Lietuvos kariuomenės vadas Belgijoje dalyvaus NATO karinio komiteto posėdyje

Trečiadienį ir ketvirtadienį Lietuvos kariuomenės vadas generolas Valdemaras Rupšys lankysis Briuselyje, kur dalyvaus pirmajame šiais metais NATO karinio komiteto posėdyje.

Valdemaras Rupšys.<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
Valdemaras Rupšys.<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
Valdemaras Rupšys.<br>Juliaus Kalinsko (ELTA) nuotr.
Valdemaras Rupšys.<br>Juliaus Kalinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 17, 2024, 9:10 AM

Kaip nurodoma Lietuvos kariuomenės pranešime, Belgijoje susitikę 31-os NATO šalies kariuomenių vadai kartu su pakviestais Švedijos atstovais aptars strateginius Aljanso prioritetų ir iššūkių klausimus. Suplanuotų sesijų metu bus aptariama Euroatlantinės erdvės atgrasymas ir gynyba, karinių pajėgumų plėtros reikalavimai 2024 metams, NATO oro ir priešraketinės gynybos klausimai.

Atskiros sesijos metu susitiks NATO – Ukrainos Taryba kariuomenių vadų formatu ir aptars Rusijos karą prieš Ukrainą bei NATO ir sąjungininkų nuolatinę paramą.

Vyriausiasis NATO pajėgų Europoje vadas apžvelgs pažangą, padarytą įgyvendinant Vilniaus viršūnių susitikime priimtus Euroatlantinės erdvės atgrasymo ir gynybos planus. Bus plačiau diskutuojama apie gynybos pramonės pajėgumus, veiklos planavimą ir įgyvendinimą.

Kariuomenių vadai aptars integruotą oro ir priešraketinę gynybą, rotacinį modelį siekiant pagerinti pasirengimą ir sąveiką taikos, krizių ir konfliktų metu. Rengiantis 2024 m. liepą vyksiančiam Vašingtono viršūnių susitikimui bus peržvelgti NATO karinio atgrasymo ir gynybos prioritetai pagal šalių kariuomenių vadų pastabas ir gaires.

Antroji NATO karinio komiteto posėdžio diena skirta kariuomenių vadų susitikimui strateginėms konsultacijoms su kolegomis iš Australijos, Austrijos, Airijos, Naujosios Zelandijos, Šveicarijos, Japonijos ir Pietų Korėjos Respublikos. Diskusijose daugiausia dėmesio bus skiriama esamoms ir būsimoms karinės sąveikos galimybėms, aptarta saugumo situacija, regioniniai iššūkiai ir jų įtaka pasauliniam saugumui.

Briuselyje suplanuoti dvišaliai gen. V. Rupšio susitikimai su Jungtinių Amerikos Valstijų Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininku generolu Charles Q. Brown Jr. – aukščiausiu šios valstybės kariniu pareigūnu, kurio užimamos pareigos atitinka JAV kariuomenės vado pareigas, ir Lenkijos kariuomenės vadu generolu Wiesław Kukuła.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.