Savo 690-ąjį gimtadienį Ukmergė šventė garsiai ir visus metus

Artėja ne tik kalendorinių 2023-iųjų, bet ir Ukmergei jubiliejinių – 690-ies metų – paminėjimo bei šiai įspūdingai sukakčiai skirtų renginių pabaiga. Gruodžio 9-ąją šiuos jau „nueinančius“ metus „vainikuos“ miesto Kalėdų eglės įžiebimo šventė, kalėdinis, rokenrolinis automobilių karavanas ir grupių „Garsiukai“ bei „69 danguje“ koncertas, ryškiaspalviai fejerverkai.

Ukmergė aktyviai buvo įsitraukusi į šiemet visus metus minėto 690 metų jubiliejaus renginių sūkurį.
Ukmergė aktyviai buvo įsitraukusi į šiemet visus metus minėto 690 metų jubiliejaus renginių sūkurį.
Daugiau nuotraukų (1)

Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus informacija

Dec 8, 2023, 7:00 PM

Ukmergė aktyviai buvo įsitraukusi į šiemet visus metus minėto 690 metų jubiliejaus renginių sūkurį. Kokie gi buvo ukmergiškiams šie metai? Kurie šių metų renginiai, iniciatyvos buvo prasmingiausi, ką ilgiausiai atsiminsime, kas galėtų tapti tradicija ir būti kartojama kitąmet?

„Geri tie metai buvo. Nuolat kažkas vyko kultūros ir kitose įstaigose, viešosiose erdvėse – parodos, susitikimai, koncertai. Kiekvieną mėnesį vis kitokia „vinis“. Jau vien 2024 metų kalendorius, su žymiausių ukmergiškių „rokenroliškos“ fotosesijos nuotraukomis, ko vertas! O lipdukai – visi pasipuošę telefonus, užrašines. Be galo gražu buvo matyti pravažiuojančius ukmergiškių automobilius su juos puošiančiomis ryškiaspalvėmis vėliavėlėmis... Rodos, žaidimas, bet smagu. Metų renginių visuma davė puikų rezultatą ir įspūdingus metus“, – sakė ukmergiškė Zina.

Kalbintiems Danutei, Violetai, Vitalijai, Dariui, Eugenijui didžiausią įspūdį paliko Miesto šventė: „Viskas buvo puikiai organizuota, įspūdingos eitynės, gausybė žmonių, visi laimingi“.

Vydas ir Irma labiausiai įsiminė liepos 6-osios kraštiečių šventę – „Mindaugines“ bei koncertą prie Ukmergės piliakalnio. „Galėtų tapti tradicija, kiekvienais metais pakviesti išgarsėjusius ukmergiškius, kad jie papasakotų savo sėkmės istorijas. Smagu ir vasaros kinas, savaitgaliais, vakarais veikiantys „lauko kino teatrai“, koncertai senamiestyje. Gera, kai miestas „gyvas“!“, – įsitikinusi Irma.

„Man pasirodė įdomus, įtraukus, prasmingas renginys, kurį tikrai verta kartoti kitais metais – tai „Išdykynės“, vykusios Vienuolyno gatvėje ir įtraukusios vaikus ir jaunimą į atraktyvias veiklas: išdykėlišką renginio atidarymo eiseną, šokį dažytomis kojomis, improvizuotų mušamųjų instrumentų orkestro koncertą, skelbimų stulpų veiksmą, reperių pasirodymą“, – kalbėjo Vaidotas.

O Rasai labai prasminga ir įkvepianti buvo Ukmergės rajono savivaldybės administracijos darbuotojų iniciatyva – Kęstučio aikštę apsodinti krokais. „Tikėkimės, kad ankstyvą pavasarį akį džiugins jų žiedai ir įkvėps tokią iniciatyvą kartoti ir kitais metais. Būtų gražu, jei savivaldybės darbuotojų pavyzdžiu pasektų kitos įstaigos, įmonės, organizacijos ir Ukmergėje atsirastų ne tik krokų aikštė, bet ir pavyzdžiui, saulučių pieva, scylių (scilla) laukymė ar bijūnų kiemelis“, – teigė ji.

„Visi renginiai skirti mūsų mylimo miesto gimtadieniui buvo reikšmingi, reikalingi ir prasmingi. Vieni didesni, kiti mažesni. Juk ne nuo renginio dydžio ir pasiektos auditorijos priklauso renginio kokybė. Didžiuojuosi savo miestu ir visa jo bendruomene, kuri ne tik organizavo, bet ir dalyvavo jubiliejui skirtuose renginiuose“, – įsitikinusi Žydrė.

Ukmergės miesto 690 metų jubiliejaus paminėjimui Ukmergės rajono savivaldybės administracija ruošėsi ištisus 2022 metus. Reklamos agentūrų bei kūrybininkų, galinčių ir gebančių padėti pasirengti tokios solidžios sukakties paminėjimui pradėta ieškoti dar 2021 metų lapkričio-gruodžio mėnesiais. Sutikusios imtis Ukmergės jubiliejaus projekto reklamos agentūros, sukūrė vieningą šventės vizualinį stilių, simboliką, parengė komunikacijos-viešinimo strategiją, rinkodaros programą, šventinių renginių planą, sukūrė Ukmergę reprezentuojantį filmą ir kt. Taip 690 metų jubiliejų mininti Ukmergė buvo paskelbta kultūros rokenrolo sostine ir kvietė visus bei kiekvieną: „Šok į kultūros rokenrolą!“.

Jubiliejiniai metai startavo su įspūdingo bei ryškaus sieninio 2023 metų kalendoriaus, kurį papuošė žinomų ir Ukmergę daugiau ar mažiau garsinančių, ją reprezentuojančių kraštiečių nuotraukos, pristatymu. Visi šie 15 ukmergiškių, sudalyvavę rokenrolo stiliaus fotosesijos pas vieną žymiausių Lietuvos mados ir reklamos fotografų – Tomą Kaunecką, drąsiai ir kardinaliai pakeitė savo įprastą įvaizdį bei stilių, ir tapo pirmaisiais bei ryškiausiais jubiliejinio Ukmergės miesto gimtadienio ambasadoriais.

Kartu su kalendoriumi buvo pristatytas ir jubiliejinis kvapas 690U., kurį miestui sukūrė Ukmergės Jono Basanavičiaus gimnazijos mokinių jaunoji bendrovė „ROSE“.

Vėliau pagal sukurtą vieningą šventės vizualinį stilių bei simboliką buvo pagaminti ryškiaspalviai jubiliejiniai lipdukai, plakatai, automobilinės vėliavėlės, marškinėliai, žaislai, „Vilkmergės Premium“ nealkoholinis alus ir kt., po miesto gatves važinėjo 690-ąjį Ukmergės gimtadienį reklamuojantis UAB „Ukmergės autobusų parkas“ autobusas, taip pat mieste atsirado ne vienas naujas objektas: vienas žymiausių gatvės meno atstovų, šio žanro piešėjų ir graffiti pradininkas Lietuvoje Tadas Vincaitis-Plūgas įspūdingu piešiniu „Konfeti“ papuošė Ukmergės rajono vartotojų kooperatyvui (RVK) priklausančio pastato (Kauno g. 7) sieną, tautiniais raštais, derinant juos su miesto simboliais floristė-dizainerė Erika Pečiulė papuošė Ukmergės tolerancijos centro tvorą (Vasario 16-osios g. 11), kiemelyje tarp Kauno g. 18 ir 18a pastatų įrengta meninio atminimo objektas „Kėdė“, išaugo Ukmergės simbolių – balandžių skaičius – net trys balandžius vaizduojančios skultptūros „nutūpė“ ant tilto per Vilkmergės upelį, Ukmergės senamiestyje, Gedimino g. 4 kieme esančio pastato raudonų plytų sieną papuošė nauji meno kūriniai – ukmergiškės dailininkės Vaidos Adomavičiūtės sukurti „Laiko ženklai“ (Spalvoto smėlio laikrodžiai). 2023 metais Ukmergė pasipildė ir naujais leidiniais: išleista muziejininko Raimondo Ramanausko knyga „Ukmergės miesto istorija (nuo įkūrimo iki 1919 m.)“ bei albumas „Ukmergė 690. Dailė“.

Ukmergiškiai 2023 metais savo prisistatymu nustebino 10-osiosturizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodos „Adventur 2023“ dalyvius – Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ įsirengę rokenrolo stiliaus Ukmergės stendą su spalvomis, kvapais, renginių programa ir 100 kilogramų sveriančia raudonojo jaučio – miesto herbo simbolio – iš metalo pagaminta figūra. Ne mažiau įsimintinas buvo ir Vasario 16-osios, Kovo 11-osios paminėjimai, visus sužavėjo ir daug žiūrovų bei dalyvių sutraukė ne tik tradicinis Tarptautinis perkusinės muzikos festivalis „Percussion Ukmergė 2023“, bet ir Baltijos šalių folkloro ir sunkiosios muzikos festivalis „Kilkim žaibu“, šiuolaikinę dailę akcentuojantis ir instaliacijas bei performansus pristatantis festivalis „Camera Obscura“, renginių ciklas „Paprastai Nepaprasti susitikimai“, liaudiškos muzikos šventė „Grock, armonika“ bei pirmą kartą Ukmergėje parodyti trys Tarptautinio šiuolaikinio šokio festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ spektakliai, be abejonės, daugelį nudžiugino tradicinė Miesto šventė ir joje koncertavusios grupės „BA“ bei „Daddy was a Milkman“, taip pat ištisus metus vykę roko koncertai Ukmergės senamiesčio erdvėse ir kt.

Šiemet buvo pradėti ir, didelė tikimybė, kad kitais metais bus tęsiami: žaidimas „Jaučio gaudynės“, misterija „Vilkošvaistės“, Ukmergės meno mokyklos organizuojamas Tarptautinis pianistų ir styginių instrumentų konkursas, gastro festivalis „Vasara buvo vakar“, kraštiečių šventė „Mindauginės“, miesto Kalėdų eglės laistymas vasarą, vaikų išdykynės, masinis žygis Ukmergėje ir kt.

Taigi, 2023-iuosius, jubiliejinius metus Ukmergė paminėjo su daug įdomių, skirtingo žanro projektų, įvairios muzikos ir šventimo „iki ryto“, rokenrolo ritmu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.