G. Landsbergis kvies parlamentinių partijų vadovus diskutuoti dėl visuotinio šaukimo

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tikina artimiausiu metu kviesiantis parlamentines partijas aptarti visuotinio šaukimo idėją.

 Gabrielius Landsbergis.<br> D.Labučio (ELTA) nuotr.
 Gabrielius Landsbergis.<br> D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-14 11:11

„Paprašysiu Krašto apsaugos kolegų parengti pristatymą – analizė yra atlikta ir su galimomis datomis, ir su galimais finansais, kaip tai galėtų būti įvesta, kaip visuotinis šaukimas galėtų atrodytų. Pakviesiu partijų vadovus drauge išklausyti tą pristatymą ir tuo pačiu padiskutuoti, kokios opcijos sulauktų palaikymo Seime. Tą ketinu padaryti artimiausiu metu“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė G. Landsbergis.

„Per dvejus metus situacija ne pagerėjo, ji pablogėjo ir turi potencialo blogėti toliau. Vienas iš konkrečiausių žingsnių galėtų būti visuotinis šaukimas“, – dėstė jis.

Pasak ministro, pastaruoju metu viešojoje erdvėje vykstančios diskusijos leidžia tikėtis, kad artėjama link konsensuso dėl visuotinio šaukimo. Visgi, jis pastebi, kad politikai akcentuoja ir kitų sričių – kariuomenės rezervo, moderniųjų technologijų – svarbą. To, G. Landsbergio įsitikinimu, negalima pamiršti.

„Turime susifokusuoti į vieną svarbų projektą, kuris gali duoti didžiausią atgrasomąjį pokytį mūsų valstybės gynybos laikysenoje, bet kartu buvo išsakytos teisingos mintys“, – kalbėjo šalies diplomatijos vadovas.

„Neturime pamiršti ir kitų aspektų“, – patikino jis.

Klausiamas, ar dar šioje Seimo kadencijoje realu sutarti dėl visuotinio šaukimo, G. Landsbergis leido suprasti, kad vilties – yra.

„Manau, kad, kaip ir praeityje, ponas Putinas padeda Lietuvos politinei arenai susitelkti ir priimti reikiamus sprendimus“, – atsakė jis.

Tuo metu kalbėdamas apie tai, kaip greitai visuotinio šaukimo idėja galėtų būti įgyvendinta, G. Landsbergis tikino, kad politiniai sprendimai gali būti priimti pakankamai sparčiai.

„Greitį dalinkime į du žingsnius. Greitai yra sprendimai, kuriuos politikai gali priimti, kad būtų pradėti procesai. Ir greitai – visi pradėti procesai“, – dėstė jis.

„Tikiu, tas gali būti padaryta greitai“, – apibendrino jis.

ELTA primena, kad pastaruoju metu diskusijas apie šalies nacionalinį saugumą įžiebė užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio pareiškimai ir raginimai kaip įmanoma greičiau persvarstyti šalies gynybos koncepciją. Ministras išplatino 10 punktų planą, kaip būtų galima stiprinti Lietuvos saugumą – konservatorius ragino skirti daugiau dėmesio investicijoms į gynybos pramonę, svarstyti apie specialų mokestį krašto apsaugos reikmėms. Taip pat priminė visuotinio šaukimo idėją.

Prezidentūra remia visuotinio šaukimo idėją – pasak prezidento vyriausiojo patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Kęstučio Budrio, šalies vadovas Gitanas Nausėda būtų pasiryžęs kviesti politikes partijas diskutuoti šiuo klausimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.