G. Nausėda: reiktų patikrinti, ar Lietuvos pilietybę turintys R. Abramovičiaus vaikai nepadėjo apeiti ES sankcijų

Žurnalistams paskelbus, kad sankcionuoto Rusijos oligarcho Romano Abramovičiaus vaikai turi Lietuvos pilietybę, prezidentas Gitanas Nausėda ragina išsiaiškinti, ar šie asmenys padėjo Kremliaus režimui apeiti Europos Sąjungos (ES) sankcijas. Taip pat, pažymi prezidentas, ar lietuviškas pasas buvo suteiktas teisingai taikant teisės aktus.

Prezidentas Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Prezidentas Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Juozapaitis

Dec 7, 2023, 4:27 PM

„Pilietybė buvo suteikta vadovaujantis galiojančiais įstatymais. Taip, turime patikrinti, kaip teisingai jie buvo taikomi. Ir turime įvertinti, ar šie konkretūs asmenys, pavyzdžiui, dalyvavo ES sankcijų įgyvendinimo Rusijos atžvilgiu mechanizme“, – ketvirtadienį Prezidentūroje žurnalistams sakė G. Nausėda.

„Ir galbūt trukdė ar kažkaip kitaip prisidėjo prie trukdymo įgyvendinti sankcijų režimą“, – teigė šalies vadovas.

Anot jo, jei tai pasitvirtintų, reiktų „ieškoti galimybių imtis priemonių pagal kitus Lietuvos įstatymus“.

ELTA primena, kad tarptautinio žurnalistinio tyrimo „Cyprus Confidential“ metu nutekinti duomenys rodo, jog R. Abramovičiaus sūnus Arkadijus ir dukra Anna yra įgiję Lietuvos pilietybes. Apie tai paskelbė tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“.

Reaguodama į tyrimą, Vidaus reikalų ministerija (VRM) paskelbė, jog imsis įstatyminių pakeitimų, jog lietuviškas pasas nebūtų išnaudojamas kaip priemonė apeiti sankcijas. Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ketvirtadienį sakė, kad jau yra parengti atitinkami Pilietybės įstatymo pakeitimai, numatantys tokius saugiklius.

Skelbiama, kad Migracijos departamentui pavesta peržiūrėti asmenų ir subjektų, kuriems taikomos ES sankcijos, sąrašą ir patikrinti, ar sankcionuotų asmenų šeimos nariai nėra Lietuvos piliečiai.

Ministrė ketvirtadienį taip pat sudarė komisiją, kuri vertins Lietuvos pilietybės atkūrimo aplinkybes Rusijos oligarcho artimiesiems 2011–2013 metais.

Vis tik G. Nausėda žurnalistams teigė, esą teisės aktų pataisos reaguojant į vieną atvejį nėra teisinės valstybės požymis, o tokios teisinės iniciatyvos neturėtų tapti „masine praktika“.

„Nėra labai gerai pradėti mūsų įstatymus kaitalioti, nutaikant juos į konkretų atvejį, konkrečius asmenis. Tą esame darę ir taip, rasdavome tam pateisinamų priežasčių. Bet jei tai taps masine praktika, nemanau, kad mūsų valstybė eis teisinės valstybės keliu“, – kalbėjo prezidentas.

Žurnalistai tarp nutekintos medžiagos iš Kipro finansinių paslaugų kontoros „Meritservus“ aptiko oligarcho sūnaus A. Abramovičiaus paso nuotrauką. Dokumentas buvo išduotas prieš dešimtmetį ir baigė galioti šių metų gruodžio 5 d. Paso nuotraukos autentiškumas patvirtintas Londono teisininko parašu.

Kada Lietuvos pasą įgijo oligarcho dukra A. Abramovič, nėra aišku – dokumentuose aptiktas tik jos lietuviško paso numeris bei nurodyta Lietuvos pilietybė.

Žurnalistų išanalizuoti susirašinėjimai rodo, Arkadijaus ir A. Abramovičių lietuviški pasai buvo panaudoti ir operacijoms, vertinamoms kaip bandymai apeiti oligarchui taikomas tarptautines sankcijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.