Po mirtimi pasibaigusios nelaimės Filipinuose – įkalinto lietuvio istorijos atomazga

Prieš mėnesį į didelę bėdą Filipinuose patekusio lietuvio Kęstučio Šimkaus istorija artėja link atomazgos. Dar lapkričio pradžioje, per savo atostogas tyrinėdamas šalies apylinkes, vyras motociklu netyčia mirtinai partrenkė į gatvę išbėgusį senolį, dėl ko šioje šalyje buvo įkalintas keliomis savaitėmis ilgiau, nei planavo.

Kęstutis Šimkus.<br>Lrytas.lt koliažas
Kęstutis Šimkus.<br>Lrytas.lt koliažas
Kęstutis Šimkus.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Kęstutis Šimkus.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Kęstutis Šimkus<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kęstutis Šimkus<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Nuovada, kurioje atsidūrė Kęstutis.<br>K.Šimkaus nuotr.
Nuovada, kurioje atsidūrė Kęstutis.<br>K.Šimkaus nuotr.
Nuovada, kurioje atsidūrė Kęstutis.<br>K.Šimkaus nuotr.
Nuovada, kurioje atsidūrė Kęstutis.<br>K.Šimkaus nuotr.
Nuovada, kurioje atsidūrė Kęstutis.<br>K.Šimkaus nuotr.
Nuovada, kurioje atsidūrė Kęstutis.<br>K.Šimkaus nuotr.
Prieš mėnesį į didelę bėdą Filipinuose patekusio lietuvio Kęstučio Šimkaus istorija, panašu, artėja link atomazgos.<br>Lrytas.lt koliažas
Prieš mėnesį į didelę bėdą Filipinuose patekusio lietuvio Kęstučio Šimkaus istorija, panašu, artėja link atomazgos.<br>Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Dec 5, 2023, 9:37 AM, atnaujinta Dec 5, 2023, 2:28 PM

Tačiau savaitgalį K.Šimkus pagaliau grįžo namo.

Į nepavydėtiną situaciją patekęs tautietis savo teismo procesus iki vasario mėnesio vidurio stebės iš Jungtinės Karalystės, kurioje šiuo metu gyvena.

Tiesa, žuvusio filipiniečio artimųjų nepavyko rasti iki šiol, tad K.Šimkus jau padengė ir jo laidotuvių išlaidas.

Savaitę praleido nuovadoje, miegojo ant grindų

Maždaug prieš mėnesį naujienų portalas lrytas.lt rašė, jog atostogauti į Filipinus nuvykęs K.Šimkus netyčia gatvėje mirtinai sužalojo senolį. Kadangi Lietuva savo ambasados Filipinuose neturi, sumišęs tautietis teisinės pagalbos bandė šauktis konsulate, tačiau galiausiai liko nieko nepešęs.

„Pusiaukelėje iki kelionės tikslo viduryje kelio ėjo žmogus – jis į mane pažiūrėjo ir sustojo, todėl pamaniau, kad saugu važiuoti pro šoną. Atrodė, kad jis mane pamatė ir sustojo. Bet kai prie jo priartėjau, jis pradėjo judėti, ir aš jį partrenkiau. Užkliudžiau su motociklo rankena“, – anksčiau pasakojo K.Šimkus.

Lietuvis teigė vairavęs itin mažu greičiu, todėl pats nesusižeidė, tačiau senolis nuo smūgio krito ir susižeidė galvą. Kelias dienas prabuvęs ligoninėje filipinietis mirė.

„Po incidento jis atsikėlė, ir atrodė, kad neturi rimtų susimušimų. Bet incidentas sukėlė vidinį kraujavimą jo galvoje, ir greitojoje jis prarado sąmonę“, – prisiminė K.Šimkus.

Greitąją pagalbą ir policiją iškvietęs Kęstutis atsidūrė policijos nuovadoje, kurioje praleido savaitę. Kadangi nėra vietinis, valstybinio advokato lietuvis negavo – teko jį pasisamdyti iš savo lėšų.

Jungtinėje Karalystėje šiuo metu gyvenantis tautietis neslėpė, kad dėl susiklosčiusios situacijos jautė labai daug streso – nežinojo, ar apskritai pavyks išeiti iš nuovados, koks likimas jo laukia toliau, nežinojo net to, kaip svetimoje šalyje gauti advokatą.

Kadangi nuovada, į kurią pateko lietuvis, buvo perpildyta, jam teko miegoti ant kabineto grindų, o vietoje pagalvės naudoti tiesiog drabužių krūvą.

Tiesa, po pirmosios portalo lrytas.lt publikacijos apie K.Šimkų ištikusią bėdą, prie lietuvio dar nuovadoje esą priėjo vietinis pareigūnas, kuris užsiminė, kad perskaitė apie jį straipsnį lietuviškoje spaudoje.

Šis patikino, kad Kęstutis greičiausiai bausmės išvengs – mat iki šiol nepavyko rasti žuvusiojo artimųjų, pats Kęstutis padengė visas senolio gydymo išlaidas, pirko vaistus, o jo mergina šalia aukos budėjo iki pat mirties.

Sumokėjęs 30 tūkstančių Filipinų pesų (apie 500 eurų), K.Šimkus iš nuovados po kiek daugiau nei savaitės galiausiai buvo paleistas. Pirmasis teismo posėdis jo laukė lapkričio 21 dieną ir praėjo sklandžiai – Kęstutis džiaugėsi, kad tolimesnius procesus teisininkai galės tvarkyti ir be jo fizinio buvimo Filipinuose, mat byla – silpnoka, trūksta įrodymų.

„Teismo klausymuose nepasirodė niekas iš kitos pusės atstovų – net policininkas, kuris perdavė mano bylą, neatėjo“, – tuomet dalijosi vyras.

Antrasis posėdis vyko gruodžio 1 dieną, po kurio K.Šimkus galiausiai išgirdo – netrukus jis galės grįžti namo ir galutinio teismo sprendimo laukti ten.

„Dabar viską paliksiu teisininkų rankose – manęs čia jau neturėtų reikėti. Mano byla bus perkvalifikuota į netyčinę žmogžudystę, viskas turėtų tęstis iki vasario vidurio. Jau sumokėjau ir už senolio laidotuves“, – portalui lrytas.lt prieš kelias dienas pasakojo lietuvis.

Į Jungtinę Karalystę Kęstutis grįžo savaitgalį – vyras neslepia, kad dabar jo širdį slegia gerokai mažesni rūpesčiai.

„Tik reikės kažkaip prie šalčio priprasti“, – juokavo K.Šimkus.

Pasigedo Lietuvos pagalbos

Kiek anksčiau Kęstutis svarstė, jog sklandžiai spręsti teisinius klausimus Filipinuose trukdė ir šalyje klestinti korupcija.

„Aš nežinau, ar žmonės matė, kaip viskas įvyko. Vienintelis liudininkas buvo mano mergina, kuri su manimi važiavo. Ir iš jos nepaėmė jokio pareiškimo, net neklausė jos, kas įvyko.

Manęs paprašė minimaliai apibūdinti situaciją, bet tos informacijos niekur nepanaudojo – tiesiog parašė savo pareiškimą, kad tai buvo mano kaltė“, – pasakojo K.Šimkus.

„Pradėjau galvoti, kad jie visi čia korumpuoti. Nes kiekvienas žmogus, atrodo, turi skirtingą istoriją, ką aš turiu daryti. Gal jie norėjo pinigų ir aš tiesiog nesiūliau“, – pridūrė jis.

Dar pačioje nelaimės pradžioje K.Šimkus kreipėsi į konsulatą, kadangi Lietuva savo ambasados Filipinuose neturi. Visgi, konkrečių atsakymų į rūpimus klausimus Kęstutis nesulaukė, o galiausiai liko ir suklaidintas.

K.Šimkui esą buvo pažadėtas valstybės advokatas, tačiau galiausiai paaiškėjo, kad užsieniečiams tokia galimybė čia nesuteikiama.

„Vieni pareigūnai čia sako, kad aš atgausiu pasą ir galėsiu palikti šalį, o mano advokatas galės už mane viską sutvarkyti. Kiti pareigūnai sako, kad neatgausiu paso ir negalėsiu. Tai aš labai pasimetęs“, – prieš mėnesį pasakojo Kęstutis.

Užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio atstovė spaudai Paulina Levickytė „Lietuvos rytui“ savo ruožtu sakė, kad K.Šimkus į Užsienio reikalų ministeriją (URM) nesikreipė, tad URM atstovai apie jo situaciją sužinojo tik iš žiniasklaidos.

Ministerija esą pati kreipėsi į konsulą, kuris iš karto susisiekė su lietuviu, tačiau patikino, kad Kęstutis pagalbos atsisakė.

Tiesa, K.Šimkus pateikė kiek kitokią šio pokalbio versiją. „Aš pagalbos neatsisakiau – aš tiesiog jiems pabrėžiau, jog jie man suteikė neteisingą informaciją. Žmogus, su kuriuo bendravau, įsižeidė ir supyko. Jie tai interpretuoja savaip“, – patikino jis.

Lietuvį šokiravo ir situacija ligoninėje, kai pora atskubėjo dar pas sužeistą senolį.

„Ligoninė, į kurią nuvežė auką, buvo visiškai nekompetentinga. Jie nesuteikė aukai pirmos pagalbos ir privertė mano merginą pumpuoti orą rankiniu būdu, nes neturėjo aparato arba žmonių, kurie tuo pasirūpintų. Aš tuo metu buvau nuovadoje ir mano mergina neturėjo pinigų.

Jie pasakė, kad negali pasirūpinti pacientu, kol ji nenupirko visokių atsargų iš artimiausių vaistinių.

Mano mergina negalėjo palikti paciento, nes pumpavo orą, ir, aišku, tuo metu neturėjo pakankamai pinigų. Aš susitariau su policija, kad mane nuvestų į ligoninę nupirkti tų atsargų, šiaip ne taip jie sutiko ir mane nuvežė.

Ligoninėje davė sąrašą ir turėjau bėgioti per gal 10 vietinių vaistinių, ieškodamas įrangos, kurios jiems reikia, kad tik žmogus nenumirtų“, – dėstė Kęstutis.

 „Pradėjome spausti daktarą kad perkeltų vyrą į ligoninę, kuri turi automatinę oro pumpavimo įrangą ir kad galėtų peršviesti jo galvą. Sutiko perkelti tik tada, kai tai pirmai ligoninei sumokėjome 8 tūkstančius pesų už jų „pagalbą“.

Antra ligoninė buvo daug geresnė, bet tuo metu paciento būklė jau buvo labai bloga, dėl to jo galvos nebegalėjo operuoti“, – portalui lrytas.lt pasakojo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.