Lietuva ir Austrija siekia veiksmingesnių priemonių neteisėtai migracijai suvaldyti

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė Vienoje susitiko su Austrijos vidaus reikalų ministru Gerhardu Karner. Susitikime aptarta saugumo situacija regione, pagalbos Ukrainai poreikis, migracijos tendencijos, civilinės saugos klausimai, specialiųjų pajėgų valdymo praktika, dvišalio ir regioninio bendradarbiavimo galimybės.

A. Bilotaitė<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
A. Bilotaitė<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-11-30 10:34

Kaip praneša Vidaus reikalų ministerija, ministrė susitikimo metu padėkojo Austrijai už neteisėtos migracijos krizės įkarštyje suteiktą pagalbą: Lietuvos pasieniečiams talkino 21 specialiųjų policijos pajėgų EKO Cobra pareigūnas. Austrija migrantų apgyvendinimui taip pat suteikė 50 modulinių namelių ir daug humanitarinės paramos, kuri reikšmingai prisidėjo prie migracijos krizės valdymo ir sienų saugumo užtikrinimo.

„Austrija labai gerai supranta mums tenkančius iššūkius, kurie kyla dėl nenuspėjamos Baltarusijos ir Rusijos kaimynystės. Austrijos Vyriausybė ne tik kalba apie solidarumo svarbą, tačiau realiai teikia paramą. Karas Ukrainoje, instrumentalizuota migracija, išpuoliai prieš ES šalių infrastruktūrą, branduolinės grėsmės ir informacinės atakos tampa naujais iššūkiais visų šalių teisėsaugos darbui ir verčia ES šalis ieškoti naujų bendradarbiavimo formų, regioninio atsako galimybių“ , – pabrėžia ministrė.

Ministrai taip pat aptarė antrinės neteisėtos migracijos problemą, kuri tampa vis aktualesnė. Dėl antrinės migracijos 11 Šengeno valstybių yra atkūrusios vidaus sienų kontrolę. Austrija palaiko ES išorės sienos apsaugos stiprinimo priemones, nes tai reiškia ir mažesnę antrinę migraciją į Austriją. Austrijoje šiemet prieglobsčio pasiprašė 50 tūkst. neteisėtų migrantų – tai 50 proc. mažiau nei pernai.

Lietuvos ir Austrijos ministrai taip pat aptarė specializuotų pajėgų valdymo patirtis, tarnybų sąveiką reaguojant į hibridines grėsmes, neramumų malšinimo praktiką. Ministrė A. Bilotaitė apsilankė Austrijos policijos specialiajame dalinyje EKO Cobra ir kartu su Policijos generaliniu komisaru R. Požėla apdovanojo Lietuvai per migracijos krizę talkinusius pareigūnus.

Taip pat buvo aptarta policijos pajėgų integravimo svarbą atremiant hibridines grėsmes.

Siekdama užtikrinti vieningą pajėgų valdymą ir mažindama administravimo išlaidas, Austrija dar 2005 m. žandarmerijos pajėgas prijungė prie policijos. Pasak Austrijos vidaus reikalų ministro, šis sprendimas yra sėkmės pavyzdys, nes neliko kompetencijų konkurencijos ir užtikrintas vieningas pajėgų valdymas.

Lietuva šiuo metu taip pat įgyvendina sprendimus dėl didesnės statutinių įstaigų integracijos. Seimas netrukus svarstys Policijos įstatymo pataisas, kuriomis siekiama į policijos sistemą integruoti Viešojo saugumo tarnybą (VST).

VRM taip pat parengė Atsparumo hibridinėms grėsmėms gaires, kuriomis stiprins statutinių tarnybų bendrą pasirengimą reaguoti į hibridines grėsmes. Pirmą kartą surengtos ir tarnybų sąveiką demonstruojančios hibridinėms grėsmėms skirtos taktinės pratybos „Sąveika 2023“, kuriose dalyvavo specialiosios policijos, VST ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pajėgos.

Pasak ministrės, akivaizdu, kad laikmečio iššūkiai reikalauja didesnės tarnybų integracijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.