G. Nausėda: dėl ambasadoriaus Lenkijoje galima susitarti tik be kalbų su ultimatumais

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad dėl Lietuvos ambasadoriaus Lenkijoje su Užsienio reikalų ministerija vis dar įmanoma susitarti, tačiau tai įmanoma tik derinant pozicijas ir nekalbant ultimatumais.

Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 31, 2023, 8:44 PM

„Sutarimas pasiekiamas tada, kada jis iš tikrųjų yra sutarimas, o ne primetimas. Kol kas man susidaro įspūdis, kad tiesiog norima, kad tam tikras asmuo ar asmenys būtų ambasadoriais Lenkijoje. Tai panašu į primetimą, tokie metodai tikrai netiks. Sutarimą galime pasiekti tik derindami pozicijas, o ne kalbėdami ultimatumais“, – sekmadienį per LNK transliuotame interviu sakė G. Nausėda.

Prezidentūra ir valdantieji iki šiol ginčijasi dėl to kas yra kaltas, kad Lietuvai strategiškai svarbi ambasada Lenkijoje neturi ambasadoriaus. Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad neturi atsakymo, kodėl Lietuvos ambasada Lenkijoje jau ketvirtas mėnuo neturi vadovo. Šalies diplomatijos vadovas prezidentui sako pateikęs bent dvi ambasadorių kandidatūras, kurios buvo atmestos.

Savo ruožtu G. Nausėda sako, kad su G. Landsbergiu jokių asmeninių priešpriešų neturi.

„Tai labiau politinio pobūdžio priešpriešos. Vis dėlto, konservatorių partija yra partija, kuri turėjo savo kandidatą prezidento rinkimuose. Taip, jis pralaimėjo, bet tas pralaimėjimo kartėlis liko. Tą jaučiu nuo pat pirmųjų bendro darbo mėnesių“, – LNK sakė prezidentas.

G. Nausėda pastebėjo, kad Lenkijos ambasadoriaus klausimas nėra kažkuo išskirtinis.

„Įteikiau skiriamuosius raštus mūsų ambasadoriui Švedijoje Linui Linkevičiui, atstovui prie Europos Tarybos Andriui Krivui. Tai reiškia, kad ambasadorių paskyrimo procesas vyksta, nesustojo. Lenkija labai svarbus mūsų politikos partneris, padėjau daug asmeninių pastangų, kad santykiai su šia valstybe pagerėtų. Patikėkite, aš kaip niekas kitas suinteresuotas, kad ta teigiama dinamika būtų išsaugota.

Kita vertus, keliu aukštus reikalavimus kandidatui, kuris bus mūsų veidas, mūsų reprezentantas Lenkijoje. Neabejoju, kad mes 2024 m. turėsime ir vizitų, ir prezidento, ir premjero Lenkijos. Ta gera dinamika bus išlaikyta“, – sakė G. Nausėda.

Ankstesnis Lietuvos ambasadorius Lenkijoje Eduardas Borisovas buvo atšauktas rugsėjo 7 dieną, pasibaigus jo kadencijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.