Sprendimams dėl A. Anušausko paviešintos medžiagos prieštaravo tik Prezidentūros atstovai: KAM nurodė, kad rėmėsi „Wikipedia“

Paslapčių apsaugos koordinavimo komisijai (PAKK) nutarus, kad krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas nepaviešino įslaptintos informacijos apie vokiškus tankus, du komisijos nariai pateikė atskiras nuomones šiuo klausimu. Tai – Prezidentūros deleguoti šalies vadovo patarėjai Darius Urbonas ir Simonas Mikšys.

 Arvydas Anušauskas<br>T.Vinicko/ELTA nuotr.
 Arvydas Anušauskas<br>T.Vinicko/ELTA nuotr.
 Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Arvydas Anušauskas<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
 Arvydas Anušauskas<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Augustė Lyberytė

2024-01-19 16:50, atnaujinta 2024-01-19 16:51

Nutarimo protokole, kurį matė ELTA, prezidento Gitano Nausėdos patarėjai nurodė, kad nepritaria PAKK sprendimui, ir išdėstė savo argumentus.

Prezidento patarėjas S. Mikšys atskirojoje nuomonėje nurodo, kad, jo nuomone, PAKK negalėjo pateikti kategoriškos išvados, esą A. Anušausko paviešintoje medžiagoje nėra užsienio valstybių perduotos įslaptintos informacijos. Tokia pozicija grindžiama, pasak S. Mikšio, Krašto apsaugos ministerijos (KAM) atstovų demonstratyviu nenoru sąžiningai bendradarbiauti aiškinantis įvykio aplinkybes. G. Nausėdos patarėjas atkreipia dėmesį, kad KAM pateikė komisijai pirminius informacijos šaltinius, kuriais remdamasis A. Anušauskas paviešino įrašą savo socialiniame tinkle – tai viešos interneto svetainės bei „Wikipedia“.

„Akivaizdu, kad milijardus eurų kainuojantys tankų įsigijimai negali būti grindžiami naudojantis išimtinai tik viešai internete prieinama informacija, kurios teisingumas, tikslumas ir išsamumas niekaip nėra užtikrinamas“, – nurodo S. Mikšys.

„Tik vėliau, jau kitų PAKK posėdžių metu, KAM atstovai nurodė, kad KAM vis tik disponavo iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Pietų Korėjos bei Vokietijos gauta įslaptinta ir neįslaptinta informacija, kurios (...) A. Anušauskas socialiniame tinkle „Facebook“ nepaskelbė. Toks KAM teikiamos informacijos „dozavimas“ paliko abejonę (...)“, – pažymi jis.

Tokios pat pozicijos laikosi ir kitas prezidento patarėjas D. Urbonas. Jo teigimu, PAKK neturėjo faktinio ir teisinio pagrindo priimti A. Anušauską išteisinantį sprendimą. Jis taip pat kelia klausimus, kodėl KAM, jo teigimu, nesuteikė komisijai visos reikalingos informacijos jau pirmųjų kreipimųsi metu – iš pradžių pateikta jau minėta vieša šaltinių informacija, o vėliau ir Gynybos resursų agentūros medžiaga.

„Viso PAKK klausimo svarstymo metu KAM ir jos atstovų, dalyvavusių posėdžiuose, mėginimai įtikinti, kad visa reikšminga ir pagrindinė informacija tankų įsigijimo klausimais yra vieša ir paprastai prieinama internete, vargu ar turi kokio loginio pagrindo, nes kitaip tektų pripažinti, jos sprendimai dėl šimtamilijoninių investicijų KAM daromi remiantis Vikipedijos duomenų analize. Tokia išvada neatlaiko jokios kritikos“, – atskirojoje nuomonėje teigė D. Urbonas.

Anksčiau ELTA, remdamasi šaltiniais, rašė, jog PAKK pasiekęs klausimas dėl A. Anušausko įstrigo, nes esą Prezidentūros deleguoti atstovai vilkino jo svarstymą. Tuomet Daukanto aikštė teigė, kad galutiniams sprendimams priimti vis dar buvo laukiama KAM medžiagos. Be to, nurodyta, kad kitaip nei PAKK veikianti KAM kanclerė, prezidento patarėjai nusišalinti nuo klausimo svarstymo nesvarstė.

Komisiją kreipimasis įvertinti A. Anušausko pasisakymus pasiekė dar vasarą

ELTA primena, kad PAKK pasiekė skundas dėl galimai A. Anušausko paviešintos jautrios ir įslaptintos informacijos apie vokiškus tankus „Leopard“ pasiekė dar vasarą. Į komisiją po vieno iš Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžių bei A. Anušausko įrašų socialiniuose tinjkluose kreipėsi ekspremjeras Saulius Skvernelis – po VGT krašto apsaugos ministras pranešė, kad Lietuva planuoja siųsti ketinimų protokolą Vokietijos tankų gamintojams.

Sulaukęs kritikos, esą su Berlynu nutarta pasirašyti raštus be jokio konkurso ar politinio patarimo, ministras socialiniame tinkle „Facebook“ išdėstė savo poziciją. Visgi, tai įžiebė dar aštresnes diskusijas – imta svarstyti, ar KAM vadovas neatskleidė riboto naudojimo informacijos.

Prezidentas G. Nausėda ne kartą patikino – VGT svarstyta informacija buvo slapta ir sutarta ja nesidalinti. Vėliau pranešta, kad teisiškai šį aspektą turėtų įvertinti KAM.

Ir nors ministerija patikino, kad A. Anušausko paskelbta informacija apie tankų pirkimą neturi įslaptintos informacijos požymių, šalies vadovas nuo savo pozicijos neatsitraukė.

„Mes gi posėdyje – ir tai buvo ne kartą kalbėta – pakartodavome, kad tai yra neatskleistina informacija, kad ją reikia naudoti tik tarnybiniais tikslais. Bet į tai nebuvo atsižvelgta. Ir buvo pasakyta tai, kas buvo pasakyta“, – konstatavo G. Nausėda.

Savo ruožtu dėl A. Anušausko paskelbtos medžiagos į Generalinę prokuratūrą kreipėsi Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė. Prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą, kuris tęsiasi iki šiol.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.