TS-LKD Prezidiumas aptarė planą, kaip stiprinti nacionalinį saugumą: nutarta prie klausimo grįžti sausį

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos Prezidiumas aptarė partijos Politikos komiteto parengtą krašto apsaugą stiprinančių priemonių planą. Pasak TS-LKD vicepirmininko Jono Survilos, tarp priemonių minimas ir visuotinis šaukimas, ir rezervo aktyvinimas, efektyvesnis gynybos pramonės įgalinimas. Visgi, į detales konservatorius nesileido – jo teigimu, prie patobulinto priemonių plano Prezidiumas grįš sausio mėnesį.

TS-LKD Tarybos posedis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
TS-LKD Tarybos posedis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustė Lyberytė

2023-12-22 16:15

„Pirmininkas ir Prezidiumas buvo pavedę Politikos komitetui suformuluoti tam tikrą dokumentą nuostatų, pozicijų (...) – ką būtų galima padaryti papildomai ir ką siūlyti. Tokį dokumento projektą šiandien aptarinėjome, jį dar šiek tiek tobulinsime“, – penktadienį Seime po TS-LKD Prezidiumo posėdžio žurnalistams sakė J. Survila.

Jo teigimu, planas aprėpia platų spektrą priemonių – nuo visuotinio šaukimo, iki kariuomenės modernizacijos, rezervo rengimo, gynybos pramonės skatinimo. Visgi, detaliau siūlomų žingsnių J. Survila nekomentavo.

„Į tas detales specifines šiame etape nesileisčiau“, – nurodė jis.

Partijos pirmininko pavaduotojo teigimu, kitame posėdyje TS-LKD Prezidiumas turėtų finalizuoti diskusijas šiuo klausimu ir su parengtą paketą vėliau pristatyti kitoms parlamentinėms partijoms.

Tuo metu klausiamas, ar pavasario Seimo sesijoje tam tikros plano priemonės gali būti realizuotos – pavyzdžiui, atitinkamais įstatymų pakeitimais – J. Survila ragino neužbėgti už akių. Jo teigimu, šiuo metu svarbiausia ieškoti bendro politinių jėgų sutarimo.

„Nenorėtume užbėgti už akių, (...) kad nebūtų vienos partijos ar laikinos daugumos sprendimas“, – aiškino užsienio reikalų viceministras.

„Be abejo, ieškosime sutarimo – jį radę artimiausiu įmanomu metu teiksime ir įstatymo projektus“, – nurodė J. Survila.

ELTA primena, kad gruodžio pradžioje TS-LKD prezidiumas partijos Politikos komitetui pavedė iki šių metų pabaigos parengti veiksmų planą dėl nacionalinio saugumo.

Pastaruoju metu diskusijas apie šalies nacionalinį saugumą įžiebė užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio pareiškimai ir raginimai kaip įmanoma greičiau persvarstyti šalies gynybos koncepciją, apsvarstyti visuotinio šaukimo idėją.

Visgi tokie G. Landsbergio pareiškimai sutikti dviprasmiškai. Dalis parlamentarų sutiko, kad Lietuva privalo rengtis galimoms grėsmėms, tačiau stebėjosi, kodėl ministras nesiima atitinkamų veiksmų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.