URK nariai tikisi, kad dėl ambasadoriaus Lenkijoje pavyks susitarti sausio mėnesį

Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkas Žygimantas Pavilionis viliasi, kad jau sausio mėnesį pavyks išspręsti konfliktą tarp institucijų sukėlusį ambasadoriaus Lenkijoje klausimą. Visgi, tam, kad sutarimas būtų rastas, pažymėjo jis, dar prireiks kelių susitikimų su Prezidentūros atstovais.

Seimo narys Žygimantas Pavilionis. <br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Seimo narys Žygimantas Pavilionis. <br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Seimo narys Giedrius Surplys. <br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
Seimo narys Giedrius Surplys. <br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 8, 2024, 12:26 PM

„Nusprendėme, kad po dviejų savaičių darysime uždarą fizinį posėdį, kuriame, tikėkimės, pabandyti sutarti. Kol kas ministerija nesulaukia jokių argumentų, kodėl anksčiau pateiktos kandidatūros nėra tinkančios. Manau, kad derybos šiame kontekste dar tęsis“, – po posėdžio žurnalistams sakė Ž. Pavilionis.

„Po dviejų savaičių susitiksime ir gal jau tada bus pirmi rezultatai“, – pridūrė jis.

Tačiau Prezidentūrai ir ministerijai net sutarus dėl naujo ambasadoriaus, aiškino Ž. Pavilionis, naujas diplomatas Varšuvoje taip greitai neatsiras.

„Jei sutartume sausio mėnesį komitete, ambasadorius, duok Dieve, būtų paskirtas iki žiemos pabaigos“, – sakė URK pirmininkas.

Bet kuriuo atveju, leido suprasti Ž. Pavilionis, vykęs pokalbis su URK posėdyje dalyvavusia prezidento vyriausiąja patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgiryte buvo konstruktyvus.

„Aiškinomės su senais diplomatiniais vilkais, o ne „Pilypais iš Respublikos“, kurie bandė įnešti Pakso dvasią“, – prezidento vyriausiąjį patarėją Frederiką Jansoną galvoje turėdamas sakė Ž. Pavilionis.

Valstiečių atstovas Užsienio reikalų komitete Giedrius Surplys taip pat teigė, kad per sausį viešojoje erdvėje rezonavusį konfliktą įmanoma išspręsti.

„Užsienio reikalų komitetas uždėjo ranką ant pulso. Žiūrėsime, kad būtų sugrįžta į normalias vėžes ir kandidatai būtų kuo greičiau paskirti“, – sakė žurnalistams valstietis.

„Šiandien bent jau aš išgirdau, kad tiek Užsienio reikalų ministerija, tiek Prezidentūra nori surasti geriausią kandidatą. Yra įvykęs tam tikras nesusikalbėjimas, alyvos į ugnį įpylė tai, kad viskas tapo labai vieša ir įžeidžiama. Tačiau sprendimas atrodo yra labai arti. Tikiuosi, kad per sausį mes konfliktą užbaigsime“, – sakė politikas.

Nuo praėjusių metų pabaigos tęsiantis konfliktui dėl ambasadoriaus Lenkijoje paskyrimo, pirmadienį URK rengė uždarą posėdį, kuriame su Prezidentūros atstovais aptarė diplomatų skyrimo procedūras.

Šalies vadovo Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė po posėdžio žurnalistams sakė, kad Vyriausybė ir Prezidentūra netrukus ras kompromisą dėl ambasadoriaus Lenkijoje kandidatūros. Jos teigimu, tai turėtų būti abiem pusėms tinkamas diplomatas. Tačiau patarėja neatskleidė, ar tokio kandidato pavardė gali būti pasiūlyta paties prezidento.

Konfliktas tarp prezidento ir užsienio reikalų ministro tęsiasi nuo praėjusių metų

Nuo praėjusių metų pabaigos tęsiantis ginčams dėl Lietuvos ambasadoriaus Lenkijoje paskyrimo, Prezidentūra praėjusią savaitę paprašė URM kanclerės pateikti dokumentaciją apie vykdytus ambasadorių atrankos konkursus. Savo ruožtu Gabrieliaus Landsbergio vadovaujama ministerija atkreipė dėmesį, kad tokie reikalavimai gali turėti Konstitucijoje numatytų įgaliojimų viršijimo požymių.

Prezidentūrai kilę klausimai dėl konstitucinių galių viršijimo – nesuprantami. Šalies vadovo vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas įsitikinęs, kad G. Nausėda turi teisę susipažinti su minėta medžiaga. Be to, pasak patarėjo, tokiu būdu būtų atsakyta, ar konkursas į diplomatinės atstovybės Lenkijoje vadovo postą iš tiesų įvyko.

ELTA primena, kad Prezidentūra ir valdantieji toliau ginčijasi dėl to, kas yra kaltas, jog Lietuvai strategiškai svarbi ambasada Lenkijoje neturi ambasadoriaus. Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigia neturįs atsakymo, kodėl Lietuvos ambasada Lenkijoje jau penktas mėnuo neturi vadovo. Šalies diplomatijos vadovas prezidentui sako pateikęs bent dvi ambasadorių kandidatūras, kurios buvo atmestos.

Prezidentūra aiškino, kad Užsienio reikalų ministerijos (URM) pasiūlytas kandidatas į ambasadoriaus postą nemokėjo lenkų kalbos. Šalies vadovas taip pat nurodė, kad ministeriją esą politizuoja ambasadoriaus Lenkijoje paskyrimo procesą bei bando proteguoti tam tikrus į šias pareigas siūlomus asmenis.

Vėliau prezidento vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas pareiškė, kad ambasadorių paskyrimas stringa, nes vadinamasis „valstybininkų“ klanas bando užvaldyti valstybei svarbias pozicijas URM ir diplomatinėje tarnyboje. Tokius pareiškimus valdantieji sukritikavo, tačiau G. Nausėda nurodė, kad F. Jansonas pasidalijo savo įžvalgomis, atlikęs „tam tikrą“ analizę. Vėliau patarėjas prakalbo ir apie poreikį keisti diplomatų atrankų tvarką.

Lietuvos ambasadorius Lenkijoje Eduardas Borisovas buvo atšauktas rugsėjo 7 dieną, pasibaigus jo kadencijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.