Seimo VSD pranešėjo komisijos susitikimas su buvusiu STT pareigūnu neįvyks: kvies į kitą posėdį

Pirmadienį planuotas uždaras Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo istoriją nagrinėjančios Seimo laikinosios komisijos posėdis neįvyks. Parlamentarai ketino už uždarų durų išklausyti buvusio Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūno, tyrusio Tomo Gailiaus pateiktą informaciją, liudijimą. Visgi, komisijos pirmininkas Vytautas Bakas nurodė, kad kvietimas buvusio pareigūno nepasiekė.

Laikinosios Seimo komisijos, tiriančios VSD pranešėjo istoriją, posėdis.<br>Josvydas Elinskas (ELTA) nuotr.
Laikinosios Seimo komisijos, tiriančios VSD pranešėjo istoriją, posėdis.<br>Josvydas Elinskas (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustė Lyberytė

Jan 8, 2024, 1:11 PM, atnaujinta Jan 8, 2024, 1:12 PM

„Kvietėme buvusį STT pareigūną, bet jis negavo pranešimo. Manau, kad kažkoks nesusipratimas įvyko. Kviesime į kitą posėdį“, – po posėdžio žurnalistams sakė V. Bakas.

„Negaliu pasakyti. Tiesiog buvo išsiųstas kvietimas atvykti. Šiandien gavome informaciją apie tai, kad žmogus pakvietimo negavo. Pasiaiškinsiu su patarėjais, kas čia įvyko“, – nurodė jis.

Visgi, V. Bakas nenorėjo detalizuoti, apie kokį pareigūną eina kalba.

„Jis šiuo metu nedirba STT. Bet konkrečiai (kas jis yra – ELTA), nenorėčiau kalbėti“, – tenurodė jis.

Pirmadienį VSD pranešėjo komisija išklausė ir buvusios Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkės Lauros Matjošaitytės atsakymus. Ji parlamentarams pasakojo apie tai, kokių veiksmų ėmėsi komisija, vertindama 2019 m. prezidento rinkimų kampanijos finansavimo teisėtumą. L. Matjošaitytės teigimu, jokių pažeidimų nebuvo nustatyta.

Tačiau klausimų, kodėl taip drastiškai skyrėsi dabartinio prezidento Gitano Nausėdos kampanijos išlaidos bei tai, kokius duomenis pateikė medijos tyrimus atliekanti agentūra „Kantar“, lieka, pažymi V. Bakas.

„Toliau apklausime kitame posėdyje prezidento Gitano Nausėdos komandos narius – iždininkę, komunikacijos patarėją“, – būsimojo posėdžio darbotvarkę pristatė komisijos pirmininkas.

„Aiškėja, kad tikrai yra esminiai skirtumai tarp to, ką pateikė nepriklausoma monitoringo agentūra – apie išlaidas rinkimų kampanijai“, – tvirtino jis.

ELTA primena, kad Seimo įsteigta specialioji VSD pranešėjo komisija siekia atsakyti į klausimus, ar 2019 m. prezidento rinkimų kampanijos metu žvalgyba teisėtai rinko informaciją apie kandidatus, jų aplinką, kaip tvarkė ir ar kam nors perdavė tokią informaciją. Taip pat siekiama išsiaiškinti, ar pastarojoje kampanijoje buvo panaudoti SEB banko klientų duomenys, kokias rinkimines išlaidas patyrė kandidatai. Keliami klausimai ir dėl rinkimus laimėjusio prezidento Gitano Nausėdos ryšių su Baltarusijos trąšų verslo atstovais. Be to, komisija nori išsiaiškinti, ar po pranešėjo kreipimosi teisėsaugos institucijos – Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) bei Generalinė prokuratūra – tinkamai įvertino gautą informaciją.

Komisija turės pateikti savo išvadą ir nutarimo projektą Seimui iki kitų metų kovo 10 d.

Pirmąjį kartą pranešėjo istorija sulaukė parlamento dėmesio 2019 m. Tuomet pranešėjo perduota informacija pasiekė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą (NSGK), tačiau šis įvertinęs situaciją pripažino, kad VSD veikė savo kompetencijų ribose.

Pranešėjo istorija grįžo į politinių debatų epicentrą pasirodžius žurnalistų Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygai „Pranešėjas ir Prezidentas“, kurioje atskleidžiamas VSD vykdytas galimai neteisėtas duomenų rinkimas apie privačius asmenis prezidento rinkimų kampanijos metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.