Pasirašytas bandomasis narkotikų prevencijos mokyklose projektas: derins kietąsias ir minkštąsias priemones

Vidaus reikalų ministerijoje (VRM) su Alytaus miesto, Klaipėdos rajono ir Vilniaus miesto merais pasirašytas bandomojo modelio Nepilnamečių narkotikų vartojimo ir platinimo prevencijos mokyklose projektas. Numatyta, kad jis vyks pusę metų – iki 2024 m. gegužės 31 d. septyniose minėtų rajonų mokyklose.

Mokiniai<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokiniai<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokiniai<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokiniai<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Viktorija Smirnovaitė

Dec 4, 2023, 2:24 PM

„Lietuvoje narkotikų prevencija yra fragmentiška, trūksta koordinacijos. Todėl subūrėme virš 20 prevenciją vykdančių organizacijų. (...) Pagrindinis projekto tikslas – sukurti efektyvų narkotikų prevencijos įrankį Lietuvoje, (...) kad po bandomojo modelio turėtume efektyviai veikiantį priemonių paketą, (...) kurį vėliau galėtume taikyti visoje Lietuvoje“, – žurnalistams po bendradarbiavimo su savivaldybėmis pasirašymo teigė ministrė Agnė Bilotaitė.

Ji pažymėjo, kad bandomojo modelio įgyvendinimo metu mokyklose kovai su narkotinių medžiagų paplitimu ir platinimu bus taikomas kietųjų ir minkštųjų prevencinių priemonių derinys.

„Siekiame šiuo projektu užtikrinti mokinių saugumą. Mokinių saugumas bus užtikrinamas įdiegiant tam tikras kietąsias priemones – pradedant nuo įėjimo, išėjimo kontrolės, taip pat kalbame apie kameras, kurios leis užtikrinti mokyklų saugumą“, – sako A. Bilotaitė.

„Kitas svarbus akcentas – atsparumo ir nepakantumo didinimas mokyklose. Tai susiję su minkštosiomis priemonėmis – programomis ir pamokomis, kurios bus organizuojamos mokyklose. (...) Taip pat planuojame sukurti programėlę (apie narkotinių medžiagų prevenciją – ELTA)“, – pažymėjo ministrė, pridurdama, kad skirtingo amžiaus žmonėms reikalingos kitokios komunikacijos priemonės.

Projekto metu bus dirbama ne tik su jaunimu, bet ir su jų aplinka – mokinių tėvais, mokyklos administracija, bendruomene, nurodo ministerija.

Kaip skelbia VRM, projekte dalyvaus ir dauguma prevenciją vykdančių institucijų ir organizacijų – Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD), Vidaus reikalų, Švietimo, mokslo ir sporto, Sveikatos apsaugos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, projekte dalyvaujančių savivaldybių administracijos, Visuomenės sveikatos biurai, Pedagoginės psichologinės tarnybos, taip pat Policijos departamentas, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba, Lietuvos dienos centrų asociacija, Lietuvos jaunimo organizacijų taryba, Jaunimo reikalų agentūra ir kiti.

Ministerija atkreipia dėmesį, kad šalyje pastaruoju metu stebimas nepilnamečių narkotikų vartojimo didėjimas. 2023 m. sausio-rugpjūčio mėn. registruoti 75 nepilnamečiai, įtariami padarę nusikalstamas veikas, susijusias su disponavimu narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis ir jų kontrabanda, o 2022 m. tuo pačiu laikotarpiu – 66 nepilnamečiai.

„Didėja ir administracinių nusižengimų skaičius, kuriuos dėl narkotinių ar psichotropinių medžiagų vartojimo padaro nepilnamečiai iki 16 m., negalintys būti traukiami administracinėn atsakomybėn dėl savo amžiaus. 2022 m. per visus metus tokių nepilnamečių buvo nustatyta 94, o per š. m. nepilnus 9 mėn. – 121“, – statistine informacija dalijasi VRM.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.