G. Nausėda: URM politizuoja ambasadoriaus Lenkijoje paskyrimo procesą

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad Užsienio reikalų ministerija (URM) politizuoja ambasadoriaus Lenkijoje paskyrimo procesą bei bando proteguoti tam tikrus į šias pareigas siūlomus asmenis.

 Gitanas Nausėda<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Gitanas Nausėda<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Gitanas Nausėda<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Gitanas Nausėda<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-12-14 20:54

„Pirmiausia, man nepatinka, kad procesas politizuojamas ir labai galiu pateikti konkretų faktą, kuris leidžia man taip manyti. Skelbiama, neva konkursas dėl ambasadoriaus pareigų Lenkijos Respublikoje užimti ir mįslingu būdu kandidatai, kurie dalyvavo konkurse yra tiesiog dingę kaip Bermudų trikampyje“, – žurnalistams Briuselyje sakė G. Nausėda.

Šalies vadovas tikina įžvelgiantis ir bandymą proteguoti tam tikrus asmenis.

„Tai man leidžia manyti, kad mėginama proteguoti tam tikrus žmones ir siūlyti juos į kandidatus ambasadoriaus pozicijoje. Ir apeinami, aplenkiami kiti žmonės, kuri galbūt neįtinka ministerijos vadovybei“, – sakė G. Nausėda.

„Kol aš turėsiu tokių įtarimų, kad būtent taip ir yra, joks ambasadorius nesvarbu, ar Lenkijoje, ar kitoje valstybėje nebus suderintas ir patvirtintas“, – pridūrė jis.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ketvirtadienį šiek tiek anksčiau teigė kol kas neturįs atsakymo, kodėl Lietuvos ambasada Lenkijoje jau ketvirtas mėnuo neturi vadovo.

Šalies diplomatijos vadovas prezidentui sako pateikęs bent dvi ambasadorių kandidatūras. Visgi, kodėl kandidatui šalies vadovui netiko, ministras komentuoti nenorėjo.

Savo ruožtu premjerė Ingrida Šimonytė akcentavo, kad būtent iš Daukanto aikštės rūmų atsakymų dėl kandidatų tinkamumo reikia laukti neįprastai ilgai.

„Sakyčiau, kad yra pasiliekama sau labai daug laiko tuos klausimus svarstyti ir neatsakyti į klausimą, ar kandidatai yra tinkami, ar netinkami. Tai nemanau, kad taip yra gerai. Dabar, kaip ir bet kada, būtų labai gerai turėti ambasadorių Lenkijoje, bet ką gi, reikės ieškoti sutarimo, kol jį rasime, ką čia daugiau gali padaryti“, – žurnalistams Seime sakė I. Šimonytė.

Lietuvos ambasadorius Lenkijoje Eduardas Borisovas buvo atšauktas rugsėjo 7 d., pasibaigus jo kadencijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.