A. Anušauskas sureagavo į Prezidentūros atstovų kritiką: KAM Paslapčių apsaugos koordinavimo komisijai davė visą informaciją

Palankaus Paslapčių apsaugos koordinavimo komisijos (PAKK) sprendimo sulaukęs krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas nesutinka su Prezidentūros atstovų argumentais, esą ministerija nenoriai bendradarbiavo ir „dozavo“ pateikiamą informaciją. Politikas pažymi, kad pats Krašto apsaugos ministerijos (KAM) prašė komisijai suteikti visą reikiamą medžiagą.

Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustė Lyberytė

Jan 19, 2024, 5:25 PM

„Aš atsakymų pats neteikiau, manęs jų niekas neklausė, bet galiu patikinti, kad ministerija ne tik bendradarbiavo, bet davė absoliučiai visą informaciją – net tą, kuri yra nesusijusi su šiais reikalais. Davė viską. Kadangi nedalyvauju, prašiau, kad duotų viską – tikrai žinau, apie ką kalbu, kokią medžiagą naudoju. Jokių apribojimų ir būti negalėjo“, – Eltai sakė A. Anušauskas, reaguodamas į PAKK sprendimą ir Prezidentūros deleguotų atstovų kritiką.

„Nesutinku. Šiuo atveju ši nuomonė neatitinka tikrovės“, – šalies vadovo patarėjų kritiką atmetė jis.

A. Anušauskui pasirodė keisti ir prezidento patarėjų Simono Mikšio ir Dariaus Urbono argumentai dėl to, kad ministras, viešindamas informaciją apie tankų pirkimus, naudojosi viešais šaltiniais ir „Vikipedija“.

„Viso PAKK klausimo svarstymo metu KAM ir jos atstovų, dalyvavusių posėdžiuose, mėginimai įtikinti, kad visa reikšminga ir pagrindinė informacija tankų įsigijimo klausimais yra vieša ir paprastai prieinama internete, vargu ar turi kokio loginio pagrindo, nes kitaip tektų pripažinti, jos sprendimai dėl šimtamilijoninių investicijų KAM daromi remiantis Vikipedijos duomenų analize. Tokia išvada neatlaiko jokios kritikos“, – atskirojoje nuomonėje teigė D. Urbonas.

„Jeigu kalbame apie teisę ir teisinius vertinimus, reikia vadovautis įstatymais, o ne „Vikipedija“. Šiuo atveju, jų kritika „Vikipedijai“ nelabai adekvati“, – atkirto A. Anušauskas.

Visgi, komentuoti, kodėl PAKK narių nuomonės išsiskyrė ir kaip šis sprendimas atrodo anksčiau prezidento Gitano Nausėdos išsakytų pareiškimų kontekste, A. Anušauskas nesiėmė.

„Nekalbėsiu nei apie prezidentą, nei apskritai kokį politiką – tiesiog politikams kalbant apie įslaptintą informaciją, jos naudojimą, reikia vadovautis įstatymais. Galiojančiais įstatymais, ne savo nuomone, bet būtent įstatymais“, – teigė jis.

„Gaila, kad tas tyrimas užtruko penkis mėnesius. Labai viliuosi, kad Paslapčių apsaugos koordinavimo komisijos kiti svarbesni darbai dėl to nenukentėjo. Iš tikrųjų, gal ir Generalinėje prokuratūroje bus aiškiau priimant sprendimus“, – sakė A. Anušauskas.

Penktadienį pranešta, kad, PAKK sprendimu, krašto apsaugos ministras, publikuodamas socialiniame tinkle medžiagą apie tankų įsigijimus, nepaviešino Lietuvai perduotos užsienio valstybių įslaptintos informacijos. Protokolui dvi atskirąsias nuomones pateikė tik Prezidentūros deleguoti atstovai.

Skundas dėl šios publikacijos pasiekė PAKK dar vasarą. Į komisiją po vieno iš Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžių bei A. Anušausko įrašų socialiniuose tinkluose kreipėsi ekspremjeras Saulius Skvernelis – po VGT krašto apsaugos ministras pranešė, kad Lietuva planuoja siųsti ketinimų protokolą Vokietijos tankų gamintojams.

Sulaukęs kritikos, esą su Berlynu nutarta pasirašyti raštus be jokio konkurso ar politinio patarimo, ministras socialiniame tinkle „Facebook“ išdėstė savo poziciją. Visgi, tai įžiebė dar aštresnes diskusijas – imta svarstyti, ar KAM vadovas neatskleidė riboto naudojimo informacijos.

Prezidentas G. Nausėda ne kartą patikino – VGT svarstyta informacija buvo slapta ir sutarta ja nesidalinti. Vėliau pranešta, kad teisiškai šį aspektą turėtų įvertinti KAM.

Ir nors ministerija patikino, kad A. Anušausko paskelbta informacija apie tankų pirkimą neturi įslaptintos informacijos požymių, šalies vadovas nuo savo pozicijos neatsitraukė.

„Mes gi posėdyje – ir tai buvo ne kartą kalbėta – pakartodavome, kad tai yra neatskleistina informacija, kad ją reikia naudoti tik tarnybiniais tikslais. Bet į tai nebuvo atsižvelgta. Ir buvo pasakyta tai, kas buvo pasakyta“, – konstatavo G. Nausėda.

Savo ruožtu dėl A. Anušausko paskelbtos medžiagos į Generalinę prokuratūrą kreipėsi Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė. Prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą, kuris tęsiasi iki šiol.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.