VSAT vadas R. Liubajevas: labai tikėtina, kad neteisėtos migracijos srautai pavasarį vėl augs

Geopolitinei situacijai regione nesikeičiant, Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas sako, kad žiemą sumažėję neteisėtos migracijos į Lietuvą srautai, pavasarį vėl gali augti.

Rustamas Liubajevas, VSAT vadas<br>M.Patašiaus nuotr.
Rustamas Liubajevas, VSAT vadas<br>M.Patašiaus nuotr.
Rustamas Liubajevas, VSAT vadas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rustamas Liubajevas, VSAT vadas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Martyna Pikelytė

Jan 18, 2024, 4:08 PM, atnaujinta Jan 18, 2024, 4:12 PM

„Tai, kad žiemą sumažėjo neteisėtos migracijos į Lietuvą srautai, dar nereiškia, kad saugumo situacija pasikeitė. Labai tikėtina, kad pavasarį, vasarą neteisėtos migracijos veiksmai pradės vėl augti“, – Eltai teigė R. Liubajevas.

„Tai rodo ir mūsų patirtis iš praėjusių metų, ir bendra ES patirtis. Pavasario ir vasaros sezonais neteisėtos migracijos skaičiai didėja. Be to, kaimynystėje esantys režimai neatsisako savo ketinimų ir toliau destabilizuoti padėtį ir ES, ir NATO valstybėse“, – pridūrė jis.

VSAT vadas tikina, kad Lietuva, bendradarbiaudama su kitomis Europos Sąjungos (ES) šalimis, jau dabar ruošiasi pavasarį galimai augsiantiems neteisėtos migracijos srautams.

„Mes nuolat stebime situaciją, aktyviai dirbame su mūsų partneriais ES, su kaimyninėmis valstybėmis ir ruošiamės užtikrinti sienos apsaugą pavasarį, nes greičiausiai tie srautai didės“, – kalbėjo jis.

R. Liubajevas sako, kad bandymų neteisėtai kirsti Lietuvos sieną yra ir dabar, tačiau juos suvaldant pakanka prevencinių priemonių.

„Mūsų pareigūnai turėdami galimybę stebėti sieną per stebėjimo sistemą atvyksta į įvykio vietą dar iki valstybės sienos pažeidimo. Dažniausiai pavyksta prevencinėmis priemonėmis išvengti gadinimo. Privažiuoja VSAT pareigūnai ir tuomet arba migrantai, arba jiems talkinantys Baltarusijos pareigūnai pasišalina į Baltarusijos teritorijos gilumą“, – dėstė jis.

ELTA primena, kad praėjusių metų liepos pradžioje Vyriausybė patvirtino atnaujinto Valstybės sienos apsaugos priedangos plano projektą. Anot VRM, Valstybės sienos apsaugos priedangos planas reglamentuoja išorės sienos ir vidaus sienos apsaugą, kai paskelbiami sustiprintos valstybės sienos apsaugos režimai ar jų lygiai. Plane nustatyti kriterijai pagal grėsmių lygius, kada ir kokia apimtimi pasitelkiama Lietuvos kariuomenė, Šaulių sąjunga, kitos atsakingos žvalgybos institucijos ir tarnybos.

Pabrėžiama, kad Valstybės sienos apsaugos plano tikslas – kompleksinėmis priemonėmis ir koordinuotais tarpinstituciniais ir, arba tarptautiniais veiksmais operatyviai ir proporcingai reaguoti į kylančias ar susidariusias grėsmes Lietuvos nacionaliniam bei valstybės sienos saugumui, užtikrinti patikimą valstybės sienos apsaugą ir valstybės sienos kirtimo kontrolę.

Atnaujintą valstybės sienos apsaugos priedangos planą buvo tikimasi patvirtinti dar pernai rudenį, reaguojant į fizinio barjero su Baltarusija gadinimo atvejus.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.