Prezidentiniuose reitinguose – nesikeičiantys favoritai: palaikymas G. Nausėdai išaugo, I. Šimonytei išlieka panašus

Naujausios apklausos rodo, kad per pastarąjį mėnesį tarp kandidatų į šalies vadovo postą favoritu išlieka prezidentas Gitanas Nausėda, palaikymas jam išsaugo 3,2 procentiniais punktais. Tuo metu antroje vietoje išlieka premjerė Ingrida Šimonytė balsuojančiųjų skaičius išlieka panašus.

Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2023, 6:21 AM

Šių metų lapkričio 17 – lapkričio 29 dienomis „Delfi“ užsakymu visuomenės ir rinkos tyrimų bendrovė „Sprinter“ vykdė apklausą, atskleidusią, kuri kandidatą į prezidentus šalies gyventojai palaiko labiausiai.

Kaip ir anksčiau, gyventojai daugiausiai palaikymo išsakė dabartiniam prezidentui Gitanui Nausėdai, už jį balsuosiančiųjų procentas, lyginant su spalio mėnesiu, išaugo nuo 19,3 proc. iki 22,5 proc.

Naujausios apklausos duomenimis, palaikymas premjerei Ingridai Šimonytei iš esmės nesikeitė: spalio mėnesį už konservatorių kandidatę balsuosiančiųjų buvo 10,1 proc., lapkritį – 9,1 proc.

Nepakitusio skaičiaus rinkėjų palaikymo sulaukė ir save išsikėlęs Ignas Vėgėlė. Spalį už jį balsuoti ketino 8,8 proc. apklaustųjų, tuo metu lapkritį – 7,9 proc.

Nors Lietuvos socialdemokratų partija savo sprendimo dėl dalyvavimo prezidento rinkimuose dar nepaskelbė, tačiau pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė išlieka tarp favoritų ne tik partijos, bet ir šalies gyventojų gretose. Palaikymas jai išaugo nuo 7,0 proc. iki 7,1 proc., lyginant su spalio mėnesiu.

Lapkričio mėnesį Laisvės partijos iškeltas kandidatas Dainius Žalimas taip pat patenka į lyderių penketuką, už jį balsuotų 5,5 proc. apklaustųjų.

Tuo metu Remigijus Žemaitaitis, „valstiečių“ kandidatas Aurelijus Veryga, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, save išsikėlęs Valdas Tutkus, ir spalio, ir lapkričio mėnesiais surinko mažiau nei 5 proc. apklaustųjų palaikymo.

Tačiau mažiau nei 2 proc. simpatikų balsų sulaukė demokratų „Vardan Lietuvos“ iškeltas kandidatas Giedrimas Jeglinskas, lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis, visuomenininkas Antanas Kandrotas ir Kazlų Rūdos meras Mantas Varaška.

Tyrimo paklaida – 3,1 proc. Tyrimas atliktas naudojant kombinuotą CATI IR CAWI (telefoninė ir internetinė apklausa) metodą. Jo metu buvo apklausiami 18–75 metų Lietuvos gyventojai. Tyrime dalyvavo 1015 apklaustųjų.

ELTA primena, kad šiuo metu apie keliamas ar remiamas kandidatūras prezidento rinkimuose yra paskelbusios 5 politinės partijos. Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus rinkimuose atstovaus premjerė Ingrida Šimonytė, Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos kandidatas bus Seimo narys, buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, Lietuvos regionų partija rems Kazlų Rūdos merą Mantą Varašką, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ iškėlė Giedrimo Jeglinsko, o Laisvės partija – buvusio Konstitucinio Teismo pirmininko Dainiaus Žalimo kandidatūrą.

Taip pat žinomi dar 5 save išsikėlę kandidatai: gydytojas Eduardas Vaitkus, buvęs kariuomenės vadas Valdas Tutkus, advokatas Ignas Vėgėlė ir teismo kaltu dėl sukčiavimo pripažintas aktyvistas Antanas Kandrotas, anksčiau į LRT generalinius direktorius bandęs kandidatuoti Zenonas Andrulėnas.

Apie antrosios kadencijos siekį praėjusį ketvirtadienį paskelbė prezidentas Gitanas Nausėda.

Lietuvos socialdemokratų partija sprendimą dėl dalyvavimo prezidento rinkimuose žada priimti vasarį, Darbo partija – sausį.

Lietuvos prezidento rinkimai vyks 2024 m. gegužės 12 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.