Prezidentas pasirašė pareigūnų kritikos sulaukusias Vidaus tarnybos statuto pataisas

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį pasirašė eilės pareigūnų kritikuotas Vidaus tarnybos statuto pataisas.

Prezidentas Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Prezidentas Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-29 15:39

Apie tai Eltai patvirtino prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis.

Pareigūnų profesinės sąjungos praėjusią savaitę kreipėsi į šalies vadovą, prašydamos vetuoti Seimo priimtą įstatymą. Jie tikino, kad naujasis statutas gali pabloginti darbo sąlygas ir nespręsti esminių problemų, susijusių su darbo jėgos trūkumu, nekonkurencingomis algomis.

Seimo priimtu naujuoju Vidaus tarnybos statutu pareigūnams sudaromos galimybės derėtis dėl apmokėjimo sistemos kolektyvinėmis sutartimis. Jeigu tokios sutarties nėra, apmokėjimo sistemas tvirtins centrinių statutinių įstaigų vadovai. Tačiau prieš tai turėtų būti įvykdytos Darbo kodekse numatomos informavimo, konsultavimosi procedūros.

Įstatymo pakeitimais mažinami priedai už stažą valstybės tarnyboje – nuo maksimalios 30 proc. ribos iki 20 proc. pareiginės algos. Visgi, VRM nurodo, kad pareigūnams, šiuo metu už stažą gaunantiems didesnius priedus, jie nebus mažinami. Stažas taip pat būtų vienas iš esminių kriterijų, nustatant pareiginės algos dydžius.

Įsigaliojus naujam statutui, po naujųjų keisis ir pareiginės algos apskaičiavimas – bus taikomas naujas bazinis dydis, siekiantis 1785,4 euro.

Taip pat numatomi pokyčiai, susiję su pareigūnų perkėlimo tvarka – esant būtinybei pareigūnas būtų deleguojamas į kitą vietovę 3 mėn. laikotarpiui. Bendras pareigūno perkėlimo į kitas pareigas laikotarpis per 3 jo tarnybos metus negalės viršyti pusmečio.

Įstatymo projektu taip pat sumažinamas pareigybių grupių skaičius – nuo 15 iki 10, dėl ko, iniciatorių teigimu, bus nustatyta aiškesnė pareigybių sistema bei hierarchija.

Statuto pataisų projektu taip pat nustatyta galimybė pasitelkti kursantus, vykdyti tarnybų funkcijas kartu su pareigūnais. Be to, numatoma galimybė pratęsti tarnybos trukmę ne tik pirminės grandies, bet ir vidurinės grandies pareigūnams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.