V. Čmilytė-Nielsen: diskusiją dėl gynybos susitarimo atnaujinimo reikėtų pradėti artimiausiu metu

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen mano, kad diskusiją dėl nacionalinio gynybos susitarimo atnaujinimo reikėtų pradėti jau artimiausiu metu.

Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Jan 4, 2024, 1:22 PM

„Kadangi pirmasis, tas sėkmingasis susitarimas, kurį pasirašėme, įvyko Seime ir lyderystė didžioji buvo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK), tai būtų labai logiška, ypač vertinant, kad tai yra parlamentinių partijų susitarimas, tą procesą ir tęsti Seime“, – Eltai teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Parlamento vadovė tikina neatmetanti galimybės, kad ir pati imsis lyderystės inicijuojant gynybos susitarimo atnaujinimą.

„Jeigu bus poreikis, tai ir pati inicijuosiu. Ir su kolegomis įvairių frakcijų, visų pirma su Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto kolegomis, tą klausimą aptarsiu. Manau, kad būtų logiška, kad parlamente mes tą procesą ir tęstume. Juolab, kad Seimas balsuoja dėl gynybos biudžeto ir kitų svarbiausių, reikšmingiausių klausimų, susijusių su saugumu ir gynyba. Todėl, manyčiau, kad tai yra Seimo prerogatyva“, – pabrėžė ji.

V. Čmilytė-Nielsen pripažįsta, kad artėjant rinkiminiam sezonui susitarti dėl susitarimo atnaujinimo gali būti vis sunkiau. Nepaisant to, pasak Seimo pirmininkės, šias diskusijas reikia kuo greičiau pradėti.

„Bet koks nacionalinis susitarimas ir jo papildymas artėjant rinkimams darosi vis labiau problematiškas. Bet aš sakyčiau, kad tokia diskusija turėtų vykti jau artimiausiais mėnesiais ir pavasario sesijos metu“, – akcentavo parlamento vadovė.

„Ar pavyks parlamentinėms partijoms sutarti rinkiminės kampanijos įkarštyje – čia yra klausimas. Bet tikrai diskusiją tęsti dėl tų dalykų, dėl kurių galime susitarti reikia ir jos tikrai neverta atidėlioti rudeniui“ , – pridūrė ji.

Tarp valdančiajai koalicijai ir opozicijai priklausančių parlamentarų bręsta iniciatyvą atnaujinti šią kadenciją pasirašytą gynybos susitarimą. Politikai teigia, kad atnaujintame dokumente turėtų atsirasti įsipareigojimas dėl Vokietijos brigados priėmimo, divizijos steigimo, privalomo šaukimo į karinę tarnybą pokyčių, taip pat sutarimas dėl tvaraus gynybos finansavimo.

Kai kurie opozicijos atstovai svarsto, kad lyderystės dėl šio susitarimo atnaujinimo turėtų imtis prezidentas Gitanas Nausėda.

Tarp valdančiajai koalicijai ir opozicijai priklausančių parlamentarų taip pat bręsta iniciatyvą atnaujinti šią kadenciją pasirašytą gynybos susitarimą. Politikai teigia, kad atnaujintame dokumente turėtų atsirasti įsipareigojimas dėl Vokietijos brigados priėmimo, divizijos steigimo, privalomo šaukimo į karinę tarnybą pokyčių, taip pat sutarimas dėl tvaraus gynybos finansavimo.

Kai kurie opozicijos atstovai svarsto, kad lyderystės dėl šio susitarimo atnaujinimo turėtų imtis prezidentas G. Nausėda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.