V. Mitalas piktinasi pasyviu G. Nausėdos ir G. Landsbergio bendravimu dėl ambasadorių: siūlo įstatymu sudėti saugiklius

Paaiškėjus, kad prezidentas Gitanas Nausėda bei užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis nuo vasaros akis į akį nebuvo susitikę aptarti stringančių Lietuvos ambasadorių skyrimo procedūrų, Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas svarsto, jog parlamentui reikėtų imtis Diplomatinės tarnybos įstatymo pataisų. Pasak politiko, ambasadorių skyrimo tvarkoje reikėtų turėti saugiklius, kurie ateityje neleistų atsidurti panašiose situacijose.

 V. Mitalas<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
 V. Mitalas<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustė Lyberytė

Jan 9, 2024, 11:05 AM, atnaujinta Jan 9, 2024, 11:06 AM

„Kovo 10 d. susirinks Seimas naujai sesijai ir tada galima būtų pedantiškai pereit Diplomatinės tarnybos įstatymo 49 straipsnį ir sudėt saugiklius, kad toks ping pongas niekad nepasikartotų“, – antradienį savo „Facebook“ paskyroje rašė V. Mitalas, stebėdamasis, jog prezidentas Gitanas Nausėda ir ministras Gabrielius Landsbergis jau pusmetį nebuvo susitikę aptarti ambasadorių temos.

„Kaip galima rasti sutarimą dėl ambasadorių skyrimo, jei paskutinis ministro ir prezidento susitikimas vyko vasarą? Mane stulbina, kiek daug galima valstybės interesų paaukoti ir kiek Lietuvos diplomatinės reputacijos sunešioti vien dėl to, kad asmeninės ambicijos stovi aukščiausioje lentynoje“, – teigė politikas.

Apie įstatyminės bazės peržiūrą anksčiau kalbėjo ir parlamento vicepirmininkė, konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Manau, kad pribrendo laikas aiškiai apibrėžti, per kiek laiko turi būti paskiriami ambasadoriai, kokiais kriterijais remiantis galėtų būti atmestos jų kandidatūros“, – pirmadienį socialiniame tinkle „Facebook“ rašė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Konfliktas tarp prezidento ir užsienio reikalų ministro tęsiasi nuo praėjusių metų

ELTA primena, kad Prezidentūra ir valdantieji toliau ginčijasi dėl to, kas yra kaltas, jog Lietuvai strategiškai svarbi ambasada Lenkijoje neturi ambasadoriaus. Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigia neturįs atsakymo, kodėl Lietuvos ambasada Lenkijoje jau penktas mėnuo neturi vadovo. Šalies diplomatijos vadovas prezidentui sako pateikęs bent dvi ambasadorių kandidatūras, kurios buvo atmestos.

Prezidentūra aiškino, kad Užsienio reikalų ministerijos (URM) pasiūlytas kandidatas į ambasadoriaus postą nemokėjo lenkų kalbos. Šalies vadovas taip pat nurodė, kad ministeriją esą politizuoja ambasadoriaus Lenkijoje paskyrimo procesą bei bando proteguoti tam tikrus į šias pareigas siūlomus asmenis.

Vėliau prezidento vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas pareiškė, kad ambasadorių paskyrimas stringa, nes vadinamasis „valstybininkų“ klanas bando užvaldyti valstybei svarbias pozicijas URM ir diplomatinėje tarnyboje. Tokius pareiškimus valdantieji sukritikavo, tačiau G. Nausėda nurodė, kad F. Jansonas pasidalijo savo įžvalgomis, atlikęs „tam tikrą“ analizę. Vėliau patarėjas prakalbo ir apie poreikį keisti diplomatų atrankų tvarką.

Lietuvos ambasadorius Lenkijoje Eduardas Borisovas buvo atšauktas rugsėjo 7 dieną, pasibaigus jo kadencijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.