Seimo VSD pranešėjo tyrimo komisijai nutarus apklausti G. Nausėdą, šis tikina į klausimus atsakysiantis raštu

Jeigu Seimo laikinoji tyrimo komisija dėl galimai neteisėtos Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos iškviestų liudyti, prezidentas Gitanas Nausėda tikina pateiksiąs parlamentarams atsakymus raštu. Antrosios kadencijos prezidento poste sieksiantis politikas tikina, kad daugybė klausimų dėl 2019 m. rinkimų aplinkybių jau buvo atsakyti.

 T. Gailius ir G. Nausėda.<br> Lrytas.lt koliažas.
 T. Gailius ir G. Nausėda.<br> Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustė Lyberytė

Dec 7, 2023, 4:04 PM, atnaujinta Dec 7, 2023, 4:05 PM

„Jeigu reikės – mes atsakysime į klausimus raštu, jeigu tokių kiltų. Daug klausimų jau esame atsakę ir aš matau, kad tie klausimai kartojasi. Na, jeigu žmonės neatsimena atsakymų, reiškia galima dar kartą pakartoti ir parašyti“, – ketvirtadienį Prezidentūroje surengtoje spaudos konferencijoje teigė G. Nausėda.

Kaip pranešta anksčiau, Seime tęsiasi parlamentinis tyrimas dėl VSD veiklos praėjusių prezidento rinkimų kampanijos metu.

Buvusi oponentė 2019 m. rinkimuose – premjerė Ingrida Šimonytė – yra teigusi, kad, esant poreikiui, sutiktų liudyti komisijai.

Dėl buvusios rinkimų kampanijos skaidrumo jaučiasi ramus

Trečiadienį VSD pranešėjas nutarė nebeslėpti savo tapatybės – Tomas Gailius Seimo komisijai liudijo gyvai. Jis parlamentarams užsiminė apie departamente matytą informaciją, susijusią su galimai neskaidriu prezidento rinkimų kampanijos finansavimu.

Šiam klausimui išnagrinėti bus šaukiamas uždaras posėdis, mat, medžiaga sudaro valstybės paslaptį.

Klausiamas, ar dėl savo praėjusios rinkimų kampanijos finansavimo skaidrumo jaučiasi ramiai, prezidentas patikino, kad nerimo nėra.

„Aš jaučiuosi visiškai ramiai. Kaip ramiai jaučiasi kiti rinkimuose dalyvavę kandidatai – tegul atsako jie“, – sakė jis.

Jis priminė, kad 2019 m. rinkimų metu išleido gerokai mažiau lėšų kampanijai nei jo konkurentai.

„Mano nuomone, tai, kad mes išleidome rinkimų kampanijai mažiau lėšų – tai reiškia, kad mes gyvenome ir veikėme labai taupiai“, – nurodė G. Nausėda, vadindamas tokią poziciją siekiamybe.

„Mes naudojome mokesčių mokėtojų pinigus – asmenų, kurie aukojo mums nedidelėmis sumomis. Tuo tarpu kiti kandidatai naudojo biudžeto pinigus. Manau, su biudžeto pinigais taip pat reikia elgtis labai taupiai ir atsakingai“, – nurodė jis.

ELTA primena, kad Seimo įsteigta specialioji VSD pranešėjo komisija siekia atsakyti į klausimus, ar 2019 m. prezidento rinkimų kampanijos metu žvalgyba teisėtai rinko informaciją apie kandidatus, jų aplinką, kaip tvarkė ir ar kam nors perdavė tokią informaciją. Taip pat siekiama išsiaiškinti, ar pastarojoje kampanijoje buvo panaudoti SEB banko klientų duomenys, kokias rinkimines išlaidas patyrė kandidatai. Keliami klausimai ir dėl rinkimus laimėjusio prezidento Gitano Nausėdos ryšių su Baltarusijos trąšų verslo atstovais. Be to, komisija nori išsiaiškinti, ar po pranešėjo kreipimosi teisėsaugos institucijos – Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) bei Generalinė prokuratūra – tinkamai įvertino gautą informaciją.

Komisija turės pateikti savo išvadą ir nutarimo projektą Seimui iki kitų metų kovo 10 d.

Pirmąjį kartą pranešėjo istorija sulaukė parlamento dėmesio 2019 m. Tuomet pranešėjo perduota informacija pasiekė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą (NSGK), tačiau šis įvertinęs situaciją pripažino, kad VSD veikė savo kompetencijų ribose.

Pranešėjo istorija grįžo į politinių debatų epicentrą pasirodžius žurnalistų Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygai „Pranešėjas ir Prezidentas“, kurioje atskleidžiamas VSD vykdytas galimai neteisėtas duomenų rinkimas apie privačius asmenis prezidento rinkimų kampanijos metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.