Seimas apsisprendė: nuo sausio kariams bus draudžiama vykti į Lietuvai nedraugiškas šalis

Seimas priėmė įstatymo pakeitimą, kuriuo Lietuvos profesinės karo tarnybos kariams ne tarnybos tikslais būtų draudžiama vykti į pavojingas šalis.

Kariuomenės dienos paradas Vilniuje.<br>T.Bauro nuotr.
Kariuomenės dienos paradas Vilniuje.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2023, 5:01 PM

Už įstatymą balsavo 78 parlamentarai, prieš – 0, susilaikiusiųjų taip pat nebuvo.

Balsuoti „už“ raginęs konservatorius Arvydas Pocius tikina, kad ši pataisa sumažins slaptos informacijos nutekinimo riziką.

„Kai kurie kariai turi leidimus darbui su visiškai slapta kategorija. Tam, kad išvengti negerų atvejų, siūlau pritarti šiai pataisai“, – sakė A. Pocius.

Nuo 2024 m. sausio 1 d. profesinės karo tarnybos kariams ne tarnybos tikslais bus draudžiama vykti į užsienio valstybes ar teritorijas, kurių sąrašą tvirtins Vyriausybė. Tačiau pirminį šių valstybių sąrašą Krašto apsaugos ministerija (KAM) pateikė dar spalį. Į jį įtraukė ir Rusiją, Baltarusiją, Kiniją, Moldovą bei dar beveik 10 valstybių ir regionų. Taip pat būtų draudžiama vykti į šalis, į kurias Užsienio reikalų ministerija Lietuvos piliečiams rekomenduoja nevykti arba nedelsiant išvykti.

Visgi, įstatymo pataisa taip pat numato ir išimčių. Kaip pažymima projekto nutarime, į minėtąsias šalis būtų leidžiama vykti profesinės karo tarnybos kario artimojo sunkios ligos ar mirties atveju, kai karys yra paskirtas jo globėju ar rūpintoju ar kitais, Vyriausybės nustatytais atvejais.

KAM teigimu, ši įstatymo pataisa reikalinga siekiant užtikrinti nacionalinį saugumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.