K. Budrys: Paslapčių apsaugos koordinavimo komisijai trūksta informacijos sprendimui dėl A. Anušausko priimti

Prezidento vyriausiojo patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Kęstučio Budrio teigimu, Paslapčių apsaugos koordinavimo komisija (PAKK) dar nėra priėmusi sprendimo dėl krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko galimai paviešintos riboto naudojimo informacijos, nes nėra gavusi reikiamos medžiagos situacijai įvertinti.

 Kęstutis Budrys.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
 Kęstutis Budrys.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 12, 2023, 9:10 AM

Kaip pranešta anksčiau, ELTA šaltinių teigimu, svarstymai PAKK užtruko dėl to, nes Prezidentūros deleguoti atstovai vilkina procesus. Visgi, šalies vadovo patarėjas atmeta tokius svarstymus ir tikina nemanąs, kad į komisiją deleguoti atstovai siekia politiškai paveikti PAKK sprendimą.

„Trūksta ne vieno kito balso, o labai konkrečios informacijos, kurios, mano žiniomis, Paslapčių apsaugos koordinavimo komisija yra užsiprašiusi sprendimui priimti. Tokia yra informacija, mano žiniomis“, – antradienį „Žinių radijui“ sakė K. Budrys.

„Nemanau, kad nei Respublikos Prezidentūros darbuotojai – prezidento patarėjai, esantys komisijoje – nei Vyriausybės kanceliarijos atstovai ar Seimo atstovai turi didelį politinį sumanymą į vieną ar kitą pusę pakreipti komisijos sprendimą. Bus ekspertinė išvada, jos reikia ir palaukti“, – pažymėjo jis.

Pasak K. Budrio, PAKK yra bene vienintelė komisija, galinti pateikti tokio pobūdžio ekspertines išvadas, kurių reikšmė, pažymėjo jis, bus itin svarbi.

„Ekspertinė išvada bus. Jos svarba ir reikšmė šios išvados yra tikrai didelė“, – akcentavo K. Budrys.

„Tikrai nematyčiau kažkokio politinio proceso viduje – tiek, kiek žinau, kaip ta diskusija viduje vyksta“, – aiškino jis.

Diskusijos ir tyrimai prasidėjo po pasisakymų apie vokiškus tankus „Leopard“

Šių metų liepą posėdžiavusi Valstybės gynimo taryba (VGT) patvirtino atnaujintą ginkluotosios gynybos koncepciją ir nusprendė siūlyti steigti dar vieną karinį poligoną. Visgi, gerokai daugiau dėmesio sulaukė ne tarybos sprendimai, bet po posėdžio A. Anušausko paskelbta informacija apie Lietuvos planus siųsti ketinimų protokolą Vokietijos tankų gamintojams.

Sulaukęs kritikos, esą su Berlynu nutarta pasirašyti raštus be jokio konkurso ar politinio patarimo, ministras socialiniame tinkle „Facebook“ išdėstė savo poziciją. Visgi, tai įžiebė dar aštresnes diskusijas – imta svarstyti, ar KAM vadovas neatskleidė riboto naudojimo informacijos.

Prezidentas G. Nausėda ne kartą patikino – VGT svarstyta informacija buvo slapta ir sutarta ja nesidalinti. Vėliau pranešta, kad teisiškai šį aspektą turėtų įvertinti Krašto apsaugos ministerija (KAM). Ir nors ši patikino, kad A. Anušausko paskelbta informacija apie tankų pirkimą neturi įslaptintos informacijos požymių, šalies vadovas nuo savo pozicijos neatsitraukė.

Savo ruožtu į PAKK kreipėsi ekspremjeras Saulius Skvernelis. Klausimą dėl A. Anušausko PAKK nagrinėjo jau trijuose posėdžiuose.

Eltos šaltinių teigimu, nors iš KAM gauti ir turimi duomenys rodo, kad A. Anušauskas nepaviešino riboto naudojimo informacijos, PAKK vis dar nesutaria dėl galutinio sprendimo. Pasak šaltinių, posėdžiuose netrūksta ilgų ginčų ir Prezidentūros deleguotų atstovų siūlymų prašyti KAM suteikti vis papildomos medžiagos ir duomenų.

Dėl A. Anušausko paskelbtos medžiagos į Generalinę prokuratūrą kreipėsi Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė. Prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą, kuris tęsiasi iki šiol.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.