Politikų reakcija po nepavykusios V. Gapšio apkaltos: vieni kritikuoja Seimą, kiti laukia pasiaiškinimų

Po nepavykusios apkaltos laisvės atėmimo bausme nuteistam parlamentarui Vytautui Gapšiui, liberalų frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas tikina, kad tokie balsavimo rezultatai kuria neigiamą Seimo įvaizdį visuomenėje.

V.Gapšys.<br>T.Bauro nuotr.
V.Gapšys.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2023, 2:29 PM, atnaujinta Dec 21, 2023, 2:32 PM

„Man atrodo, kad mes, kaip institucija atsidūrėme prastoje situacijoje visuomenės akyse. Yra teismo sprendimas, ne galutinis, bet visi žinome baudžiamąją teisę. Seime turėsime kolegą, kuris fiziškai yra įkalinimo įstaigoje, tai, manau, Seimui, kaip institucijos tas nepapuoš“, – ketvirtadienį po nepavykusios apkaltos žurnalistams Seime komentavo E. Gentvilas.

„Stebina, kad kolegos ne ignoravo balsavimo, o ėjo ir balsavo priešingai nei yra teismo įsigaliojęs sprendimas. Tas tikrai daro situaciją nejaukią“, – pridūrė jis.

Kita vertus, politikas tikina iš diskusijų politikos koridoriuose jau buvo nuspėjęs, kad apkalta V. Gapšiui gali nepavykti.

„Žinodamas Seimo kolegų nuotaikas aš pats spėliojau rezultatą, kad nepavyks. Aš pats būčiau spėjęs, kad apie 80 balsų bus, bet pasirodo buvo gerokai mažiau“, – teigė E. Gentvilas.

Pasak jo, frakcijoje dėl balsavimo tartasi nebuvo. Liberalo nuomone, nėra aišku ar pačiam V. Gapšiui išsaugotas mandatas bus naudingas.

„Nemanau, kad čia galima triumfuoti, galima galbūt džiaugtis, kad žmogus išsaugojo Seimo nario mandatą, bet kas jam iš to, kai jis negali gauti jokių atlyginimų už tai. Dar žiūrėsime kokie bus teismų sprendimai“, – sakė jis.

„Nėra smagu, kad kolega sėdi kalėjime, bet taip pat nesmagu, kad tas kolega sėdėdamas kalėjime kartu yra ir Seimo narys“, – pridūrė jis.

R. Budbergytė: Seimas pasirodė ne oriai

Su liberalo nuomone sutinka ir socialdemokratų frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė. Jos teigimu, toks balsavimas atrodo ne orus.

„Rezultatas stebinantis. Buvo galima tikėtis to, kad gali pritrūkti balsų, bet ne tiek daug. Seimas pasirodė ne per daug oriai“, – žurnalistams Seime komentavo ji.

Jos nuomone, tokiam rezultatui įtaką galėjo daryti dar nepriimtas Lietuvos Aukščiausiojo Teismo sprendimas.

„Nepalaikiusieji apkaltos, matyt, nusprendė, kad nebaigta yra kasacija prasidėjusi. Tas motyvas teisinis, matyt, apsisprendė kolegų nusiteikimus, kurie virto nepritarimo balsais“, – svarstė politikė.

A. Širinskienė laukia G. Landsbergio pasiaiškinimų dėl V. Gapšio apkaltos rezultatų

„Situacija apgailėtinai atrodė jau posėdžių salėje, kada valdantieji nesiteikė dalyvauti procese, paliko posėdžių salę, vos vienas kitas asmuo, kai jau pradėjau raginti, išėjo pasisakyti. Tai buvo akivaizdu, kad yra išankstinis susitarimas ir tas labai jautėsi“, – žurnalistams Seime kalbėjo A. Širinskienė.

„Man tik labai gaila, kad netoleruojame Gražulio mygtuko paspaudimo, bet toleruojame tikrai stambią politinę korupciją, tas rezonansines bylas“, – teigė opozicinės partijos seniūnė. Todėl ji tikisi, kad valdančiųjų konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis prisiims atsakomybės už situaciją.

„Tai valdančiųjų atsakomybė yra suvelta apkalta ir paliktas žmogus Seime, kuris yra įkalintas, kuris, visi suprantame, negalės normaliai dirbti, tai man tikrai yra apmaudu ir gėda“, – teigė parlamentarė, primindama G. Landsbergio žodžius, kai praėjusioje kadencijoje Seimui nepavyko inicijuoti apkaltos parlamentarui Mindaugui Basčiui.

„Šitą Seimą, matyt, reikia mesti lauk ir skelbti neeilinius rinkimus – jis tą siūlė nepavykus Basčio apkaltai, manau, kad siūlys ir turės drąsos ir dabar tą padaryti. (...) Laukiu principingų pono Landsbergio sprendimų, nes principingumą, būdamas opozicijoje, jis rodė, tai dabar, būnant valdžioje, irgi reikėtų jį parodyti“, – kalbėjo A. Širinskienė.

ELTA primena, kad Apeliacinis teismas lapkričio 22 d. pripažino kaltais visus anksčiau „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje išteisintus asmenis. Teismas dėl korupcinių nusikaltimų kaltais pripažino buvusį koncerno „MG Baltic“ (dabar – „MG Grupė“) viceprezidentą Raimdoną Kurlianskį, buvusį Liberalų sąjūdžio lyderį Eligijų Masiulį, jiems atitinkamai skirtos 6 ir pusšeštų metų laisvės atėmimo bausmės.

Darbo partijos atstovui, Seimo nariui Vytautui Gapšiui teismas skyrė 4 su puse metų nelaisvės, o eksparlamantarams Šarūnui Gustainiui ir Gintarui Steponavičiui teismo sprendimu skirtos piniginės baudos.

Teismas taip pat kaltais dėl nusikalstamų veikų pripažino ir anksčiau išteisintus juridinius asmenis byloje – „MG Grupę“, Liberalų sąjūdį ir Darbo partiją. Juridiniams asmenims skirtos piniginės baudos.

A. Mazuronis: užkulisinių susitarimų balsuojant dėl V. Gapšio mandato nebuvo

Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis sako, kad Seimo sprendimas nenaikinti įkalinimo bausme nuteisto parlamentaro Vytauto Gapšio mandato nėra „kelio pabaiga“. Anot politiko, šiuo metu vis dar laukiama atsakymo iš Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT).

„Nei džiaugiamės, nei liūdime. Tai yra tokia realybė, kokia yra, čia nėra kažkokio kelio pabaiga, o tik tarpinė stotelė. Akivaizdu, kad visi lauksime Aukščiausiojo teismo sprendimo, žiūrėsime, ir po jo sakysime, ar džiaugiamės, ar liūdime“, – žurnalistams po slapto Seimo narių balsavimo dėl „darbiečio“ V. Gapšio mandato naikinimo kalbėjo A. Mazuronis.

Darbo partijos lyderis atmetė spekuliacijas, kad dėl V. Gapšio mandato nenaikinimo buvo susitarta su valdančiaisiais, manais į balsavimą Seimo nario Petro Gražulio apkaltoje.

„Absurdas, šitą girdžiu gal trečią kartą. Kaip galima susitarti slaptame balsavime? Kaip sukontroliuoti jį galima? Kaip tu gali susitarti? Seimas yra tokia vieta, kur tau žiūrint į akis pasakys vieną, nueis padarys trečią ir grįžę pasakys ketvirtą“, – kalbėjo A. Mazuronis.

Anot jo, jei Seimas būtų nusprendęs naikinti V. Gapšio mandatą, o vėliau būtų pakeistas Apeliacinio teismo sprendimas, pasekmės „būtų negrįžtamos“.

„Mūsų nuomone, šitas procesas absurdiškas, neteisingas – ne tai, kad neteisėtas, bet neteisingas. Ir mes manome, kad jeigu Seimas būtų šiandien priėmęs kitą sprendimą, nelaukęs Aukščiausiojo teismo sprendimo... O kas būtų, jeigu Aukščiausiasis teismas pasakytų, kad pirmos instancijos teismas buvo teisus?“ – retoriškai žurnalistų klausė A. Mazuronis.

Visgi „darbiečių“ lyderis neatmeta galimybės, kad Apeliacinio teismo sprendimas nebus pakeistas ir V. Gapšys liks nubaustas.

„Jeigu Aukščiausiojo teismo sprendimas patvirtins Apeliacinio teismo sprendimą, tai aš tikiu, kad Vytautas Gapšys supras, kad tai yra teisinio proceso pabaiga ir mes tą suprasime. Padarysime atitinkamus veiksmus, nekvestionuodami galutinio taško šioje teisinėje istorijoje“, – kalbėjo A. Mazuronis.

„Šiai dienai reikia labai aiškiai pasakyti, kad Apeliacinio teismo sprendimas, koks jis saldus ir mielas būtų daugeliui teisumo šauklių, šokėjų ant skaidrumo laužo, jis nėra galutinis“, – akcentavo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.