G. Landsbergis: siekiant saugumo Artimuosiuose Rytuose, nėra kito kaip tik dviejų valstybių sprendimo

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako remiantis dviejų valstybių idėją Izraelio ir Palestinos konfliktui spręsti. Pasak jo, tik tokiu būdu įmanoma užtikrinti saugumą šiame regione.

 G.Landsbergis.<br> J.Elinsko (ELTA) nuotr.
 G.Landsbergis.<br> J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-23 08:58

„Nėra jokio kito sprendimo kaip tik dviejų valstybių sprendimas. Jeigu norime matyti saugų Izraelį, jeigu norime matyti saugius palestiniečius, jeigu norime matyti saugų visą šį regioną – privalome priimti šį sprendimą“, – interviu CNN sakė G. Landsbergis.

Vertindamas situaciją Artimųjų Rytų regione, ministras pripažino, kad jam kelia nerimą karinę eskalaciją ir neramumus remiančių jėgų – Irano ir Rusijos – įtaka.

„Tai išties neramina, ypatingai dėl to, kad yra keletas veikėjų – nebūtinai esantys dėmesio centre, bet veikiantys užnugaryje – yra suinteresuoti šio konflikto tęstinumu“, – nurodė jis.

Dviejų valstybių sprendimo idėja, apimanti nepriklausomą Palestinos valstybę, Izraelį ir Jeruzalę, kaip sostinę, kuria dalijasi abi valstybės, jau dešimtis metų yra tarptautinės diplomatijos, kuria siekiama nutraukti konfliktą, kertinis klausimas.

Dar 2021-aisiais, sustiprėjus kariniams veiksmams tarp Izraelio ir islamistų kontroliuojamo Gazos Ruožo, JAV prezidentas Joe Bidenas tikino, kad Palestinos valstybės sukūrimas šalia Izraelio yra „vienintelis būdas“ išspręsti šį ilgametį pusių konfliktą.

Tuo metu pirmadienį Briuselyje posėdžiavę Bendrijos užsienio reikalų ministrai diskutavo dėl galimų sprendimų Izraelio ir Palestinos konflikte. Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis pakartojo, kad siekiama dviejų valstybių sprendimo. Jis taip pat priminė, kad Jungtinės Tautos (JT) pasmerkė Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanjahu „nepriimtiną“ raginimų sukurti Palestinos valstybę po karo Gazoje atmetimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.