Seimas linkęs pritarti Vidaus tarnybos statuto pataisoms, kuriomis siūlomi pareigūnų užmokesčio sistemos pokyčiai

Seime liko paskutinis balsavimas dėl Vidaus tarnybos statuto pataisų, kuriomis, pasak Vidaus reikalų ministerijos (VRM) siekiama gerinti pareigūnų darbo sąlygas ir didinti jų motyvaciją, patobulinti užmokesčio sistemą.

Lrytas.lt koliažas.
Lrytas.lt koliažas.
Seimas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Augustė Lyberytė

Dec 12, 2023, 1:02 PM, atnaujinta Dec 12, 2023, 1:34 PM

Antradienį po svarstymo VRM teikiamam įstatymui pritarė 66 Seimo nariai, 52 balsavo prieš ir 10 susilaikė.

Priėmus įstatymo pataisas, pareigūnai turėtų galimybę derėtis dėl apmokėjimo sistemos kolektyvinėmis sutartimis. Jeigu tokios sutartis nėra, apmokėjimo sistemas tvirtintų centrinių statutinių įstaigų vadovai. Tačiau prieš tai turėtų būti įvykdytos Darbo kodekse numatomos informavimo ir konsultavimosi procedūros.

Kartu siūloma mažinti priedus už stažą valstybės tarnyboje. Šiuo metu šis priedas negali viršyti 30 proc. pareiginės algos – siūloma, kad dydis nesiektų daugiau nei 20 proc. pareiginės algos. Visgi, VRM nurodo, kad pareigūnams, šiuo metu už stažą gaunantiems didesnius priedus, jie mažinami nebus. Stažas taip pat būtų vienas iš esminių kriterijų, nustatant pareiginės algos dydžius.

Taip pat numatomi pokyčiai, susiję su pareigūnų perkėlimo tvarka – esant būtinybei pareigūnas būtų deleguojamas į kitą vietovę 3 mėn. laikotarpiui. Bendras pareigūno perkėlimo į kitas pareigas laikotarpis per 3 jo tarnybos metus negalėtų viršyti pusmečio.

Įstatymo projektu taip pat sumažinamas pareigybių grupių skaičius – nuo 15 iki 10, dėl ko, iniciatorių teigimu, bus nustatyta aiškesnė pareigybių sistema bei hierarchija.

Statuto pataisų projektu taip pat nustatyta galimybė įstaigų pasitelkti kursantus, vykdyti tarnybų funkcijas kartu su pareigūnais. Be to, numatoma galimybė pratęsti tarnybos trukmę ne tik pirminės grandies, bet ir vidurinės grandies pareigūnams.

Įstatymas sulaukė opozicijos kritikos: kaltino, kad pataisos nederintos su profesinėmis sąjungomis

Vidaus tarnybos statuto pataisos sulaukė aštrios opozicijos kritikos. Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ narys Algirdas Stončaitis teigė, kad siūlomi įstatyminiai pokyčiai nepadės spręsti pareigūnų trūkumo klausimų.

„Nėra noro kam ateiti darbuotis. Toliau turime dar didesnę riziką – toje pačioje policijos sistemoje daugiau nei 40 proc. pareigūnų ištarnavę daugiau kaip 20 metų. Apie ką kalbame, kokia rizika – jeigu įstatymu padarysime blogesnes sąlygas ir pareigūnai nebebus suinteresuoti tarnauti ilgai (...), jie paprasčiausiai paliks tarnybą“, – įspėjo A. Stončaitis.

„Šiandieną siūlomas statuto pataisos ir veda būtent į tai“, – pabrėžė jis.

Kritikos negailėjo ir jo kolega Vytautas Bakas, išreiškęs nuogąstavimus dėl to, kad priėmus Vidaus tarnybos statuto pataisas Seimas praras atsakomybes, susijusias su pareigūnų atlyginimų nustatymu. Pasak jo, gaires galės nustatyti vidaus reikalų ministrė – net, pabrėžė jis, nesikonsultuojant su pareigūnų profsąjungomis.

„Darbo užmokesčio sistema pertvarkoma taip, kad praktiškai ministrei galima jau dabar dėti generolo antpečius – ji tampa generole, atsakinga už visas tarnybas“, – piktinosi V. Bakas.

Tuo metu socialdemokratas Kęstutis Vilkauskas kreipėsi į ministrę Agnę Bilotaitę – jis abejojo, ar teikiamos pataisos išties buvo derintos su pareigūnų atstovais.

„Jeigu sakėte, kad su profsąjungomis sutarėte, kodėl jos yra čia?“ – rodydamas į Seimo balkone posėdį stebėjusius profesinių sąjungų atstovus kalbėjo K. Vilkauskas.

Visgi, ministrė patikino, kad įstatyminiai pokyčiai buvo derinti su profsąjungomis. Be to, akcentavo ji, Vidaus tarnybos statuto pakeitimai yra susiję ne tik su VRM sistemos pareigūnais. Todėl ji ragino paremti siūlomas įstatymo pataisas.

„Noriu patikinti, kad buvo ne vienas, o daugybė formatų, kurių metu buvo derinamas projektas“, – socialdemokratui atsakė ministrė.

„Šis Vidaus tarnybos statutas liečia ne tik Vidaus reikalų ministerijos pavaldume esančias tarnybas, bet taip pat ir Teisingumo, Finansų ministerijos. Todėl labai svarbu turėti šiuos pokyčius, nes tai reiškia pareigūnų darbo užmokesčio augimą“, – pabrėžė A. Bilotaityė.

ELTA primena, kad Vidaus tarnybos statuto pataisos sulaukė kritikos iš pareigūnų profsąjungų atstovų. Spalį protestus prie ministerijų rengusi Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacija (LTPF) mano, kad Vidaus tarnybos statuto pakeitimais bloginamos pareigūnų darbo sąlygos. Tai, pasak jų, nedidina statutinės tarnybos patrauklumo ir visiškai demotyvuoja ne vienerius metus kantriai tarnybą tęsiančius bei neįkainojama patirtį turinčius pareigūnus.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.