V. Putino kalbos pasiklausęs L. Linkevičius: mums visiems reikėtų labai stipriai susimąstyti

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį po dvejų metų pertraukos vėl surengė metų pabaigos spaudos konferenciją. Praėjusiais metais šis televizijos maratonas buvo atšauktas. Valstybinė televizija tiesiogiai transliavo kelių valandų trukmės laidą, kurioje V.Putinas apžvelgė praėjusius metus.

Linas Linkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Linas Linkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Linas Linkevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
Linas Linkevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
Linas Linkevičius.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Linas Linkevičius.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Linas Linkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Linas Linkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 14, 2023, 6:06 PM, atnaujinta Dec 14, 2023, 7:54 PM

„Taika bus tada, kai pasieksime savo tikslus. Jie nesikeičia. Priminsiu, apie ką esame kalbėję – Ukrainos denacifikavimą ir demilitarizavimą bei jos neutralų statusą“, – per spaudos konferenciją Maskvoje sakė V.Putinas.

Buvęs užsienio reikalų ministras, ambasadorius ypatingiems pavedimams Linas Linkevičius atkreipė dėmesį, kad pora metų V.Putinas nelabai ką turėjo pasakyti, o dabar vėl pasirodyti jam svarbu ir dėl vilties fronte pasiekti didesnę pažangą, ir dėl artėjančių rinkimų.

„Pora metų nebuvo tų konferencijų, nelabai buvo, ką pasakyti. Dabar atsirado jam kažkokia viltis ir išgyventi, ir galbūt pasiekti kažkokią pažangą. Maža to, yra paskelbta apie jo dalyvavimą rinkimuose“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ kalbėjo L.Linkevičius.

„Į rinkimus jis, be abejo, turi ateiti ant nugalėtojo bangos. Reikėtų susimąstyti visiems, kurie grasino prieš pora metų, kad mūsų atsakas bus veiksmingas, sankcijos bus gniuždančios ir griaunančios, duosime atkirtį. Nedavėme to atkirčio. Reikėtų labai stipriai susimąstyti dėl priežasčių“, – perspėjo jis.

Buvęs užsienio reikalų ministras sutiko, kad V.Putino pareiškimai buvo tarsi spjūvis Vakarams į veidą.

„Prisiminkime, kad prie visos tos nepagarbos, ką jis kalbėjo, jis ir sakė, jog Vakarai pavargs, Vakarai yra ištižę, Vakarai neturi stuburo... Mes matome, kad visuose frontuose, abiejose Atlanto pusėse, turime problemų“, – teigė L.Linkevičius.

Nors patys prezidento rinkimai Rusijoje tėra imitacija, V.Putinui, pasak ambasadoriaus ypatingiems pavedimams, svarbu, kokios yra žmonių nuotaikos. Spaudos konferencija buvo sujungta su per valstybinę televiziją transliuojama laida „Tiesioginė linija“, kurioje gyventojai gali pasipasakoti apie savo problemas.

„Nėra ten nei kampanijos rinkimų, nei konkurentų, visi ištupdyti kalėjimuose arba išvaryti iš šalies. Galbūt bus sukurtas koks simbolinis konkurentas, kad parodytų, jog yra „demokratija“, bet dėl rezultato niekas neabejoja.

Rusijai svarbus stabilumas, kaip jie įsivaizduoja, o iš tikrųjų tai yra stagnacija, ir jiems labai svarbu žmonių nuotaikos, nuomonės, jie jautriai reaguoja ir todėl nori, kad tvirtumas būtų parodytas ir elgesyje, ir veiksmuose“, – aiškino pašnekovas.

Buvęs ministras stebėjosi, kad V.Putino kalboje iškelti tikslai liko tokie patys, kaip ir prieš dvejus metus.

„Šiek tiek stebina, kad nė kiek nesikoreguoja ir tie tikslai tos avantiūros karinės, V.Putinas ir vėl pakartojo, jog pagrindinis tikslas lieka Ukrainos demilitarizacija, nors viskas vyksta priešingai ir Ukrainos kariuomenė militarizuojasi šiuolaikiniais vakarietiškais ginklais. Bet tai nieko nekeičia.

Nežinau, kas jam teikia kokią informaciją, bet jis teigia, kad visi be išimties palaiko vadinamąją specialiąją operaciją, kas realybėje, matyt, nėra taip jau vienareikšmiška“, – svarstė L.Linkevičius.

Ambasadorius ypatingiems pavedimams pabrėžė, kad Vakarams metas pasižiūrėti į veidrodį ir pripažinti, jog jų strategija nesuveikė.

„Mes turime pasižiūrėti į save, kaip mes atrodome, ko verti mūsų sprendimai, ir čia tikrai yra dėl ko susirūpinti. (...) Šeštadalis pasaulio ekonomikos – kalbu apie Europą ir Ameriką – tikrai yra stipresnės už sankcijų prispaustą Rusiją, bet ji vis tiek atsilaiko, nors yra ir šiek tiek izoliuota, ne iki galo, bet nesugriuvo, atkūrė savo gynybos pramonę ir toliau puoselėja iliuzijas tęsti savo avantiūrą, net nekeičiant tikslų“, – sakė jis.

Anot L.Linkevičiaus, visi pareiškimai, kad įvedus sankcijas Rusija sugrims į XIX amžių, buvo šnipštas, nes ji rado, kaip sankcijas apeiti.

Ambasadorius kritikavo ir Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) nuosprendį dėl leidimo Rusijos ir Baltarusijos atletams dalyvauti artėjančiose 2024-ųjų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse.

„Tuose režimuose viskas yra politika – ir kultūra, ir sportas, ir tam, kad parodytų, kad pasaulis nusilenks, nusileis, ir bus priverstas toleruoti tokią didžią valstybę, kuri turi interesus ir juos privalo visas pasaulis gerbti, mes kaip ir padedame šitai iliuzijai viešėti.

Tai yra labai neatsakinga, netoleriagiška. Mes vis lipame ant to paties grėblio“, – apgailestavo L.Linkevičius.

Po metų pertraukos, kurią teko padaryti dėl karo Ukrainoje, pirmą kartą dalyvaudamas tokioje didelėje spaudos konferencijoje, V.Putinas kalbėjo apie Stepano Banderos garbinimą.

V.Putinas taip pat užsiminė apie Antrajame pasauliniame kare nacių pusėje kovojusį ukrainietį, kuris, dalyvaujant Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, Kanados parlamente buvo pagerbtas ovacijomis. Po to parlamento pirmininkui teko atsistatydinti.

V.Putinas nuo seno teigia, kad Ukrainą reikėjo pulti, kad ją būtų galima apvalyti nuo nacių, nors pats V.Zelenskis yra žydų kilmės.

Ši laida yra viena iš programos „Metų rezultatai“ rubrikų. Programa sulaukė milžiniško dėmesio ne tik dėl V.Putino niokojamo karo Ukrainoje, bet ir todėl, kad tokioje formoje per televiziją jis kalbėjo pirmą kartą nuo invazijos pradžios.

Kitų metų kovo 17 d. V.Putinas sieks būtų perrinktu penktai kadencijai ir tuo tikslu iniciavo konstitucijos pakeitimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.