S. Cichanouskaja: 2 tūkst. baltarusių buvo pristabdytas leidimų laikinai gyventi Lietuvoje išdavimas

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja prašo baltarusių tautos netapatinti nei su rusais, nei su Aliaksando Lukašenkos režimu. Jai taip pat nerimą kelia tai, kad maždaug 2 tūkst. baltarusių buvo pristabdytas leidimų laikinai gyventi Lietuvoje išdavimas.

 Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
 Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2023, 4:10 PM, atnaujinta Dec 14, 2023, 4:11 PM

„Mūsų duomenimis, apie 2 tūkst. baltarusių Lietuvoje yra pristabdytas leidimų gyventi laikinai išdavimas. Žinoma, tai mums kelia klausimų. Mes nežinome kiekvieno atvejo, bet manau, kad daugelis šių žmonių negali grįžti į Baltarusiją, nes daugelį ten jų persekios arba iš jų iš karto bus atimta laisvė“, – žurnalistams po susitikimo su Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos bei Užsienio reikalų komitetų nariais sakė S. Cichanouskaja.

„Negana to, nežinome ir pristabdymo priežasčių, kodėl pristabdyti leidimai. Net mano ofise, kur dirba žmonės, kuriems ryškiai gresia pavojus iš režimo, pusė yra sulaukę klausimų dėl leidimų pratęsimo“, – akcentavo ji.

Visgi, reaguodama į Valstybės saugumo departamento (VSD) perspėjimus dėl Baltarusijos KGB keliamos grėsmės, ji pripažįsta suprantanti, kad režimo saugumas bando prieiti prie baltarusių opozicinių judėjimų.

„Mes, kaip demokratinis judėjimas, visada suprantame, kad prie mūsų stengsis prieiti Baltarusijos KGB, galimai Rusijos režimo saugumo darbuotojai. Todėl bent jau mūsų struktūroje, žmonės praeina patikrą, todėl mes tokio ažiotažo nejaučiame, bet galimai todėl, kad labai stipriai tikriname žmonės“, – žurnalistams sakė S. Cichanouskaja.

„Tačiau turime suprasti, kad pas mus daug struktūrų, kurių darbuotojai gali būti atsiųsti ir nuo to neįmanoma pabėgti. Mums reikia dirbti suprantant, kad pas mus gali būti žmonių, kurių vertybės nesutampa su mūsiškėmis“, – taip pat pažymėjo ji.

Ji taip pat sureagavo į VSD pateiktą informaciją, kad 8 iš 10 Lietuvoje gyvenančių baltarusių yra ekonominiai migrantai. Baltarusių opozicijos lyderė pasiūlė vertinti ne tik skaičius, bet ir kiekvieną individualią situaciją.

„Žinote, žmonės, kurie uždarė biznius Baltarusijoje ir turėjo išvykti į Lietuvą, Lenkiją. Taip, jie laikomi ekonominiais (migrantais – ELTA), nes jie išvyko ne pagal humanitarines vizas, bet tai verslai, kurie taip pat dalyvavo protestuose, tai dalis demokratinio judėjimo“, – sakė S. Cichanouskaja.

„Gali būti, kad 8 iš 10 žmonių gavo ekonomines vizas ar darbo vizas, buvo labai didelis žmonių srautas nuo 2020-ųjų, kurie dėl represijų norėjo gauti bet kokią vizą. (...) Už kiekvieno skaičiaus stovi žmogus“, – taip pat pažymėjo ji.

S. Cichanouskaja pabrėžė, kad baltarusių tautos negalima tapatinti su rusais.

„Baltarusiai nėra režimas ir baltarusiai nėra rusai. Mes tai įrodėme 2020 ir 2022 metais, kai mes protestavome prieš Rusijos agresiją ir parėmėme Ukrainą. (...) Tūkstančiai žmonių yra kalėjimuose dėl paramos Ukrainai ir kovos prieš Lukašenkos režimą, 14 karių savanorių žuvo mūšio lauke, kovodami už Ukrainą“, – sakė baltarusių opozicijos atstovė.

„Baltarusiai čia puikiai sutaria su lietuviais. Jie mokosi lietuvių kalbos, atidaro verslus, moka mokesčius, nes nenori jų mokėti Lukašenkai. Dėl to mes prašome Lietuvos Seimo neįvesti ribojimų visiems baltarusiams“, – prašė ji.

Baltarusijos opozicijos lyderė taip pat akcentavo nesutinkanti su kritika, esą baltarusių tauta neprotestuoja prieš karą Ukrainoje.

„Aš paklausčiau kaip minimum tų tūkstančio septynių šimtų žmonių, kurie buvo sulaikyti po karo Ukrainoje pradžios Baltarusijoje. Paklausčiau tų dešimties tūkstančių žmonių, kurie dabar Baltarusijoje kalėjimuose, (...) kurie vykdė sabotažus prieš geležinkelio bėgius, kad sulėtinti rusiškų traukinių judėjimą, kurie vežė techniką, kad žudyti ukrainiečius“, – sakė ji.

ELTA primena, kad pirmadienį Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas ir Užsienio reikalų komiteto (URK) narys Audronius Ažubalis registravo Ribojamųjų priemonių dėl karinės agresijos prieš Ukrainą nustatymo įstatymo pataisas, kuriomis siūloma sustabdyti Baltarusijos piliečių prašymų išduoti leidimą laikinai gyventi Lietuvoje priėmimą su atitinkamomis jiems taikomomis išimtimis.

Pavasarį Seimas įtvirtino nacionalines sankcijas Rusijos ir Baltarusijos piliečiams. Ribojamųjų priemonių dėl karinės agresijos prieš Ukrainą įstatymo projektu metams sugriežtinta leidimų nuolat ar laikinai gyventi šalyje suteikimo, vizų išdavimo tvarką, uždraustas Rusijos piliečių judėjimas per Europos Sąjungos (ES) išorės sieną. Taip pat apribota Rusijos piliečių teisė įsigyti nekilnojamojo turto Lietuvoje.

Visgi, prezidentas vetavo šį įstatymą. Šalies vadovas nurodė, kad parlamentui reiktų laikytis vieningos pozicijos ir suvienodinti taikomus ribojimus tiek rusams, tiek baltarusiams. Tačiau Seimas atmetė G. Nausėdos veto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.