K. Budrys: Gynybos ir saugumo pramonės įstatymas galėtų būti priimtas jau pavasarį

Prezidento vyriausias patarėjas Kęstutis Budrys tikisi, kad pavasarį bus priimtas Gynybos ir saugumo pramonės įstatymas, kuris užtikrins efektyvesnį institucijų ir gynybos pramonės bendradarbiavimą ir lankstesnį bendrovių reguliavimą. Visgi jis pamini, kad šiuo metu įstatymas yra kiek užstrigęs tobulinimo procese.

Kęstutis Budrys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kęstutis Budrys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kęstutis Budrys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kęstutis Budrys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 16, 2024, 9:58 AM

„Gynybos ir saugumo pramonės įstatymas yra parengtas, nors šiek tiek užstrigo Vyriausybėje, kur yra tobulinamas. Ir jame yra numatyta ne viena priemonė, apie kurias įmonės kalbėjo. Nes joms reikia pramoninio bendradarbiavimo, kai vyksta didieji pirkimai, lankstesnio reguliavimo, ypač kas susiję su karinės įrangos gamyba“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė K. Budrys.

„Ir yra lūkestis tiek iš įmonių, tiek iš prezidento, kad pavyks dėl to įstatymo sutarti ir procesas nesugrius“, – pridūrė jis.

Taip pat jis paminėjo, kad Lietuvos gynybos pramonės atstovams praeitą savaitę pasirašius susitarimus su Ukrainos institucijomis ir valstybiniais koncernais, šis sektorius įgauną svarbų vaidmenį padedant sąjungininkei.

„Zelenskio vizito metu pasirašyti ketinimų protokolai yra svarbūs, nes Ukraina savo karinių poreikių užpildymą mato ne vien parama, bet ir pramonės vystymo pagalba, tiek savo šalyje, tiek partnerėse. Ir Lietuva čia mato svarbų vaidmenį. Ir iš tikrųjų nemažai prisidedame elektroninėje optikoje, priemonėse kovoti prieš dronus, tiek su tais pačiais dronais“, – sakė jis.

ELTA primena, kad 2023 m. gegužę ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ir vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pasirašė gynybos ir saugumo pramonės plėtros 2023–2027 metais gaires, tarp kurių buvo numatyta parengti ir priimti specialų gynybos pramonės įstatymą.

Taip pat praeitą trečiadienį Lietuvoje viešint Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, Ukrainos strateginės pramonės viceministras Sergijus Bojevas ir Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos (LGSPA) direktorius Vaidas Sabaliauskas pasirašė memorandumą dėl bendrų projektų įgyvendinimo ir komunikacijos.

Pasirašyti ir ketinimų protokolai tarp Lietuvos gamintojų ir Ukrainos. Protokolus su Ukrainos valstybiniu koncernu „Ukroboronprom“ pasirašė įmonės – „RSI Europe“, „NT Service“, DMEXS, „Brolis Semiconductors“.

Buvo susitarta kurti pridėtinę vertę Ukrainoje ir Lietuvoje, vystant autonomines, kibernetinio saugumo, išminavimo, bepiločių orlaivių bei kitas gynybos ir saugumo sistemas bei technologijas, taip pat kuriant naujus produktus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.