo poreikis.

„Lietuvos kariuomenė – iš ko ji susidaro ir iš ko turi susidaryti – tikrai yra profesionalų reikalaujanti diskusija. Tik galiu pasakyti, kad Ukrainos pavyzdys parodė, jog tokie maži dalykai, kaip dronai, daro labai daug. Vienas dronas, kainuojantis 600 ar tūkstantį eurų, gali priešui padaryti žalos už milijonus, dešimtis milijonų eurų.

Lietuvoje jau yra labai stiprių gynybos pramonės užuomazgų, įmonių, kurios gali labai stipriai augti, o tai susiję ir su Lietuva ir kariuomenės komplektacija, kaip mes investuojame į vietinius gamintojus, iš ko komplektuojame šalies gynybos pajėgas“, – argumentavo jis.

M.Lingė: būtų prasminga

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mindaugas Lingė naujienų portalui lrytas.lt patvirtinto gavęs tokį V.Mitalo kreipimąsi ir tikino matantis tokio posėdžio prasmę.

„Seimo nariai labai dažnai posėdžio eigoje pateikia įvairių pasiūlymų, kuriuos galėtume parlamentinės kontrolės metu panagrinėti. Pasiūlymus fiksuojame, susidėliojame grafiką ir nėra problemų tuos klausimus panagrinėti“, – pabrėžė konservatorius.

M.Lingė tikino, kad abejonių dėl KAM išlaidų gynybai nekyla, tačiau jų aptarimas BFK būtų prasmingas, nes leistų detaliau įvertinti šiuo metu visuomenėje itin aktualų klausimą.

„Abejonių nekyla, bet dabar diskutuojame apie didesnius finansinius poreikius gynybai, tai panagrinėti tų poreikių galimas sąmatas ateityje tikrai būtų prasminga.

Tuo labiau žiūrint tuo aspektu, kad vyksta diskusijos, ar reikėtų galbūt turėti ir naują mokestį ar koreguoti esamus mokesčius.

Visa tai yra labai prasminga, nes norint didinti ar koreguoti mokesčius, reikia žinoti, kokios gali būti sąnaudos ir kokių tikslių sumų reikia, kokie yra poreikiai, kad juos būtų galima išdėlioti tame laikotarpyje“, – paaiškino M.Lingė.

Anot BFK pirmininko, šis klausimas komiteto darbotvarkėje galėtų atsirasti po biudžeto svarstymo.

L.Kasčiūnas: BFK turi teisę ieškoti atsakymų

Savo ruožtu Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas teigė, kad tokios informacijos, kurios poreikį iškėlė V.Mitalas, NSGK nariams netrūksta, tačiau parlamentaras teigė nematantis jokios problemos tokį posėdį surengti – net kartu su NSGK nariais.

„Mes (informaciją apie išlaidas gynybai, – aut.past.) matome, žinome, ką tik turėjome posėdį apie įsigijimus ir pirkimus. Aišku, be konkretesnių sumų ir visa kita.

Bet jeigu yra poreikis parlamento nariams sužinoti daugiau, tai NSGK yra pasiruošęs kartu su BFK turėti posėdį ir pasikalbėti. Be jokios abejonės, tikrai nemanau, kad tai yra įslaptinta informacija“, – portalui lrytas.lt sakė L.Kasčiūnas.

Anot konservatoriaus, NSGK nariai nuolat atlieka parlamentinę kontrolę ir tokio pobūdžio informaciją turi, tačiau, pasak L.Kasčiūno, „visada galima ją pristatyti ir platesniam parlamentarų ratui“.

„BFK irgi turi teisę, matydami visą mūsų finansinį aruodą, ieškoti atsakymų, kur jis išleidžiamas – kodėl, gi ne. Atvirumas šioje vietoje niekada nebuvo blogai“, – pabrėžė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.