I. Šimonytė pasveikino naująjį Lenkijos Vyriausybės vadovą D. Tuską

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė trečiadienį pasveikino naująjį Lenkijos premjerą Donaldą Tuską.

 Lrytas.lt koliažas
 Lrytas.lt koliažas
Seimo posėdis, Seimas, Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis, Viktorija Čmilytė-Nielsen, valdančioji koalicija<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo posėdis, Seimas, Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis, Viktorija Čmilytė-Nielsen, valdančioji koalicija<br>R.Danisevičiaus nuotr.
D. Tuskas.<br>EPA-ELTA nuotr.
D. Tuskas.<br>EPA-ELTA nuotr.
D.Tuskas turėtų tapti premjeru.<br>„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
D.Tuskas turėtų tapti premjeru.<br>„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 13, 2023, 11:32 AM

„Lietuvą ir Lenkiją sieja ne tik artima kaimynystė, bendra istorinė patirtis, nulėmusi glaudžius saitus tarp mūsų šalių žmonių, bet ir vienodos vertybės, bendri laisvės ir demokratijos idealai. (...) Esu įsitikinusi, kad bendri tikslai ir nepaprastai dideli šiandienos iššūkiai mūsų tautas dar labiau suartins ir mes vieni kitus tvirtai palaikysime ES, NATO bei kituose tarptautiniuose formatuose“, – rašoma I. Šimonytės sveikinime.

Vyriausybės išplatintame pranešime nurodoma, kad bendras Lietuvos ir Lenkijos interesas yra regiono saugumas ir dar stipresnės tarpusavio jungtys.

„Tikiuosi, kad tęsime ir užbaigsime tokius svarbius projektus kaip Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacija su kontinentinės Europos tinklais bei „Rail Baltica“. Taip pat tęsime abipusį bendradarbiavimą visais mums rūpimais klausimais“, – pridūrė ministrė pirmininkė.

I. Šimonytė taip pat pažymėjo ypatingą paramos Ukrainai bei nuoseklios pozicijos, stiprinant sankcijas Rusijai ir Baltarusijai, svarbą.

„Brutalaus Rusijos karo prieš Ukrainą akivaizdoje kaip niekada svarbus mūsų tautų, taip pat visų ES ir NATO valstybių susitelkimas remiant herojiškas Ukrainos pastangas apginti ne tik savo nepriklausomybę ir teritorinį integralumą, bet ir Europos saugumą bei viso demokratinio pasaulio vertybes“, – pabrėžė Vyriausybės vadovė.

ELTA primena, kad Lenkijos Seimas premjeru D.Tuską išrinko pirmadienį.

D. Tuskas vadovaus koalicinei vyriausybei, kurią sudaro jo liberali Piliečių koalicija, krikščionių konservatorių partija „Trečias kelias“ bei kairysis aljansas „Kairė“. Šis trijų partnerių blokas spalio 15 dieną vykusiuose rinkimuose laimėjo daugumą, tačiau valdžios pasikeitimą ilgai vilkino ligšiolinė valdančioji Teisės ir teisingumo partija (PiS).

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda, kuris pats yra buvęs PiS narys, pradžioje formuoti vyriausybę pavedė ligšioliniam premjerui ir PiS politikui Mateuszui Morawieckiui, nors partija parlamente neturi daugumos. Tačiau šis siūlymas pritarimo nesulaukė.

Naujuoju Lenkijos premjeru D. Tuskas prisaikdintas trečiadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.