I. Šimonytė: saugumo strategiją Europos Komisija pristatys vasarį

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė teigia, kad šiuo metu Europos Komisijos (EK) rengiama gynybos pramonės strategija bus pristatyta vasarį. Ji apie tai pranešė po susitikimo su Europos Komisijos nariu Thierry Bretonu, su kuriuo aptarė gynybos klausimus visos Europos Sąjungos (ES) lygiu.

 Ingrida Šimonytė, Thierry Bretonas<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
 Ingrida Šimonytė, Thierry Bretonas<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
 Ingrida Šimonytė, Thierry Bretonas
 Ingrida Šimonytė, Thierry Bretonas
 Ingrida Šimonytė, Thierry Bretonas
 Ingrida Šimonytė, Thierry Bretonas
 Ingrida Šimonytė, Thierry Bretonas
 Ingrida Šimonytė, Thierry Bretonas
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2024-01-19 11:31, atnaujinta 2024-01-19 12:58

I. Šimonytė paminėjo, kad ši strategija atsižvelgs į dramatiškai pasikeitusią saugumo situaciją Europoje ir pasaulyje.

„Vasarį Europos Komisija pristatys Europos gynybos pramonės strategiją, kuri turėtų apimti labai konkrečius siūlymus, kaip mes stipriname gynybos pramonę Europoje, kaip bendradarbiaujame, skatiname inovacijas, kurios labai svarbios, ir gamybos mastus. Mūsų prioritetas atsižvelgti į tai, kad saugumo situacija pasikeitė dramatiškai, kas kelia iššūkius Europai“, – penktadienį spaudos konferencijos metu teigė I. Šimonytė.

Tuo metu T. Bretonas paminėjo, kad ši saugumo strategija gali būti pristatyta vasario pabaigoje, ją lydės ir finansavimo planai užtikrinti gynybos poreikius.

„Vasario pabaigoje pristatysime naują Paneuropos strategiją. Žinoma, ji bus pateikta kartu su programomis ir pinigais stiprinti mūsų karinius pajėgumus“, – sakė T. Bretonas.

Premjerė taip pat paminėjo, kad šiuo laikotarpiu svarbu sukurti užtikrintumą gynybos pramonės gamintojams, kadangi šie yra nelinkę investuoti į gamybos plėtrą, jeigu manys, jog pasibaigus konfliktams jie taps nereikalingi.

„Saugumo situacija pasaulyje gana stipriai keičiasi. Ir ką mes kalbėjome su komisaru, kad pramonė užsikuria tik kai tiki, jog Vyriausybė neužsipildys sandėlių, po ko pradės mažinti finansavimą. Ir kol šis gynybos stiprinimo signalas nėra perskaitytas, kaip rimtas įsipareigojimas, tol tai matysime. Tai labai svarbu perlaužti šį uždarą ratą“, – sakė ji.

Galiausiai I. Šimonytė paminėjo ir stringančios karinės paramos Ukrainai situaciją. Anot jos, tokią poziciją nulėmė ne tik nesutarimai, bet ir praktinės galimybės, kas parodo gynybos pramonės vystymo svarbą.

„Vis dar turime situaciją, kai ukrainiečiai gauna tik dalį tos paramos, dėl kurios jau sutarta, ar tai būtų finansinė parama ar karinė parama, dėl kurios iki šiol diskutuojama. Bet kartais tai yra ne tik politinės valios ar politinių diskusijų problema, o praktinių galimybių problema“, – kalbėjo ji.

Europos gynybos ir pramonės strategija prisidės prie pasiruošimo reaguoti į įvairias krizes

Pasak I. Šimonytės, Europos gynybos ir pramonės strategija turi prisidėti prie pasiruošimo greitai reaguoti į įvairaus pobūdžio krizes. Anot premjerės, ji turi vesti į ilgalaikį strategiškai būtinų gynybos pajėgumų kūrimą, gamybą bei pakankamas atsargas ir leisti spartinti ir didinti karinės paramos Ukrainai tiekimą.

Anot jos, Lietuvai taip pat svarbu, kad mažo ir vidutinio dydžio įmonės vaidintų svarų vaidmenį, joms kuriant palankias sąlygas įsilieti į ES tiekimo grandines ir supaprastinant reikalingas procedūras.

Ministrė Pirmininkė akcentavo, jog parama Europą nuo tolesnės agresijos ekspansijos saugančiai Ukrainai turi išlikti prioritetu. Europos gynybos pramonės stiprinimas prisidėtų ne tik prie didesnio Bendrijos saugumo ir Ukrainos įgalinimo efektyviau atremti Rusijos agresiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.