Vyriausybė nutarė drausti kariams be atskiro leidimo vykti į Rusiją, Baltarusiją ir Kiniją

Vyriausybė trečiadienį nutarė, kad kariai ir pareigūnai be atskiro leidimo negalėtų vykti į Rusiją, Baltarusiją ir Kiniją.

Kariai<br>Lietuvos kariuomenės nuotr.
Kariai<br>Lietuvos kariuomenės nuotr.
Kariai<br>Lietuvos kariuomenės nuotr.
Kariai<br>Lietuvos kariuomenės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Jan 24, 2024, 1:20 PM

„Pagal Nacionalinio saugumo strategiją Rusija, Baltarusija ir Kinija kelia grėsmes Lietuvos ir jos piliečių saugumui, tarp kurių – šių šalių žvalgybos ir saugumo tarnybų šnipinėjimas prieš Lietuvą. Minėtos šalys renka informaciją apie Lietuvos Respublikos piliečius, turinčius teisę susipažinti su įslaptinta informacija, ieško jų pažeidžiamumų, kuriais siekia pasinaudoti verbuodamos savo teritorijoje ar trečiosiose šalyse“, – rašoma nutarimo projekte.

Visgi šiame nutarimo projekte paliekamos išimtys – šeimos narių sunkios ligos arba mirtys, tėvų arba globėjų teisių vykdymas bei turtinių reikalų sprendimas, kai jų neįmanoma išspręsti nevykstant į nurodytas teritorijas. Tokiais atvejais karių vykimas į minėtame sąraše esančias valstybes būtų galimas.

Pasak KAM, šiuo nutarimo projektu siekiama įgyvendinti kitų metų pradžioje įsigaliosiančią krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo nuostatą, kurioje numatyta, kad profesinės karo tarnybos kariams ne tarnybos tikslais draudžiama vykti į pavojingas užsienio valstybes ar teritorijas. Tokių šalių sąrašą tvirtina Ministrų kabinetas.

Nutarimo nuostatos, kurias KAM parengė kartu su Vidaus reikalų ministerija (VRM) ir kitomis atsakingomis institucijomis, sudarytos atsižvelgiant į Nacionalinio saugumo strategiją ir grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimus.

Įstatymo pataisas, draudžiančias kariams vykti į nedraugiškas šalis, Seimas priėmė rudens sesijos metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.