G. Nausėda apie Seimo VSD pranešėjo komisijos susitikimą su knygos „Pranešėjas ir Prezidentas“ autoriais: komiška situacija

Prezidentas Gitanas Nausėda abejoja, ar bus galima pasitikėti Seimo laikinosios komisijos, tiriančios Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo istoriją, išvadomis. Šalies vadovo teigimu, klostosi komiška situacija – parlamentinė komisija, sudaryta žurnalistų Birutės Davidonytės ir Dovydo Pancerovo knygos „Pranešėjas ir Prezidentas“ pagrindu, kvietė liudyti pačius knygos autorius.

G. Nausėda<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
G. Nausėda<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
G. Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
G. Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
G. Nausėda<br>G.Bitvinsko nuotr.
G. Nausėda<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-12-21 20:23

„Nežinau, koks tos komisijos tikslas. Kiek suprantu, jiems ten sunkiai sekasi apskritai kažką tai nuveikti. Kaip suprantu, jau kviesis žurnalistus, kurie rašė knygą“, – interviu naujienų portalui tv3.lt teigė G. Nausėda.

„Labai komiška situacija – komisija sukuriama knygos pagrindu ir galiausiai vieninteliai liudininkai lieka tą knygą parašiusieji žurnalistai. Nežinau, ar galima tokios komisijos išvadomis pasitikėti“, – aiškino jis.

Žurnalistai B. Davidonytė ir D. Pancerovas su parlamentine tyrimo komisija susitiko šios savaitės trečiadienį. Tą pačią dieną parlamentarai uždaro posėdžio metu apklausė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovą Liną Pernavą. Anksčiau komisijai liudijo buvęs STT vadovas Žydrūnas Bartkus, pranešėjas Tomas Gailius, generalinė prokurorė Nida Grunskienė, buvęs generalinis prokuroras Evaldas Pašilis ir kiti prokuratūros atstovai.

Tiesa, prezidentas G. Nausėda ir anksčiau abejojo VSD pranešėjo komisija bei jos tikslais. Šalies vadovas tikino, kad klausimai, kuriuos kelia parlamentarai, yra atsakyti – ir ne kartą. Be to, G. Nausėda yra nurodęs, kad Seimo komisija iškvietus jį liudyti, į keliamus klausimus prezidentas ketintų atsakyti raštu.

Tuo metu referuodamas į tai, kad komisijos pirmininkas Vytautas Bakas neturėjo leidimo dirbti su slapta informacija, prezidentas teigė manąs, kad komisija yra nelegali.

ELTA primena, kad Seimo įsteigta specialioji VSD pranešėjo komisija siekia atsakyti į klausimus, ar 2019 m. prezidento rinkimų kampanijos metu žvalgyba teisėtai rinko informaciją apie kandidatus, jų aplinką, kaip tvarkė ir ar kam nors perdavė tokią informaciją. Taip pat siekiama išsiaiškinti, ar pastarojoje kampanijoje buvo panaudoti SEB banko klientų duomenys, kokias rinkimines išlaidas patyrė kandidatai. Keliami klausimai ir dėl rinkimus laimėjusio prezidento Gitano Nausėdos ryšių su Baltarusijos trąšų verslo atstovais. Be to, komisija nori išsiaiškinti, ar po pranešėjo kreipimosi teisėsaugos institucijos – Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) bei Generalinė prokuratūra – tinkamai įvertino gautą informaciją.

Komisija turės pateikti savo išvadą ir nutarimo projektą Seimui iki kitų metų kovo 10 d.

Pirmąjį kartą pranešėjo istorija sulaukė parlamento dėmesio 2019 m. Tuomet pranešėjo perduota informacija pasiekė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą (NSGK), tačiau šis įvertinęs situaciją pripažino, kad VSD veikė savo kompetencijų ribose.

Pranešėjo istorija grįžo į politinių debatų epicentrą pasirodžius žurnalistų Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygai „Pranešėjas ir Prezidentas“, kurioje atskleidžiamas VSD vykdytas galimai neteisėtas duomenų rinkimas apie privačius asmenis prezidento rinkimų kampanijos metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.