S. Gentvilas: skirtingai nei Baltarusija, prieš pradedama branduolinės jėgainės statybas Lenkija derinasi su kaimynais

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas kol kas neturi priekaištų Lenkijai dėl 200 km nuo Lietuvos sienos planuojamos statyti branduolinės jėgainės. Pasak jo, skirtingai nei Baltarusija, Lenkija šį projektą susiderino su aplinkinėmis šalimis, bei yra pasiruošusi gauti pastabas iš aplinkinių valstybių institucijų ir gyventojų.

Simonas Gentvilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Simonas Gentvilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2023, 9:30 AM

„Dabar buvo tiesiog informavimas apie tai, kad yra pradedamas projektas ir specialistai pradės vertinti, ar pasirinkta teisingoje vietoje. Pavyzdžiui, Baltarusija statydama Astravo AE visiškai mūsų panosėje, mūsų teisingai neinformavo, pasirinkimo vietos nederino. Dėl to mes ir protestavome tarptautiniu mastu (...) Lenkai pradeda nuo derinimo su kaimynais“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė S. Gentvilas.

„Mes kol kas gauname duomenis, kuriuos vertins institucijos ir pagal kuriuos gyventojai bus informuojami apie tokio objekto atsiradimą“, – paminėjo jis.

Taip pat, pasak ministro, Lenkijai siekiant sumažinti energetikos sektoriaus priklausomybę nuo anglies, tokie sprendimai yra reikalingi.

„Reikia suprasti, kad Lenkijai reikia nueiti nuo anglies ir dujų jėgainių. Ir jeigu Lietuva ir Baltijos šalys galėdavo pasižiūrėti, kas aplinkui darosi ir importuoti Skandinavijos vandens pertekliaus ar Suomijos atominės elektrinės elektrą, tai Lenkijai reikia savarankiškų sprendimų“, – aiškino jis.

Šiuo metu planuojama, kad ateityje Lenkijoje bus pastatytos keturios branduolinės jėgainės.

Gruodžio 8 d. Lenkija informavo Lietuvą apie priimtą sprendimą dėl pirmosios Lenkijoje branduolinės elektrinės statybos ir eksploatavimo projekto. Branduolinę elektrinę, kurios numatoma galia iki 3750 MWE, planuojama statyti Liubiatovo–Kopalino vietovėje prie Baltijos jūros apie 200 km atstumu nuo Lietuvos.

Numatoma įrengti tris „Westinghouse Electric Company LLC“ AP1000 branduolinius reaktorius trijuose branduolinės energijos blokuose su atvira aušinimo sistema, naudojančia jūros vandenį.

Pasak Aplinkos ministerijos, Lenkija viso proceso metu konsultavosi su atsakingomis Lietuvos institucijomis ir sudarė galimybę pasisakyti dėl projekto ir poveikio aplinkai vertinimo Lietuvos visuomenei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.