Apklausa: 76 proc. šalies gyventojų mano, kad išsaugoti gimus įgytą Lietuvos pilietybę yra svarbu

76 proc. šalies gyventojų mano, kad svarbu išsaugoti gimimu įgytą Lietuvos pilietybę ar įgijus kitos Lietuvai draugiškos šalies pilietybę, rodo gruodžio pabaigoje „Spinter tyrimai“ atlikta reprezentatyvi šalies gyventojų apklausa.

Lietuvos Respublikos piliečio pasas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos Respublikos piliečio pasas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos Respublikos piliečio pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos Respublikos piliečio pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos Respublikos piliečio pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos Respublikos piliečio pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2024-01-20 14:24

Apklausa taip pat parodė ženklų gyventojų dalies, girdėjusios apie planuojamą Pilietybės išsaugojimo referendumą, padidėjimą, taip pat išaugo skaičius ketinančių šiame referendume dalyvauti.

Remiantis Vyriausybės kanceliarijos užsakymu atliktos apklausos duomenimis, 76 proc. respondentų atsakė šį bei tą žinantys apie 2024 m. planuojamą referendumą dėl pilietybės išsaugojimo. Tai – 21 proc. daugiau nei rodė anksčiau vykdyta apklausa.

17 proc. informacijos apie referendumą atsakė turintys pakankamai, 25 proc. – jog informacijos turi, bet jos galėtų būti daugiau, 34 proc. respondentų įvardijo kažką girdėję apie referendumą. 24 proc. apklaustųjų pirmą kartą girdėjo, kad toks referendumas yra planuojamas.

„Teigiamai referendume ketinantys balsuoti respondentai dažniausiai mano, kad svarbu sudaryti galimybes išsaugoti Lietuvos Respublikos pilietybę būnant ir kitų Lietuvai draugiškų valstybių piliečiu dėl šeimyninių, migracijos ar kitų priežasčių kartu nepakenkiant nacionalinio saugumo interesams. Tyrimas taip pat parodė, kad per metus ženkliai padaugėjo gyventojų, žinančių arba bent girdėjusių apie organizuosimą referendumą, tačiau išsamios informacijos vis dar reikia“, – apie apklausos rezultatus sako sociologas Ignas Zokas.

Dalyvauti šių metų gegužės 12 d. numatytame referendume planuoja daugiau negu pusė, 60 proc. šalies gyventojų, tai – 4 proc. išaugęs rodiklis, rodo „Spinter tyrimai“ apklausa.

Ją vykdant 34 proc. apklaustųjų atsakė, jog referendume tikrai dalyvaus, 26 proc. – kad greičiau dalyvaus. 15 proc. planuoja referendume nedalyvauti, veikiau nedalyvausiantys teigia 10 proc., o tvirtai įsitikinusių savo nedalyvavimu – 5 proc. Dar ketvirtadalis apklaustųjų sako kol kas neapsisprendę dėl dalyvavimo.

ELTA primena, kad šių metų gegužės 12 d., Lietuvoje vyks privalomasis referendumas dėl Lietuvos Respublikos Konstitucijos 12 straipsnio, reglamentuojančio pilietybę, pakeitimo.

Referendumo biuletenyje bus siūloma atsisakyti šiuo metu Konstitucijoje įrašyto sakinio: „išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės pilietis“. Ši nuostata neleidžia išsaugoti Lietuvos pilietybės įgijus kitos valstybės pilietybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.