K. Budrys: ribojamųjų priemonių baltarusiams griežtinimas padėtų užtikrinti ir padidinti Lietuvos saugumą

Prezidentūra toliau laikosi pozicijos, kad Lietuva turėtų suvienodinti ribojamąsias priemones baltarusiams ir rusams. Pasak prezidento vyriausiojo patarėjo Kęstučio Budrio, tai suteiktų daugiau įrankių šalies institucijoms tikrinti atvykstančius užsieniečius ir mažintų nekontroliuojamą jų judėjimą. Be to, kaip atkreipia dėmesį K. Budrys, esama leidimų baltarusiams gyventi Lietuvoje išdavimo tvarka yra ydinga.

K.Budrys.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
K.Budrys.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Kęstutis Budrys<br>V.Skaraičio nuotr.
Kęstutis Budrys<br>V.Skaraičio nuotr.
K. Budrys<br>J. Elinskas (ELTA) nuotr.
K. Budrys<br>J. Elinskas (ELTA) nuotr.
Kęstutis Budrys<br>J. Elinskas (ELTA) nuotr.
Kęstutis Budrys<br>J. Elinskas (ELTA) nuotr.
K.Budrys.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
K.Budrys.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Viktorija Smirnovaitė

2023-12-12 10:06

Patarėjas pabrėžia, kad Lietuva baltarusiams turėtų taikyti tuos pačius teisinius įrankius, kaip jau taiko Rusijos piliečių atžvilgiu.

„Tai reikalinga, kad duotume įrankius institucijoms prie sienos juos atidžiau tikrinti, vertinti, mažinti galimybes čia nekontroliuojamai atvažiuoti“, – sakė „Žinių radijui“ antradienį kalbėjo K. Budrys.

„Turime iškreiptą, imituojamą sistemą – iš vienos pusės vizų Baltarusijos piliečiams neišdavinėjame, bet jas išdavinėja mūsų kaimyninės valstybės ir tų vizų pagrindu mes išdavinėjame leidimus gyventi Lietuvoje. (...) Yra daug aspektų, kuriuos bandome kišti po kilimu, o atsakymas labai aiškus – jei yra patikrintos priemonės, kurios veikia Rusijos piliečių atžvilgiu ir tai užtikrina ir padidina mūsų saugumą, kodėl jų reikėtų netaikyti čia?“ – retorinį klausimą kėlė prezidento patarėjas.

K. Budrys taip pat akcentavo, jog tos Valstybės saugumo departamento (VSD) išvados, kuriomis remiantis šiuo metu Seime inicijuojami įstatymų pakeitimai, susiję su ribojamosiomis priemonėmis baltarusiams, yra faktinis situacijos vertinimas ir politikų neturėtų būti kvestionuojamas.

„Saugumo departamentas įvardino faktinę būklę ir pateikė vertinimą to, kas yra dabar. (...) Reikėtų priimti tai labai atvirai, nes galima tai daryti politiškai ir nieko nedaryti, (...) arba suteikti papildomus įrankius institucijoms, jei jos sako, kas padėtų situaciją pagerinti“, – teigė prezidento patarėjas.

„Tarnybos pateikto vertinimo kvestionavimas – jis čia jau yra žalingas, nes pradedame abejoti tuo, ką sako mūsų institucijos, kurios yra kvalifikuotos ir skirtos tam, kad tokį darbą darytų“, – pridūrė K. Budrys.

ELTA primena, kad gruodžio pradžioje Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas ir Užsienio reikalų komiteto (URK) narys Audronius Ažubalis registravo Ribojamųjų priemonių dėl karinės agresijos prieš Ukrainą nustatymo įstatymo pataisas, kuriomis siūloma sustabdyti Baltarusijos piliečių prašymų išduoti leidimą laikinai gyventi Lietuvoje priėmimą su atitinkamomis jiems taikomomis išimtimis.

Visgi konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis tokį bendrapartiečių registruotą siūlymą laiko nervine reakcija į Valstybės saugumo departamento (VSD) išreikštas grėsmes ir sako, kad dėl efektyvių priemonių joms užkardyti dar reikalingos diskusijos.

Pavasarį Seimas įtvirtino nacionalines sankcijas Rusijos ir Baltarusijos piliečiams. Ribojamųjų priemonių dėl karinės agresijos prieš Ukrainą įstatymo projektu metams sugriežtinta leidimų nuolat ar laikinai gyventi šalyje suteikimo, vizų išdavimo tvarką, uždraustas Rusijos piliečių judėjimas per Europos Sąjungos (ES) išorės sieną. Taip pat apribota Rusijos piliečių teisė įsigyti nekilnojamojo turto Lietuvoje.

Visgi, prezidentas vetavo šį įstatymą. Šalies vadovas nurodė, kad parlamentui reiktų laikytis vieningos pozicijos ir suvienodinti taikomus ribojimus tiek rusams, tiek baltarusiams. Tačiau Seimas atmetė G. Nausėdos veto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.