Po dar vieno Paslapčių apsaugos koordinavimo komisijos posėdžio – jokių sprendimų dėl A. Anušausko

Penktadienį posėdžiavusi Paslapčių apsaugos koordinavimo komisija (PAKK) vis dar nepriėmė sprendimų dėl krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko paskelbtos informacijos apie Lietuvos ketinimus įsigyti vokiškų tankų.

Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 27, 2023, 2:39 PM

Gruodžio 22 d. PAKK šį klausimą svarstė jau ketvirtą kartą. Tačiau, kaip Eltai nurodė Valstybės saugumo departamento (VSD), vykdančio PAKK sekretoriato funkcijas, Strateginės komunikacijos skyrius, klausimo svarstymas bus tęsiamas po naujųjų. „Klausimo svarstymas bus tęsiamas sausio mėn. vyksiančiame posėdyje“, – nurodoma VSD komentare Eltai.

ELTA primena, kad PAKK pasiekė skundas dėl galimai A. Anušausko paviešintos jautrios ir įslaptintos informacijos apie vokiškus tankus „Leopard“ pasiekė dar vasarą. Į komisiją po vieno iš Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžių kreipėsi ekspremjeras Saulius Skvernelis – po VGT krašto apsaugos ministras pranešė, kad Lietuva planuoja siųsti ketinimų protokolą Vokietijos tankų gamintojams.

Sulaukęs kritikos, esą su Berlynu nutarta pasirašyti raštus be jokio konkurso ar politinio patarimo, ministras socialiniame tinkle „Facebook“ išdėstė savo poziciją. Visgi, tai įžiebė dar aštresnes diskusijas – imta svarstyti, ar KAM vadovas neatskleidė riboto naudojimo informacijos.

Prezidentas G. Nausėda ne kartą patikino – VGT svarstyta informacija buvo slapta ir sutarta ja nesidalinti. Vėliau pranešta, kad teisiškai šį aspektą turėtų įvertinti KAM.

Ir nors ministerija patikino, kad A. Anušausko paskelbta informacija apie tankų pirkimą neturi įslaptintos informacijos požymių, šalies vadovas nuo savo pozicijos neatsitraukė.

„Mes gi posėdyje – ir tai buvo ne kartą kalbėta – pakartodavome, kad tai yra neatskleistina informacija, kad ją reikia naudoti tik tarnybiniais tikslais. Bet į tai nebuvo atsižvelgta. Ir buvo pasakyta tai, kas buvo pasakyta“, – konstatavo G. Nausėda.

Savo ruožtu dėl A. Anušausko paskelbtos medžiagos į Generalinę prokuratūrą kreipėsi Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė. Prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą, kuris tęsiasi iki šiol.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.