Tadas Ignatavičius. Ar pavyks išlošti pralaimint?

Politikos didmeistriai neretai ironiškai mestelėja, kad prezidentas renkamas dabar – esą gegužę į rinkimus žmonės ateis tik formaliai užbaigti šiuo metu dėliojamos dėlionės. Su tuo sunku ginčytis, nes akivaizdu, kad jei G.Nausėda arba I.Šimonytė būtų nutarę nedalyvauti rinkimuose, jų rezultatai pavasarį būtų kitokie, nei daugelis šiandien prognozuoja.

 Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė, Ignas Vėgėlė, Vilija Blinkevičiūtė.<br> Lrytas.lt koliažas
 Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė, Ignas Vėgėlė, Vilija Blinkevičiūtė.<br> Lrytas.lt koliažas
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>T.Bauro nuotr.
Ignas Vėgėlė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ignas Vėgėlė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Ignas Vėgėlė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ignas Vėgėlė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Dec 13, 2023, 6:02 AM

Turbūt tą patį galima pasakyti ir apie visuomenės apklausose tarp rinkimų favoritų įsitaisiusių advokato I.Vėgėlės bei europarlamentarės V.Blinkevičiūtės apsisprendimus. Tiesa, socialdemokratai bei jų lyderė V.Blinkevičiūtė užsispyrę tyli, nors dėl tokio ilgo delsimo vis didesnis šurmulys jau kyla ir pačių kairiųjų stovykloje.

Kodėl socialdemokratai, turėdami populiarią ir su G.Nausėda dėl antrojo rinkimų turo pajėgią kautis lyderę, gali praleisti šį šansą? Ar tik todėl, kad V.Blinkevičiūtė savęs neįsivaizduoja prezidento kėdėje? Turbūt tai pagrindinis šios politikės apsisprendimą lemiantis veiksnys, nors panašu, kad kairieji buksuoja ne tik dėl savo vedlės ambicijų stokos.

Patyrusi politikė ir ją supanti aplinka puikiai supranta, kad jos šansai įveikti G.Nausėdą menki, o bet koks pralaimėjimas nepapuoštų nei jos pačios politinės karjeros saulėlydžio, nei socialdemokratų žygio į Seimą, kurį ir taip komplikuoja jų bičiuliui M.Sinkevičiui pareikšti įtarimai. Tad kam rizikuoti, jei gali daugiau išlošti išvis nedalyvaudamas prezidento rinkimuose? Regis, būtent toks klausimas ėmė suktis socialdemokratų galvose, kurios neskuba užbaigti prezidento rinkimų dėlionės.

V.Blinkevičiūtę prie sienos ilgą laiką rėmę bendražygiai, atrodo, ima atsitraukti, suprasdami ir vis garsiau svarstydami, kad jų vedlės dalyvavimas prezidento rinkimuose jiems nesukurs didelės pridėtinės vertės, o štai dabartiniam šalies vadovui G.Nausėdai ją gali ir sumažinti.

Tokia logika remiasi ne tik į kairiuosius ypač erzinančią dešiniųjų retoriką, kad ant populiarumo viršūnės užkelta V.Blinkevičiūtė būtinai turi siekti prezidento posto, bet ir atliekamos rinkėjų analizės. Jos kairiesiems esą siunčia pavojingus signalus.

Pirma, nebūtinai socialdemokratų rinkėjai prezidento rinkimuose bus ištikimi ir rinksis V.Blinkevičiūtę ar bet kurį kitą jų kandidatą. Antra, visiškai įmanoma, kad populizmo banga kairiųjų rinkėjus gali nublokšti į I.Vėgėlės pusę.

Socialdemokratai dėlioja, kad galimas jų elektorato pakrikimas ir didesnis apsistumdymas kairėje pirmiausia bus naudingas dešiniesiems ir jų kandidatei I.Šimonytei leis lengviau prasiveržti į antrąjį turą. Be to, nuogąstaujama, ar ryškėjanti populizmo banga neišvirs į cunamį, kuris gali būti pavojingas netgi G.Nausėdai.

Toks dramatiškas rinkimų scenarijus šiandien vargu ar atrodo įtikėtinas, bet socialdemokratams bet kuriuo atveju turbūt strategiškai naudingesnė G.Nausėdos pergalė nei bet kokie pokyčiai Prezidentūroje.

Juk ne veltui kairieji pusiau rimtai, pusiau juokais svarsto, kad nedalyvaudami prezidento rinkimuose jie turėtų kur kas daugiau šansų šeimininkauti ne tik Seime ir Vyriausybėje, bet ir jų skolininku galinčio tapti prezidento rūmuose.

Bet kaip turi atrodyti rinkimų scenarijus, kad ir socialdemokratai išsaugotų veidą, ir G.Nausėda išliktų sveikas? Ar ryškėjanti kairiųjų strategija, kaip nepakenkti rinkimų favoritui, nepakenks ir jiems patiems? Socialdemokratų laukia iš tiesų nemenkas galvosūkis. Ne veltui partija jį žada įminti tik vasarį. Ar iki to laiko atsiras savanoris, kurio kandidatūra netaptų pajuokos objektu, bet nesujauktų gudrios dėlionės?

Jei kairieji rimtai svarsto prezidento rinkimuose neiškelti kandidato, turėtų atidžiau išnagrinėti šeštadienį „Lietuvos ryte“ paskelbtos gyventojų apklausos rezultatus. Jie ypač nepalankūs Liberalų sąjūdžiui ir jos lyderei V.Čmilytei-Nielsen. Galima manyti, kad Seimo pirmininkės ir liberalų reitingą nurėžė nepalankus Apeliacinio teismo nuosprendis.

Bet kodėl tas pats teismo dalgis smarkiau neprašienavo politinės korupcijos byloje taip pat nuteistos Darbo partijos ir jos lyderio A.Mazuronio rėmėjų gretų? Priešingai, jos net šiek tiek pagausėjo.

Gal vis dėlto rinkėjai nuo liberalų nusisuko dėl išankstinės jų kapituliacijos bei V.Čmilytės-Nielsen kalbų, girdi, partijai nėra prasmės dalyvauti prezidento rinkimuose, kurie nebus įdomūs.

Jei taip, dirbtinai rinkimų intrigą kuriantiems socialdemokratams teks nelengva misija – sugalvoti, kaip prablaškyti rinkėjus, kad jie neiškrėstų kokios šunybės rinkimų favoritui ir partijai, taip pat kad nereikėtų skubiai perrašyti planuojamo pergalingo žygio į Seimą scenarijaus. Ką jau ką, bet sujaukti politikų dėliones rinkėjai dar gali.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.