V. Rupšys su Italijos kariuomenės vadu aptarė bendradarbiavimą oro gynybos srityje: pakvietė į kitais metais vyksiančias pratybas

Penktadienį Vilniuje su Italijos kariuomenės vadu Giuseppe Cavo Dragone susitikęs Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys aptarė šalių bendradarbiavimą oro gynybos srityje. V. Rupšys pakvietė Italijos kariuomenę ir jos vadą į kitais metais vyksiančias pratybas Lietuvoje.

Valdemaras Rupšys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Valdemaras Rupšys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Valdemaras Rupšys<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Valdemaras Rupšys<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Valdemaras Rupšys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Valdemaras Rupšys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Irtautė Gutauskaitė

Dec 1, 2023, 12:57 PM, atnaujinta Dec 1, 2023, 12:58 PM

„Šiandien su gerbiamu admirolu aptarėme Lietuvai, Italijai ir visam NATO aktualius klausimus. Vienas iš jų buvo bendradarbiavimas oro gynybos srityje. Pakviečiau Italiją išbandyti oro gynybos elementus sąveikoje su Lietuvos kariuomene kitais metais vyksiančiose pratybose Lietuvoje. Tuo pačiu pakviečiau gerbiamą admirolą aplankyti tas pratybas“, – žurnalistams komentavo V. Rupšys.

Anot kariuomenės vado, Italija smarkiai prisideda prie Lietuvos karinės aviacijos tobulinimo.

„Labai vertiname bendradarbiavimą su Italija karinės aviacijos srityje, rengiant bei apmokant Lietuvos karinių oro pajėgų pilotus, naikintuvų valdymo ir kontrolės karininkus, teikiant logistinę paramą kariniui orlaiviui „Spartan“, – vardino V. Rupšys.

Italijos kariuomenės vadas ketvirtadienį taip pat dalyvavo NATO oro policijos misijos pasikeitimo ceremonijoje Šiauliuose, kur Italijos kontingentą su keturiais „Eurofighter Typhoon“ naikintuvais pakeitė Belgijos ir Prancūzijos kariai bei orlaiviai.

„Tai buvo puiki proga patobulinti savo gebėjimus realiomis sąlygomis. Tai mums suteikė grįžtamąjį ryšį ir dabar į Italiją grįžtame turėdami daugiau ir stipresnių žinių nei tada, kai atvykome“, – apie Italijos karių budėjimą NATO Oro policijos misijoje kalbėjo G. C. Dragone.

Su Italija bendradarbiaujama nuo 2006-ųjų

Anot kariuomenės, didžiausias Lietuvos ir Italijos bendradarbiavimas gynybos srityje pasiektas 2006 metais, kai buvo sudarytas kontraktas su Italijos įmone dėl trijų transporto lėktuvų „C-27J Spartan“ įsigijimo. REKLAMA 2015 metaus Italijos kontingentas pirmą kartą budėjo NATO Oro policijos misijoje Baltijos šalyse, kurią vykdė iš Lietuvos Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Šiauliuose.

Atsižvelgiant į saugumo situaciją ir iššūkius Viduržemio jūros regione Lietuvos kariai 2015 metais prisijungė prie Europos Sąjungos jūrinės operacijoje SOPHIA. Jos tikslus vėliau perėmė tarptautinė operacija IRINI, nukreipta prieš nelegalių imigrantų gabenimą iš Afrikos į Europą bei skirta užtikrinti, kad būtų laikomasi Jungtinių Tautų ginklų embargo Libijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.