Vykstantiems į Baltarusiją – net kelios paros laukimo: dėl konflikto teko kviesti policiją

Lietuvos pasienyje su Baltarusija nusidriekė keliolikos kilometrų automobilių eilės, o lengvųjų ir krovininių automobilių vairuotojams prognozuojamas net kelių parų laukimo laikotarpis. Kas įvyko?

Pasienis.<br>lrytas.lt koliažas.
Pasienis.<br>lrytas.lt koliažas.
Giedrius Mišutis (dešinėje).<br>T.Bauro nutor.
Giedrius Mišutis (dešinėje).<br>T.Bauro nutor.
Vilkikai.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilkikai.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 23, 2023, 7:19 PM, atnaujinta Dec 23, 2023, 9:10 PM

Laukia kelias paras

Į naujienų portalą lrytas.lt besikreipusi skaitytoja Viktorija piktinosi, kad kelyje prie Druskininkų link Baltarusijos nusidriekė apie 20 kilometrų automobilių eilė.

„Iš šonų miškai, jokių parduotuvių, tualetų, nieko. Vargšai vairuotojai, kur žmogiškumas, kur žmogaus teisės, demokratija? Visi žino, kad specialiai pareigūnai taip „operatyviai dirba“, paprasti žmonės kenčia, stovės per šventes eilėse, kur net elementaraus dalyko, kaip tualeto, nėra šalia pastatyto“, – pastebėjo ji.

Panaši situacija, anot Viktorijos, yra ir važiuojantiems į Baltarusiją lengvaisiais automobiliais.

„Važiuoja su vaikais, seneliais, stovi po 2–3 paras, nes Lietuvos pareigūnai, vykdant nurodymus iš aukščiau, taip dirba“, – teigė ji.

Kiek reikės laukti?

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis šeštadienio vakarą naujienų portalui lrytas.lt pasakojo, kad, kaip ir kiekvienais metais, prieš šventes Lietuvos pasienyje su Baltarusija nusidriekia ilgos automobilių eilės, o šiemet tam tikros aplinkybės situaciją dar apsunkino.

Anot G.Mišučio, Raigardo pasienio kontrolės punkte (PKP) susidarė apie 7,5 kilometrų krovininių automobilių eilė – laukimo aikštelėje skaičiuojama apie 300 vilkikų, dar 145 stovi kelyje, jų nuolat daugėja.

Dabar eilės pabaigoje atsistojęs krovininio automobilio vairuotojas, anot pasieniečių atstovo, turėtų laukti apie 45 valandas, kol galės kirsti sieną.

Medininkų PKP aikštelėje laukia apie 380 krovininių automobilių, kelyje stovi apie 360 vilkikų, eilės ilgis – 9 kilometrai. Prognozuojamas laukimo laikas – trys paros.

Tuo metu lengvųjų automobilių Medininkų PKP – apie 200, susidariusi vieno kilometro eilė, laukimo laikas – pusė dienos.

Lavoriškių PKP eilėje – apie 300 lengvųjų automobilių, susidariusi apie 1,5 kilometro eilė, laukimo laikas – daugiau kaip pusė paros. Tuo metu krovininių automobilių – apie 285, eilė – apie 7 kilometrus, o prognozuojamas laukimo laikas – 30 valandų.

Šalčininkų PKP laukia apie 250 lengvųjų automobilių, eilė siekia virš kilometro, prognozuojamas laukimo laikas – viena para. Krovininių automobilių aikštelėje laukia 310, kelyje – 300 automobilių, kelyje laukiančiųjų eilės ilgis – 7,5 kilometrų, laukimo laikas – apie 60 valandų.

Kyla konfliktai

G.Mišutis neslepia, kad ilgos laukimo valandos eilėse vairuotojams kelia nemažai įtampos, kelyje kyla konfliktai.

Vienas konfliktas įvyko penktadienio vakarą prie Raigardo PKP, kelyje prie Raigardo apžvalgos aikštelės – baltarusių vairuojamam automobiliui bandžius „gudrauti“, lįsti be eilės, įvyko konfliktas, teko kviesti policiją.

„Jie toje eilėje susikivirčijo, iškviesta policija, bet teko ir pasieniečiams atvažiuoti, nes pradėjo rinktis tų baltarusių, jie buvo neramūs. Greitosios neprireikė, bet jau reikėjo juos raminti ir tramdyti, nes lipo ir ant kelio, ir eismo saugumui trukdė“, – pasakojo G.Mišutis.

Anot pasieniečių atstovo, tai – jau trečias toks konfliktas per mėnesį, o prie Šalčininkų PKP šį mėnesį, kilus konfliktui, net buvo aplamdytas automobilis, policija pradėjo tyrimą.

Kelios priežastys

G.Mišutis paaiškino, kad prieš šventes automobilių eilės iš Lietuvos į Baltarusiją nusidriekia dėl dviejų pagrindinių priežasčių.

Anot VSAT atstovo, 95 proc. lengvųjų automobilių eilėje stovinčių vairuotojų – baltarusiai, prieš šventes grįžtantys atgal į Baltarusiją.

„Tai yra visi baltarusiai, kurie gyvena Europos Sąjungoje – ne tik Lietuvoje, kur jų daug dabar yra, bet iš visos Europos Sąjungos, su leidimais gyventi, tie, kurie dirbo, kurie dar kažką čia veikė – visi tūkstančiai dabar patraukė atgal į Baltarusiją prieš šventes. Tai visiškai prieššventinio laikotarpio efektas.

Nemažai baltarusių ir šiaip atvažiuoja į Lietuvą apsipirkti ir taip toliau – prisideda ir jie. Baltarusiai ir sudarė tas eiles – lietuvių ten praktiškai nėra“, – paaiškino G.Mišutis.

Pastebima, kad apskritai labai sumažėjo lietuvių, vykstančių į Baltarusiją, skaičius – lapkritį tokių buvo apie 17 tūkst., o tai yra 2–3 kartus mažiau nei anksčiau.

Prie ilgų eilių prisideda ir administracinis aspektas – muitinės pareigūnų vykdoma patikra.

„Tie baltarusiai, kurie apsiperka Lietuvoje – elektrinius prietaisus, drabužius ir visą kitą, jie atsiima vadinamąjį „tax free“ (PVM grąžinimas užsienio keleiviui – aut.past.) – tam tikrą dalį mokesčių. Tam, kad tuos mokesčius atsiimtų, jie turi užpildyti dokumentus, kuriuos muitininkai sutikrina fiziškai – ar tai ta prekė ir panašiai. Ir tada jie per tą sistemą gali atsiimti mokesčius. Bet tai muitininkams užima nemažai laiko“, – paaiškino G.Mišutis.

„Muitinės kontrolė ir taip sustiprinta, bet kai padavė tokį srautą iš visos Europos grįžtančių baltarusių, ir nutįso tokios eilės“, – pridūrė jis.

Anot G.Mišučio, pastarosiomis dienomis į Baltarusiją iš Lietuvos kasdien išvažiuoja apie tūkstantį lengvųjų automobilių, kai dar prieš savaitę jų būdavo apie 800.

Tuo metu krovininių automobilių vairuotojams šventinis laikotarpis kasmet yra pervežimų pikas.

„Lenkijos – Baltarusijos pasienyje veikia tik vienas punktas, o mes turime keturis, todėl didelis srautas nusiima ir nuo Lenkijos“, – dar vieną aplinkybę nurodė G.Mišutis.

Ar planuojama imtis kokių nors veiksmų, kad eilės link Baltarusijos sumažėtų?

„Mūsų tarnyba gali ir dvigubai daugiau pareigūnų skirti, bet tai jokios naudos neduotų – punktas yra toks, koks yra, juostų yra tiek pralaidumo, kiek yra. Tai panašu, kaip ir Vilniuje penktą valandą vakaro – visi išvažiuoja vienu momentu, susidaro butelio kaklelio efektas ir visi susigrūda“, – paaiškino G.Mišutis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.